Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Actori celebri jucand in travesti I (Galerie foto)

Miercuri, 21 August 2013, ora 17:17
4283 citiri
Actori celebri jucand in travesti I (Galerie foto)
Foto: Big Picture

Interpretarea pe scena a unui rol de femeie de catre un actor sau - mai rar - a unui rol de barbat de catre o actrita este o practica foarte veche. Este un procedeu scenic aparut inca din antichitate, cand morala sociala condamna drept blasfemie aparitia unei femei pe scena.

Singura solutie era interpretarea rolurilor in travesti de catre barbati, si este sigur ca marile roluri de femei din tragediile antice erau interpretate numai de catre acestia.

Cand primelor femei li s-a permis sa apara pe scena, insusi faptul ca se infatisau astfel le califica drept persoane de moravuri usoare, aflate in afara cercurilor respectabile ale societatii.

Intre 1600 si 1800, cand era in voga stilul commedia dell'arte, regizorii au inceput sa utilizeze tavestiul pentru a ingrosa sau pastisa carcaterele personajelor si sentimentele acestora.

Chiar si Shakespeare a scris roluri feminine anume pentru a fi jucate de catre tineri travestiti, adesea pentru a da o conotatie comica personajelor sau situatiilor.

Starnesc si astazi aplauzele spectatorilor spumoasele scene din opereta Liliacul de Johann Strauss, unde compozitorul a prevazut o soprana pentru interpretarea rolului printului Orloff.

In ultimele decenii, nici filmografia n-a ocolit procedeul, obtinand efecte de care simplele mijloace teatrale nu erau capabile. Merita rememorate cateva imagini foarte sugestive, asa cum le evidentiaza si portalul Big Picture.

Actorul american Jared Leto, intr-unul din cele 24 roluri ale sale.

Actorul britanic Jude Law, producator de filme si regizor.

Britanicul Daniel Craig, in rolul Sylvia (2003).

Surpriza: actorul Dustin Hoffman, desi nascut in Los Angeles, este de origine... romana. Familia sa provine din Iasi, de unde a emigrat in America.

Actorul britanic Sir Ian McKellen Murray, in rolul batranei doamne.

Actorul irlandez Cillian Murphy, in filmul Zbor de noapte.

Vom continua si maine aceasta prezentare a actorilor care au acceptat roluri in travesti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#actori roluri travesti, #vedete rol travesti filme, #barbati rol femeie filme , #actori