Razboiul Firea-Dancila, faza pe Cotroceni

Duminica, 21 Iulie 2019, ora 12:16
7364 citiri
Razboiul Firea-Dancila, faza pe Cotroceni

Lipsa unui prezidentiabil de temut in tabara celui mai mare partid din Romania produce efecte vecine cu ridicolul. Se vede de la o posta ca resursele partidului sunt modeste, iar oferta este de tipul "multa non sed multum".

Primele rezultate ale sondajului intern sunt dezastruoase, iar cei mai de seama candidati luati in seama de doamna Dancila se invart in jurul unui 5% - cu marja de eroare de plus sau minus unu.

In disperarea de cauza, partidul a scos artileria grea pe campul de lupta, lansand bomba atomica Vasilica-Viorica, un adevarat "little boy" al Romaniei, destinat sa sperie Opozitia.

Dar teribila arma nucleara pare un fel de pocnitoare: abia ajunge la 9%, aflat la o prapastie distanta de candidatul Iohannis. Este momentul potrivit la tanc sa intre in scena o bombita mai mica, dar importanta, cotata intr-un sondaj mai vechi cu 30%, iar in altele si mai vechi cu 40%.

Curat sah la rege, iar distanta este uriasa fata de pingpongista nationala Vasilica, de pingpongistul adjunct Orlando ori aducatorii de mingi Fifor, Plesoianu sau Nicolae. Era exact momentul potrivit sa apara in scena, ca un Deus ex machina, Gabriela Firea.

Sunt motivate insomniile doamnei Vasilica-Viorica Dancila

Cred ca, in ziua cand a aflat de hotararea colegei Gabi sa candideze ca sa salveze onoarea partidului intinata de Dragnea si mazgalita pe ici, pe colo, chiar de Vasilica, domnia sa a avut insomnie cateva nopti la rand. Dar n-a stat indiferenta. In primul rand, a ocolit-o pe Gabriela din sondaj, pretextand un viciu de forma: nu era inscrisa oficial.

Nu aflase despre intentiile ei nici din ziare, nici de la televizor si nici de la droaia de consilieri, care taie frunze la caini non-stop in jurul domniei sale.

Slab argument. La sondaj nu este ca la Bacalaureat sau la alegeri. Sutele de sondaje de pana acum aveau inscrieri? Pe candidati ii propunea sondatorul sau cel care a comandat sondajul. Sondajul este o treaba informala, n-are reguli, iar daca omiti sa sondezi o persoana importanta - poate chiar cea mai importanta - asta nu dovedeste altceva decat ori indolenta, ori frica.

Ii dau dreptate doamnei Dancila sa-i fie teama de cea care in mod evident o depaseste la toate capitolele: la carisma, cultura generala, in discurs si mai ales dovedita mult mai demna decat rivala sa in razboiul declansat. Si a si jucat scena coloanei drepte in fata lui Dragnea, timp in care doamna Vasilica si-a tinut coloana amplu incovoiata, facand temenele pana la pamant.

L-a contestat pe capcaunul partidului atunci cand doamna Dancila ii lustruia cizmele si ii pupa ghiulul. I-a cerut liderului sa se retraga, cand premierul ii canta osanale la toate televiziunile prietene. S-a lasat scoasa din toate functiile, atunci cand aceeasi Dancila era avansata de respectivul capcaun si ridicata la rangul - ca sa zic asa - de capcaun-adjunct.

Dupa luptele mocnite, razboiul pe fata este aproape inevitabil

Era normal ca intre cele doua sa apara un razboi pe fata, dupa ce lupta se ducea deja mocnit de multa vreme, cam de dupa 10 august 2018, cand Carmen Dan, prietena de atunci a doamnei prim-ministru, a incercat sa o scoata tap ispasitor si mai apoi a revoacat-o pe Speranta Cliseru, prefectul Capitalei si prietena primarului general.

Razboi cu Carmen Dan insemna pe atunci razboi cu Viorica Dancila. Luptele au continuat pe tema fondurilor distribuite pe ochi frumosi la primarii, pe tema bugetului subdimensionat, iar acum imbraca forme noi in faza pe Cotroceni.

Miza este uriasa, sperantele pe masura, dar sansele mici, mici de tot, ca sa zic asa, chiar zero. Este un fel de lupta cu morile de vant.

Fiecare are armele sale, fiecare isi imagineaza ca tine in ranita, sau mai curand in poseta, cate un "little boy" al sau. Doamna Viorica si-a lansat deja bomba, declarand recent: "Vom discuta in CEx, candidatul trebuie sa aiba sustinerea tuturor organizatiilor judetene".

De altfel, doamna lider al PSD a vorbit si mai clar, cu subiect si predicat, ca sa se auda cat mai departe, de la Botosani, pana la Baia Mare si de la Nadlac la Vaslui:

"Vom face o evaluare a fiecarui candidat si, ceea ce este foarte important, vom vedea care din cei care vor sa candideze au sustinerea organizatiilor din teritoriu, pentru ca este o lupta grea in care trebuie sa fim foarte implicati si cred ca, in aceasta lupta cel sau cea care va candida pentru alegerile prezidentiale trebuie sa aiba alaturi toate organizatile judetene pentru a putea vorbi despre victorie".

