Un fost ministru, despre Laura Cosoi: Se joaca cu propria nuditate Interviu

Marti, 05 Mai 2015, ora 08:11
12116 citiri
Un fost ministru, despre Laura Cosoi: Se joaca cu propria nuditate Interviu
Foto: Firmakruse

Bogdan Stanoevici, in prezent secretar de stat la Cultura, fost ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, poate fi vazut in "Cel Ales", film care a intrat in cinematografele din Romania inca de la finele lunii aprilie, in care joaca alaturi de Laura Cosoi.

Laura Cosoi, intima cu un fost ministru in "Cel ales" Interviu

Domnul X, rolul pe care il interpreteaza in film, are chiar cateva scene intime cu personajul interpretat de Laura Cosoi, sotie de fotbalist. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Stanoevici a acceptat sa ne spuna cum a fost interactiunea cu Laura Cosoi, dar a aratat si care sunt punctele comune dintre actorie si politica, vorbind inclusiv despre perioada in care a fost plecat din Franta.

Daca ar fi sa rezumati in cateva cuvinte filmul "Cel Ales", ce ati spune despre el?

Este un film despre lupta dintre individ si sistem, un film despre viata furata, un film despre pierderea propriei identitati.

Ce impresie v-a facut Laura Cosoi? Cum e ca om?

O partenera ideala. O profesionista care nu a ezitat nicio clipa, atunci cand personajul o cerea, sa se urateasca sau sa joace si sa se joace cu propria sa nuditate. O adevarata actrita, extrem de receptiva si atenta, atat la indicatiile regizorului, cat si la partenerul sau. Este o femeie plina de umor, fermecatoare si foarte simpla, fara nici cel mai mic capriciu de vedeta. O placere!

Presa a scris ca aveti si o scena intima in film, chiar cu Laura Cosoi. Cum au decurs filmarile pentru aceasta? A fost nevoie de multe duble?

Sunt mai multe scene si nu numai intre Domnul X si Nora, toate scenele fiind o parte integranta a povestii. Nimic in acest film nu este "in sine", nimic nu exista fara justificare.

Ca intotdeauna in timpul filmarilor, exista scene ce sunt turnate in ceea ce numim "one take", adica o singura dubla, altele necesitand mai multe duble. Si asta depinde atat de actori, cat si de tehnica.

De ce merita sa fie vazut acest film? Care este ideea cu care ar trebui sa parasim sala?

"Cel Ales" este o poveste de viata. Este o poveste in care oricine poate fi sau a fost deja in locul Domnului X. De aceea, pe afisul filmului exista silueta mea, dar fara chip, in locul ochilor aflandu-se cuvintele "nu are de ales", iar in locul gurii cuvintele "tu ai?".

Este un film care nu poate lasa indiferent pe nimeni. Este un film care dupa ce, la sfarsit, cand se aprinde lumina in sala, spectatorul nu se poate ridica de pe scaun, pentru ca simte nevoia sa reflecteze la povestea ce tocmai s-a terminat, sa isi puna intrebari ale caror raspunsuri, daca le va gasi, vor genera alte intrebari fara raspuns.

Ideea cu care am pleca din sala este aceea ca in aceasta confruntare exista poate o speranta ca "sistemul" nu poate invinge "individul" de fiecare data... sau poate ca da...

Cat e fictiune si cat realitate in intriga?

Va intorc intrebarea... sau o reformulez: Unde se termina realitatea si unde incepe fictiunea? Nu stiu... E ca in viata. Cateodata realitatea depaseste fictiunea, pentru ca fictiunea se inspira intotdeauna din realitate.

Va identificati cu personajul din film?

Orice actor care isi respecta meseria se identifica cu personajul pe care il interpreteaza, dar numai pana la un punct. Exista intotdeauna o privire a actorului asupra propriului sau personaj. Apoi exista momente din povestea filmului pe care poate ca actorul chiar le-a trait. Din pura intamplare... desi nu este nimic intamplator in viata.

Si dvs. ati fugit din tara inainte de 1989. Ce v-a determinat sa va intoarceti?

Noi, romanii, nu putem trai prea mult departe de tara. La un moment dat "ne trage ata inapoi". Pe de alta parte, fiecare dintre noi a poposit in aceasta viata cu o tema, cu o sarcina pe care trebuie sa o indeplineasca. Fiecare dintre noi avem un drum de facut. Eu cred ca drumul meu trebuia sa continue, pana la capatul lui, aici, la mine acasa. Pentru ca stiu ca aici mai am foarte multe lucruri de facut, atat pentru ceilalti oameni, cat si pentru mine. Nu mi-am terminat inca "misiunea" pentru care am venit.

