Simona Gherghe: Au murit pentru ca fanatismul nu are umor, cum nu are nici ratiune Interviu

Luni, 19 Ianuarie 2015, ora 07:36
7504 citiri
Simona Gherghe: Au murit pentru ca fanatismul nu are umor, cum nu are nici ratiune Interviu
Foto: Antena 1

Simona Gherghe, prezentatoarea emisiunii "Acces Direct" de la Antena 1, a fost foarte afectata de atentatele care au avut loc recent la Paris si, fiind jurnalist, ceea ce s-a intamplat si-a pus si mai mult amprenta asupra sa.

Vedeta de televiziune a spus intr-un interviu Ziare.com ca orice alt jurnalist ar fi putut fi in locul celor de la Charlie Habdo si ca tocmai de aceea numai gandul este cutremurator.

Am mai vorbit cu Simona Gherghe si despre emotiile traite in direct, calitatile mostenite de la parintii sai, dar si ce asteptari are de la anul care a inceput.

Cum s-a schimbat Simona Gherghe de-a lungul timpului (Galerie foto)

Am vazut ca ati fost foarte afectata de atentatul de la Paris. Cum vedeti tot ce s-a intamplat?

In primul rand, este o tragedie, cu un puternic caracter simbolic care o sa aiba efecte la nivelul intregii Europe, mai ales in ceea ce priveste masurile de securitate. Cumva ne aliniem SUA, care dupa evenimentele de pe 11 septembrie au adoptat o legislatie extrem de solida pentru combaterea terorismului.

Asa cum s-a mai spus, Europa nu va mai fi la fel, de aici inainte, cum nici SUA nu au mai fost la fel dupa 9/11. Am fost extrem de emotionata de ceea ce s-a intamplat, mai ales ca acest atac terorist a fost indreptat, in primul rand, impotriva unor jurnalisti, ca si mine. In locul lor putea fi, insa, oricine, daca atacul nu era tintit, aceasta este de fapt morala.

Oamenii acestia din Paris, ca si cei din turnurile din New York, s-au trezit dimineata, si-au luat la revedere de la copii, sotii, parinti si s-au dus la serviciu, ca in orice alta zi a anului. Si au murit pentru ca fanatismul nu are umor, cum nu are nici ratiune. Orice meserie ar fi exercitat, insa, si indiferent de modul in care isi faceau treaba, mai bine sau mai rau, un act criminal nu are nicio justificare. De aceea, cred si eu ca toti suntem Charlie. E vorba de vieti omenesti si atat, nu de profesii. E vorba de terorism, nu de motive.

Considerati ca autoritatile au procedat asa cum trebuie?

Dati-mi voie sa nu intru intr-o analiza atat de specializata, care va gasi, sunt convinsa, raspunsuri de la jurnalistii si expertii care urmaresc in detaliu ceea ce s-a intamplat acolo. Probabil vor fi foarte multe dezbateri, mai ales in Franta. Singurul lucru pe care l-am observat, ca telespector, in zilele de teroare, a fost ca autoritatile au avut o reactie ferma. Nu stiu daca potrivita si suficient de rapida dar, in orice caz, energica.

Ati trait de multe ori emotii mari in direct. Ce moment v-a ramas intiparit in minte?

Sunt foarte multe... Si, inevitabil, ma gandesc la toata experienta de la pupitrul stirilor. Jurnalistii romani luati ostatici in Irak, masacrul de la Beslan... M-a marcat accidentul de la Mihailesti, cand corespondentii Antenei 1 Buzau, Elena Popescu si Ionut Barbu, si-au pierdut viata. Ma gandesc si la teribilul atentat de la Madrid, din 11 martie 2004. Am transmis de pe aeroport, gatuita de emotie, repatrierea trupurilor romanilor care si-au pierdut viata acolo. Apoi, mai recente, moartea lui Ionut, copilul sfasiat de caini, sau accidentul aviatic din Apuseni.

Ce oferta v-ar face sa renuntati la emisiunea pe care o moderati in prezent?

Nu ma gandesc la oferte si nu imi doresc sa plec. Emisiunea pe care o realizez are, in acest sezon, un varf de audienta si performanta. Noul profil al emisiunii, care pune accent mai mult pe povestile extraordinare de viata, mi se potriveste foarte bine si traiesc o satisfactie enorma, in fiecare zi, cand reusim sa ajutam oamenii aflati intr-o situatie mai putin fericita, fie ca vorbim de parintii si copiii care nu s-au vazut din momentul adoptiilor, in anii '90, fie de situatiile de viata si de moarte.

Video de colectie: Cum arata Simona Gherghe prima data cand a aparut la TV

Cum va relaxati acasa dupa o zi istovitoare?

Cu o baie fierbinte, o carte buna, un serial (acum, m-a prins foarte tare Newsroom, in asteptarea sezonului al treilea de la House of Cards)...

Trecand peste acest moment, ce asteptari aveti de la 2015?

Sa fie un an cel putin la fel de bun ca 2014. Sa ramanem, in continuare, pe locul unu in preferintele telespectatorilor, sa livram o emisiune care sa faca diferenta, atat prin audienta, cat si prin format, si sa functionam ca o adevarata echipa, asa cum s-a intamplat si pana acum.

Pe plan personal ce reusite doriti sa bifati?

Sa fim sanatosi, eu si toti cei dragi mie. Sa vad anul acesta locuri frumoase, sa am timp de pasiunile mele. Imi doresc, de asemenea, sa-mi reactivez blogul, ca sa scriu cat mai mult. Poate chiar sa identific o oportunitate de afacere. Ma gandesc, in primul rand, la una care sa se poata implementa online.

Care este cel mai frumos compliment primit de la iubitul dvs, Razvan?

Nu ar mai avea aceeasi semnificatie, daca vi l-as dezvalui (rade).

Daca ati avea o fetita, care ar fi cel mai de pret sfat pe care i l-ati da?

Sunt multe... Ma uit la mama si ma gandesc ca o mama are intotdeauna o multime de sfaturi de dat copiilor sai. As vrea sa-i insuflu incredere in ea, sa fie o fetita curajoasa. Si sa o invat sa faca lucruri frumoase: sa fie pasionata de citit, de calatorii, de schi si tenis (rade).

Ati povestit pe Facebook momentele cumplite prin care ati trecut cand ati facut gimnastica ritmica. Cum ati proceda daca ati fi parinte si ati afla ca fiica dvs. trece prin astfel de clipe?

Nu vreau sa ma gandesc la un astfel de moment si la o astfel de situatie... E dureroasa doar amintirea acelor experiente. Mi-as dori ca niciun copil sa nu treaca vreodata prin asa ceva. Nimic, dar nimic nu justifica violenta!

Simona Gherghe, destainuri fara precedent: Aveam picioarele vinete de la lovituri

Ce ati mostenit de la mama dvs?

Rabdarea, capacitatea de a asculta si talentul in bucatarie.

Dar de la tatal dvs?

Dragostea de locurile natale, pasiunea pentru dans.

Stiu ca va place foarte mult sa cititi. Cum s-ar numi cartea inspirata din viata dvs.?

Elogiul normalitatii (rade).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Simona Gherghe atentate Paris, #Simona Gherghe emisiune, #Simona Gherghe Antena1 , #Simona Gherghe