De ce a sesizat Dancila CCR tocmai acum in cazul completurilor de 5 judecatori? Cristina Tarcea: Pare putin ciudat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 12:49
6208 citiri
De ce a sesizat Dancila CCR tocmai acum in cazul completurilor de 5 judecatori? Cristina Tarcea: Pare putin ciudat
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Cristina Tarcea, sefa Inaltei Curti, a subliniat azi, la CCR, ca e cel putin ciudat ca Guvernul a ridica problema formarii completurilor de 5 judecatori de la ICCJ fix acum, desi sustine ca ar exista un blocaj intre instanta suprema si Parlament inca din 2014.

"Pare putin ciudat ca, in conditiile in care se invoca un blocaj intre cele doua autoritati, o alta autoritate face aceasta sesizare", a declarat miercuri Cristina Tarcea, in fata judecatorilor Curtii Constitutionale.

Afirmatiile au fost facute in timpul dezbaterii cererii Guvernului de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in legatura cu formarea completurilor de judecatori. Executivul a fost reprezentat in sala de Toni Grebla, secretarul general al Guvernului, si el judecat in prezent de un complet de 5 de la ICCJ.

Nemultumirile lui Liviu Dragnea

Scandalul mediatic privind formarea acestor completuri a fost iscat de Liviu Dragnea, care a declarat la Antena3 ca: "Legea spune ca presedintii completelor sunt repartizati aleatoriu. ICCJ a adoptat o decizie prin care legea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2019. De ce? Ca sa desemneze doua complete nelegal. Vom contesta, sigur, dar tot la ei". Ulterior, Dragnea a dat in judecata ICCJ si cere anularea deciziei Colegiului de Conducere.

Tarcea a venit pregatita la sedinta CCR cu DVD-uri pe care se aflau inregistrari ale sedintelor Comisiei Iordache din 2018. Parlamentarii si magistratii discutau exact despre interpretarea pe care Inalta Curte a dat-o pe tema constituirii completurilor de 5 judecatori din 2014 pana in prezent.

"Guvernul putea da OUG"

In plus, Tarcea a explicat ca, daca intr-adevar ar fi existat un blocaj institutional, Guvernul avea posibilitatea de a da o ordoananta de urgenta, asa cum s-a intamplat in cazul Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie sau pentru prelungirea mandatelor sefilor Inspectiei Judiciare.

"Sunteti invitati de catre Guvernul Romaniei sa faceti un control de legalitate. Care potrivit Constitutiei nu va apartine. Hotararile de Colegiu sunt acte administrative. Sunteti chemati sa faceti un control de legalitate a tuturor hotararilor pronuntate de ICCJ din 2014 pana in prezent", a spus Tarcea.

Sefa Inaltei Curti a reiterat pe parcursul sedintei CCR ca instanta suprema a respectat legea in acest caz.

"Trebuie sa marturisesc faptul ca Inalta Curte se afla intr-o situatie inedita - si anume de a explica de ce a aplicat in litera si spiritul ei legea. Pentru ca litera si spiritul legii inseamna (...) si respectarea termenelor pe care legea le impune aceluia care are o anumita obligatie. Desigur, intotdeauna cand vorbim de conflict juridic de natura constitutionala, in mod implicit vorbim si de cooperare loiala intre autoritati, dar cooperarea loiala intre autoritati presupune nu numai diligente in evitarea blocajelor institutionale, dar si corectitudine in citarea si citirea textelor de lege.

Ma refer la citarea si citirea integrala a textelor de lege si ma refer la prezentarea coroborata a situatiilor care pot rezulta din diferite texte de lege, uneori contradictorii", a spus Cristina Tarcea.

Vezi integral cele mai importante declaratii si modul in care s-a desfasurat sedinta de la Curtea Constitutionala: CCR decide azi in privinta completurilor de 5 judecatori. Guvernul e reprezentat de Toni Grebla, direct interesat de rezultat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Viorica Dancila Dragnea, #Viorica Danicla CCR, #CCR , #stiri Vasilica Viorica Dancila
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza Hastalavista
Hastalavista
rank 5
De ce a sesizat Dracila CCR tocmai acum in cazul completurilor de 5