Cum ati rezuma succint anii petrecuti in Franta?

O viata de om... 22 de ani in care am cunoscut multiplele fatete ale Occidentului, ca si nenumaratele situatii in care viata de emigrant te poate duce. Am avut bucurii imense, am primit aplauze, am avut victorii, cateodata nesperate, dar am avut si deziluzii. Am trait insa din plin fiecare clipa si am invatat cate ceva in fiecare zi, cu fiecare intamplare si din fiecare intalnire. De altfel, viata insasi este facuta din intalniri... cu oameni, cu locuri, cu situatii.

Dar perioada in care ati fost ministru, cum ati descri-o? Se poate spune ca ati invatat ceva din aceasta pozitie? Exista parti comune intre actorie si politica?

A fi ministru este o situatie vremelnica. A fi ministru nu este o vocatie. A fi ministru, insa, este o mare responsabilitate. Pentru ca tot ce spui si mai ales tot ce faci va avea efecte asupra multor altor oameni. Si nu ai voie sa uiti nicio clipa ca a fi ministru inseamna a fi in serviciul oamenilor.

Am fost ministru, sunt in continuare secretar de stat si mandru de asta. Sunt mandru ca cineva a avut incredere in mine si, la un moment dat, mi-a intins o mana, spunandu-mi ca, daca accept sa intru in acest alt fel de teatru, va trebui sa dedic foarte mult timp altora si foarte putin timp mie. Si am pornit pe acest drum cu toata energia si convingerea ca pot schimba anumite lucruri in bine. Cat am reusit si cat nu o vor spune oamenii, dupa ce imi voi fi incheiat misiunea.

Si am mai invatat ceva esential... atunci cand esti ministru, esti obligat sa asculti mult mai mult ce isi doresc ceilalti si sa vorbesti mult mai putin. Pentru un actor poate parea complicat.

In acelasi timp, insa, ca actor am invatat sa fiu sincer. Sincer in primul rand cu mine. Daca un actor nu crede in ceea ce spune, spectatorii vor crede cu atat mai putin. Un om politic este exact la fel... trebuie sa creada in ceea ce spune, sa spuna ce gandeste si sa se gandeasca la efectul pe care il pot avea cuvintele sale. Daca pe scena unui teatru poti gresi o replica fara sa strici piesa, pe scena politica efectele greselii pot fi cel putin problematice. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa nu fac prea multe greseli.

Stim ca spectatorii care pastreaza biletul de intrare la film au sansa sa intre in cursa pentru aparitia in urmatoarea pelicula a lui Cristian Comeaga. Orice om e potrivit pentru actorie sau e nevoie de un anumit gen de personalitate, aptitudini, talente? Care credeti ca este punctul dvs. forte?

Este o foarte buna idee pe care a avut-o Cristian Comeaga propunand acest lucru. Este pentru prima oara cand un regizor roman propune un astfel de "joc". Un joc insa cat se poate de real. Pentru cea sau cel ce va fi "Cel Ales" sa joace in urmatorul film al lui Cristi nu exista niciun fel de criteriu de selectie, decat acel numar de pe bilet ce va fi declarat castigator.

Pentru a fi actor, insa, dincolo de ceea ce inveti in Facultatea de Teatru, e nevoie si de un anume fel de talent... Punctul meu forte cred ca este capacitatea mea de a trece peste greutatile vietii si rautatile oamenilor cu zambetul pe buze. Si, poate mai mult decat atat, rabdarea pe care o am pentru a-i asculta pe ceilalti. Sunt un optimist neconditionat.

Ati lucrat in trecut si cu Sergiu Nicolaescu. Ce va vine prima oara in minte gandindu-va la acesta?

Cel ce a mangaiat gandurile adolescentei mele cu povesti despre domnitori si despre eroi ai neamului. Sergiu lipseste cinematografiei romanesti. Avem mare nevoie de un "Sergiu Nicolaescu" pentru a vorbi in imagini cinematografice despre valorile acestui neam romanesc, despre ceea ce ne face mandri ca suntem romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Bogdan Stanoevici Cel Ales, #Bogdan Stanoevici Laura Cosoi, #Bogdan Stanoevici fost ministru actor, #Bogdan Stanoevici actor filme, #Bogdan Stanoevici Franta , #actori
Comentarii