E clar: poate avea Gabriela Firea alaturi de ea toate organizatiile judetene si in niciun caz mai putine? Viorica Dancila poate, pentru ca ea e prim-ministru. Unu-zero, ghici pentru cine?

Cum castiga PSD alegerile: eu va dau banii, voi sa-mi dati voturile

Sesizati nuanta? Este ca si cum ar spune: "eu le impart bani organizatiilor judetene, prietena Gabi stie pe pielea ei cum te simti cand nu-i primesti; toti depind de mine, iar de ea nu depinde nimeni. Bingo!"

Dar nici primarul general nu se lasa. Ea aminteste ca o suna necontenit "colegii din teritoriu" - adica primarii, tocmai cei carora le imparte fondurile doamna Dancila - si fara indoiala ii cer sa candideze la presedintie. Sunt duplicitari primarii, sau nu stiu cele doamne ce vorbesc?

In opinia mea, adevarul l-a descoperit doamna Firea. Ea declara ca: "Vin deschisa unor discutii, nu spun da sau nu. Singurii care pot decide sunt membrii PSD, mi-as dori o discutie cu ei". Undeva, citesc printre randuri ca cineva n-o lasa sa poarte o discutie deschisa, eventual publica, cu simplii membri ai PSD. Ghiciti cine?

Citind printre randuri, nu trebuie sa fii prea destept ca sa observi ca Gabi Firea se simte incurajata de colegii primari, dar pana la urma nu conteaza pe ei, cei aflati sub papucul Guvernului, ci pe membrii simpli ai PSD, intrucat numai acestia pot decide. Corect.

Puterea presedintilor de Consilii si a primarilor se opreste la cabina de vot

Evrika! Votantii, in marea lor majoritate, electoratul ca sa spun asa, nu inseamna presedintii de consilii cu care se intelege doamna Dancila, sau primarii care o incurajeaza in secret pe cealalta doamna. Votantii sunt cei pe care in cabina de vot nu-i verifica nimeni ce si cum voteaza. Ei au spus raspicat ce gandesc la 26 mai si nu par sa se razgandeasca nici la 10, nici la 24 noiembrie.

Votantii din cabina de vot nu vor fi presedinti de consilii sau primari, rasplatiti de PSD cu pensii speciale in anul electoral, ci simpli membri, care stiu ca bugetul l-a secat PSD, ca l-a secat chiar rasplatindu-si imparateste clientii, iar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.

Au acestia motive sa mai voteze un partid care n-a facut nici autostrazile propuse, nici spitalele, scolile sau altceva decat majorari, acordate toate din imprumuturi, si pensii speciale numai pentru favorizatii sortii?

Razboiul este departe de a se fi incheiat. Doamna Dancila face toate eforturile sa n-o includa pe Gabriela Firea in sondajele sale - atat de nesemnificative, de altfel. La randul ei, doamna Firea lasa de inteles ca pe dansa nu sondajele o intereseaza si n-are alt aliat decat numai omul din cabina de vot, cu buletinul si cu stampila in mana.

Am impresia ca, de acest factor, deosebit de important, nu stie sa tina seama Viorica Dancila. Nu stie, dar nici nu poate. Se vede de la o posta ca nu domnia sa detine cheia magica pentru a opri declinul partidului.

Romania nu inseamna numai PSD

Tocmai din acest motiv, razboiul, care se anunta tot mai violent, mi se pare fara obiect. Cele doua doamne, amandoua, calculeaza ca si cum Romania inseamna PSD, iar electoratul ar avea de ales intre PSD-Dancila si PSD-Firea. Ca si cum tertium non datur.

Pardon, doamnelor, "tertium" totusi este in fata noastra. Razboiul taberelor PSD nu ia in calcul Opozitia, care se fereste sa ofere vreo minge la fileul PSD. Prea experimentat este Dacian Ciolos si prea prudent pare Dan Barna, ca sa-si faramiteze fortele.

Daca isi definitiveaza proiectul privind "unul la presedintie si altul la Guvern", atunci PSD va privi turul doi exclusiv la televizor. Eventual mancand popcorn, ca are experienta in domeniu.

Si chiar daca s-ar hotari sa aiba prezidentiabili diferiti, tot n-ar da cine stie ce multa apa la moara PSD: insisi votantii ar putea observa capcana, s-ar putea feri sa voteze pe vreunul sau pe altul, spre PSD este de negandit ca s-ar putea apleca. Ce ar putea face? Deceptionati de propriile partide, l-ar vota tot pe Iohannis.

Asta n-ar mari sansele prezidentiabilului PSD; ar creste sansele candidatului Klaus Iohannis sa obtina majoritatea absoluta in primul tur, ceea ce este putin probabil, dar in niciun caz imposibil.

POST SCRIPTUM. N-am luat in calcul candidata noului Partid al Puterii Umaniste, o doamna cu numele cam greu de pronuntat, dar remarcabila prin carsima, prin cursivitatea discursului si consistenta argumentelor. Nu este inca rodata in politica, dar poate avea sanse la alegerile viitoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#alegeri noiembrie 2019, #Viorica Dancila pezidentiale, #Gabriela Firea prezidentiale , #PSD