Florin Zamfirescu implineste 62 de ani

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 16:42
2766 citiri
Florin Zamfirescu implineste 62 de ani
Foto: cinemax.ro

Florin Zamfirescu, un foarte cunoscut actor, regizor, pedagog si manager de teatru si film, s-a nascut in urma cu 62 de ani, pe 12 aprilie 1949, in orasul-statiune valcean Calimanesti.

Personalitate complexa a scenei si cinematografiei nationale, si-a pastrat in timp o conduita profesionala si civica la standarde foarte ridicate.

Dupa absolvirea in 1971 a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC), vreme de un sfert de secol (1971/1976) a jucat neintrerupt la Teatrul de Stat din Tg. Mures (doi ani), respectiv, cu mare succes, pe scena Teatrului Giulesti (dupa '90 Odeon).

Foarte apreciat in special pentru rolurile de pe marele ecran (a lucrat cu regizori de elita, precum Veroiu, Visarion, Pintilie, Daneliuc, fiind distribuit in multe filme reprezentative pentru cea de-a saptea arta romaneasca):

Capcana

Actorul si salbaticii

Filip cel Bun

Mere rosii

Iarba verde de acasa

Inghititorul de sabii

De ce trag clopotele, Mitica?

Padurea nebuna

Un echipaj pentru Singapore

Napasta

Morometii

Iacob

Sobolanii rosii

Senatorul melcilor

Filantropica

Orient Expres

Moartea d.lui Lazaroiu

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii

Week-end cu mama

A jucat, de asemenea, in multe seriale de televiziune (cel mai cunoscut, "Lumini si umbre" - 24 de episoade), in piese radiofonice, participand in ultimii ani si la o serie de emisiuni cu tematici fierbinti, de actualitate.

Activitate regizorala (piese de referinta puse in scena):

Visul unei nopti de vara

Napasta

Gaitele

Conu Leonida fata cu Reactiunea

Trei surori

Anonimul venetian

Visul unei nopti de vara

Iubire confort II

Activitate manageriala si pegagogica:

Director Adj. al Teatrului Odeon - 1991/1994

Profesor universitar la UNATC din 1996

Rector al UNATC - 2000/2008

Distins pentru activitatea artistica cu zeci de premii onoruri, inclusiv la nivel oficial de stat.

Doctor in arte cu lucrarea ''Actorie sau magie''

Casatorit de trei ori, ultima sotie, Catalina Mustata, fiind si ea o actrita destul de cunoscuta.

La inceputul acestui an, maestrul Florin Zamfirescu s-a adresat poporului roman printr-o scrisoare amara si taioasa moral, precum bistiriul unui chirurg, din care spicuim cateva fragmente:

"De peste douazeci de ani asistam cum persoane care n-au nicio legatura cu cinstea, cu onoarea sau cu interesul national, se lupta precum fiarele padurii deasupra trupului unei Romanii doborate la pamant.

Ne prefacem ca traim, ne prefacem ca avem mici satisfactii, dar realitatea este o oglinda care nu poate fi acoperita la nesfarsit cu valuri ideologice.

Este in pericol insasi TARA!!!Si vina este numai a noastra.

Tanjesc dupa o dictatura a dreptatii si adevarului.

Visez sa traiesc vertical, intr-o tara unde doar cinstea si onoarea sunt interes national, iar nu in genunchi in fata marilor puteri", spune marele actor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Florin Zamfirescu aniversare, #mari actori romani, #mari filme romanesti, #rectori IATC , #actori