Consilierii barladeni au dat unda verde pentru Politia Locala

   

- Politia Locala Barlad a luat fiinta oficial din data de 1 aprilie, dupa ce CLM Barlad a aprobat proiectul de hotarare privind transformarea Politiei Comunitare, conform Legii Politiei Locale. Dupa cum am mai precizat, la cei 69 de agenti comunitari au mai fost redistribuiti de la Primaria Barlad inca sapte functionari publici, care vor avea ca sarcini controlul pentru Inspectia in Constructii, pentru Protectia Mediului si pentru desfasurarea activitatilor comerciale (Legea 12/1991 - R). Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Politiei Locale ar urma sa fie asigurata din venituri proprii si subventii de la bugetul local. Potrivit Legii Politiei Locale nr. 155/ 2010, noua institutie ar urma sa se ocupe de: ordinea si linistea publica, precum si paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina in constructii si afisajul stradal, protectia mediului si activitatea comerciala, sa aiba atributii pe linie de evidenta persoanelor si in alte domenii. "Politia Locala va avea un Serviciu de circulatie rutiera. Politistii locali vor avea, printre altele, urmatoarele atributii in domeniul circulatiei pe drumurile publice: vor asigura fluenta circulatiei, vor verifica integritatea mijloacelor de semnalizare rutiera, vor constata contraventii si vor aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind oprirea, stationarea, parcarea autovehiculelor si accesul interzis, avand dreptul de a dispune ridicarea autovehiculelor stationate neregulamentar, si pentru incalcarea normelor legale privind masa maxima admisa si accesul pe anumite sectoare de drum, avand dreptul de ai opri pe conducatorii acestor vehicule. In plus, politistii locali ar urma sa aiba ca atributii constatarea de contraventii si aplicarea de sanctiuni pentru incalcarea normelor rutiere de catre pietoni, biciclisti, conducatori de mopede si vehicule cu tractiune animala", precizeaza Regulamentul de Organizare si Functionare a Politiei Locale, aprobat pe 30 martie de consilierii barldeni.

Fara depunere de juramant

Noii politisti locali barladeni, care sunt de altfel vechii agenti comunitari, nu trebuie sa depuna nici un juramant oficial nicaieri. "Cred ca este o bravada aceasta chestie cu depunerea juramantului. Asa ceva se facea doar conform legii Politiei Comunitare, cand fiecare agent trebuia sa jure in fata primarului si sa semneze juramantul. Acum nu mai este asa, nu stiu de unde moda cu depunerea juramantului", a spus Vasile Radoi, seful Politiei Locale Barlad. El a aratat si noile uniforme, care au fost comandate la o firma ce a castigat licitatia organizata la nivel central, pe SEAP.

"Cred ca cel mai important este ca barladenii sa afle nu ca noi avem uniforme ci ca noile atributii pe linie de protectia mediului sunt generatoare de amenzi severe pentru cei care arunca gunoaiele menajere in locuri nepermise. In special cei din Cartierele Deal II, Bariera Puiesti (Cimitirul Eternitatea), Padurea 11 Iunie (Cotu Negru) si Cartierul *Mihai Eminescu*, unde deja am fost in controale. Cei prinsi ca arunca gunoi aiurea si incalca legea protectiei mediului, vor primi amenzi care pleaca de la 2 000 de lei, putand ajunge si la 10 000 de lei", a mai precizat Vasile Radoi. Locurile unde edilii barladeni stiu ca sunt "preferate" de cetateni pentru asi arunca gunoaiele menajere, vor fi in curand supravegheate cu camere video. Deocamdata, supravegherea cu camere video se face doar la Stadionul "Rulmentul", la Centrul "Mihai Eminescu" si la Casa Casatoriilor din Barlad.

(A.B.)
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 07:13
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 828 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Politisti loviti si cu hainele sfasiate de un patron de taxi!
Scandal in trafic la Barlad! INCREDIBIL...Un sofer barladean a facut-o pe zmeul in trafic. In ...
Cum au crezut taranii din Botesti ca a inceput razboiul, dupa ce, din cer, au cazut bombe
SUPARARE... Mare spaima au tras, in urma cu cateva zile, taranii din comuna Botesti, atunci cand au ...
A plans si cerul la inmormantarea profesorului Didu Clapon
de Simona MIHAILA Zeci de oameni au tinut, ieri, sa asiste la slujba de inmormantare a unui iubit ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor