Ethan Hawke: Romania inseamna Europa la limita Interviu

Joi, 23 Mai 2013, ora 18:54
8240 citiri
Ethan Hawke: Romania inseamna Europa la limita Interviu

Actorul Ethan Hawke, a carui mama are o relatie speciala cu Romania, ea alegand chiar sa locuiasca aici din 2000, cand a ajuns ca voluntar Peace Corps, vine din nou in Romania.

Si o face cu placere, din moment ce, recunoaste el, e o tara "aparte, speciala, la limita", dupa cum a declarat pentru Ziare.com.

Actorul nominalizat la Oscar, casatorit in trecut cu Uma Thurman, in prezent avand un mariaj cu Ryan Shawhughes Hawke, se va afla in tara noastra incepand cu 26 iunie, pentru a sustine educatia timpurie a celor mai saraci copii din Romania si a lansa cel mai recent film al sau, Before Midnight.

Regizorul acestuia, Richard Linklater, va fi si el prezent la evenimentul ce-si propune sa stranga fonduri pentru continuarea programului Fiecare Copil in Gradinita al asociatiei OvidiuRo, un program educational premiat in repetate randuri pentru rezultatele sale.

Evenimentul se va numi Before It's Too Late (Inainte sa fie prea tarziu - n.red.) pentru a face legatura cu celelalte doua filme ce fac parte din "seria Before-urilor", Before Sunrise si Before Sunset. Organizatorii isi propun sa atraga atentia asupra nevoii de a oferi copiilor saraci o educatie de calitate incepand cu varsta de trei ani, inainte sa fie prea tarziu pentru ei, pentru integrarea lor in scoala si in societate.

Vorbind despre cel mai recent film al seriei inceputa in 1995, Ethan Hawke a glumit: "Ma bucur ca am, in sfarsit, un film pe care mama vrea sa-l arate oamenilor! Serios vorbind, ma bucur ca vom reusi sa fim acolo - mama ne curteaza de multa vreme - pentru a ajuta Asociatia OvidiuRo sa transmita publicului faptul ca educatia timpurie este foarte importanta, mai ales pentru copiii saraci, pentru ca ei sa faca fata scolii si sa aiba parte de un inceput mai bun in viata!".

Desi si in prezent are un program extrem de incarcat, actorul, care a recunoscut ca dintre colegii de breasla este vrajit de talentul lui Leonardo DiCaprio, a fost de acord sa raspunda cu sinceritate si umor la cateva intrebari adresate de Ziare.com:

De cate ori ati fost in Romania?

De patru ori. Prima data la cateva luni dupa ce mama a venit la Bacau, ca voluntar Peace Corps, si a doua oara cu Rick Linklater, cel care regizat filmele Before Sunrise, Before Sunset si Before Midnight.

Apoi am venit de doua ori la balul de Halloween organizat de Asociatia OvidiuRo si a cincea oara voi veni sa sustin cauza educatiei timpurii a copiilor saraci in cadrul evenimentului Before It's Too Late, care va include si premiera filmului Before Midnight, pe 26 iunie, la Palatul Copiilor.

Daca ar fi sa descrieti tara noastra in cateva cuvinte, care ar fi acelea?

"Europe with an edge" (Europa la limita - n.red., traducere aproximativa, sintagma neavand o conotatie negativa). Am furat expresia de la maica-mea, care poate ca a imprumutat-o la randul ei. Cred ca descrie foarte bine Romania. Este Europa, dar cu ceva mai aparte, mai special, mai la limita, cel putin pentru un strain ca mine.

Ce v-a atras atentia in mod special cand ati ajuns aici??

Ca romancele sunt foarte frumoase. Mi-ar fi placut sa dau un raspuns matur si profund, dar am sa las sinceritatea sa domine.

Cum v-ati descrie in cateva cuvinte?

Nu as face-o. Nu stiu niciodata cum sa raspund la intrebarea asta. Pe dinauntru simt ca ma schimb foarte mult - stiu ca din afara nu pare asa - dar e ca atunci cand iti propui sa devii sociabil si asta te face de fapt sa fii mai timid.

Stim ca ati scris deja doua romane si ca acesta era visul "de inceput". Care ar fi numele unei autobiografii, daca ar fi sa o scrieti acum?

Cand aveam 13 ani si lucram la primul meu film, asistentilor de regie nu le placea sa pronunte nume atunci cand ne strigau, motiv pentru care foloseau initialele persoanei pentru a inventa alte nume.

Cand ma duceam din vestiar pe platou ii auzeam soptind in microfon: "Sase. Vine Echo Hall" (traducere aproximativa - n. red.). Inca imi mai suna "fraza" asta in urechi cand incep o zi de filmare. Asadar, titlul biografiei ar fi "Sase. Vine Echo Hall".

De care dintre filmele de pana acum sunteti cel mai mandru?

De trilogia Before Sunrise, Before Sunset si Before Midnight, pentru ca este unica. M-am implicat foarte mult si in conceptie si la scenariu, practic in toate aspectele.

Si, ca sa fiu sincer, nu ne-a prins deloc rau faptul ca au fost atat de apreciate, mai ales de cand s-a lansat si Before Midnight! Nu ne luam atat de mult dupa cronicile de film, dar sa recunoastem, e mult mai bine sa fii laudat decat sa fii criticat!

Care a fost cel mai mare sacrificiu facut pentru un rol, astfel incat personajul sa fie cat mai credibil?

Lucruri care mi s-au parut dificile: sa slabesc o multime de kilograme pentru Alive, sa petrec nopti intregi cu politistii sub acoperire pentru a le intelege meseria, pentru Training Day si Brooklyn's Finest, sa stau multe ore la sala de sport pentru Gattaca, sau sa petrec nopti obositoare in cautarea celor mai bune replici pentru seria Before-urilor.

Dar despre asta putem vorbi mai multe la eveniment, pentru ca premiera include o sesiune de discutii despre film cu mine si regizorul Richard Linklater.

Publicul poate viziona filmul si adresa intrebari actorului in cadrul unei sesiuni de discutii, urmata de o petrecere. Un bilet la film, oportunitatea de a participa la sesiunea de discutii si petrecere costa 35 de euro (150 de lei). Exista si bilete la 300 de euro, care includ si prezenta la un Cocteil VIP.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#interviu Ethan Hawke, #Ethan Hawke Romania, #Ethan Hawke cauze umanitare, #Ethan Hawke Peace Corps, #mama Ethan Hawke Romania, #Ethan Hawke Before , #actori