37 de ani de la moartea lui Jim Morrison (VIDEO)

Joi, 03 Iulie 2008, ora 07:30
3026 citiri
37 de ani de la moartea lui Jim Morrison (VIDEO)

Joi, 3 iulie, se implinesc 37 de ani de cand Jim Morrison, solistul trupei The Doors, cunoscut si ca Jimbo, Regele Soparla sau Mr. Mojo Risin', a murit departe de casa, la Paris, intr-o baie de hotel.

Departe de a fi doar solistul The Doors, Jim Morrison, considerat unul dintre cei mai carismatici lideri din istoria muzicii rock, a fost cantaret, compozitor si poet american.

Desi a murit acum 37 de ani, pe 3 iulie 1971, nici astazi nu se stie cauza exacta a mortii lui: supradoza sau atac de cord. Intreabarea "Cum a murit Jim Morrison?" ar fi putut fi evitata daca i s-ar fi facut banala autopsie...

Potrivit dezvaluirilor socante facute de un apropiat al lui Jim Morrison in paginile cartii sale, lansata in iarna lui 2007, Morrison ar fi murit din cauza unei supradoze de heroina, in toaleta unui club, si nu din cauza unui infarct, asa cum se stia pana acum.

Un fost manager al unui club de noapte din Paris, Sam Bernett, in varsta de 62 de ani, are o alta versiune a cauzelor mortii lui Morrison in cartea sa "The End: Jim Morrison". Un apropiat al starului rock, Bernett a declarat ca Jim Morrison a murit in toaleta unui club pe care il administra, in urma unei supradoze de heroina.

Clubul Rock'n' Roll Circus era un binecunoscut loc de intalnire pentru muzicieni precum membrii trupei Beatles, Rolling Stones si Eric Clapton, iar localul era plin de traficanti de droguri carora Morrison le era client fidel.

Potrivit versiunii oficiale, sustinuta si de prietena lui Jim, Pamela Courson, dar contestata de mai multe persoane, Morrison a murit in urma unei insuficiente cardiace, in baia apartamentului sau din Paris, la varsta de 27 de ani.

"Multe se spun, dar eu cred despre mine ca sunt un om delicat si sensibil, inzestrat cu un suflet de clown care ma vara intotdeauna acolo unde nu trebuie [...] Sa vezi Napoli si sa mori, sa dezertezi nava, sobolanii, marinarii si moartea. Atatia porumbei salbatici, animale coapte de boli noi. Nu exista decat o boala, iar eu ii sunt catalizor, orgoliu de damnat urlat de purtator", spunea Jim Morrison.

Dupa ce a scis si inregistrat "An american prayer" ( O rugaciune americana), Jim Morrison s-a mutat la Paris pentru a da frau liber unei dorinte vechi, aceea de a trai aproape de locurile unde a trait idolul sau, Charles Baudelaire. A murit pe aceeasi strada unde Baudelaire a avut una din numeroasele sale adrese.

Jim Morrison a trait prin sfidarea limitelor chiar si atunci cand nu detinea controlul. Ceea ce putea controla era poezia sa si prin aceasta a ajuns cel mai aproape de satisfacerea demonilor dezlantuiti de cautarea neinfricata a hotarelor abisale ale propriului psihic.

Dincolo de prezervativele de pe langa mormantul de la Pere Lachaise, zeul isi cheama an de an admiratorii pentru a-i aduce omagiul potrivit: o sticla goala de bere pe mormant.

"Ma vad ca o cometa in flacari care impusca cerul. Toti se opresc, se uita in sus si suspina adanc "O, uitati-va la asta!". Apoi, whoosh, am disparut. Nu vor mai vedea ceva asemanator vreodata si nu vor fi in stare sa ma uite... niciodata". (Jim Morrison)

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#moarte, #Paris, #Jim Morrison, #The Doors, #poezie, #An American Prayer, #Charles Baudelaire , #stiri mondene