Regele Mihai si Regina Ana aniverseaza 60 de ani de casatorie

Luni, 09 Iunie 2008, ora 09:50
3551 citiri
Regele Mihai si Regina Ana aniverseaza 60 de ani de casatorie

In zilele de 10, 11 si 12 Iunie vor avea loc, la Bucuresti si la Sinaia, evenimente celebrand aniversarea a 60 de ani de casatorie a Regelui Mihai cu Regina Ana.

La acest eveniment vor participa si Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, Principesa Elena, Excelenta Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenta Sa Nicolae si sora lui, Elisabeta-Karina, anunta Amos News.

Cu acest prilej, Casa Regala organizeaza doua momente publice, unul care se va desfasura marti, 10 iunie, si unul joi, 12 iunie.

Primul va incepe la ora 18.30, la Ateneul Roman si consta intr-un concert al orchestrei nationala a Filarmonicii "George Enescu". Concertul va fi urmat de un cocktail in foaierul Ateneului.

Al doilea eveniment va incepe la ora 11.00, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, unde va fi lansat volumul "Nunta de Diamant", scris de Principesa Margareta si Principele Radu. Asa cum il descriu Altetele Lor Regale, volumul este "o poveste cu poze, in care oamenii de astazi sa-si scalde privirea in iubire, frumusete, speranta si mandrie."

Intrarea publicului si a presei la lansare va fi libera.

La cele doua evenimete organizate cu ocazia "Nuntii de Diamant", vor participa aproximativ 1000 de persoane si membri a 14 familii regale europene.

Invitatilor straini li se vor alatura membri ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe si ai Academiei Romane, un numar important de reprezentanti ai Corpului Diplomatic acreditati la Bucuresti, in frunte cu Nuntiul Papal, personalitati de prim rang ale artei si culturii romane, ale mediului de afaceri si presei.

In timpul evenimentelor publice, membri Familiei Regale a Romaniei nu vor face nicio declaratie presei.

Regele si Regina s-au cunoscut pentru prima oara in Londra in 1947, unde Regele Mihai, insotit de Regina-mama Elena, participa la Incoronarea verisoarei sale, Principesa Elisabeta a Marii Britanii.

Cei doi urmau sa descopere in curand ca aveau numeroase pasiuni si interese comune. Regele Mihai ii va cere mana Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o saptamana de la prima lor intalnire.

Devotamentul fata de tara, simtul datoriei si sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege sa se intoarca in Romania dupa Incoronarea Reginei Elisabeta, in ciuda presiunilor care se faceau asupra sa din tara, unde mai multi oameni politici si-ar fi dorit ca Regele sa nu se mai intoarca.

Va urma abdicarea fortata din 30 decembrie 1947, cand Regele a fost amenintat ca, daca nu va semna actul de renuntare la Tron, 1000 de tineri arestati de comunisti aveau sa fie executati. Regina Ana va calca pe pamant romanesc abia la Sarbatoarea Sfintelor Pasti din anul 1992.

Casatoria Regelui Mihai si a Reginei Ana a marcat si inceputul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, in Grecia, la invitatia Regelui Pavlov si a Reginei Frederica ai Greciei.

Bucuria evenimentului a fost umbrita de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaste casatoria, ceea ce a intristat-o pe Regina Ana, care era de religie romano-catolica. Credincios tarii sale, Regele Mihai a continuat traditia inceputa de Regele Carol I, ca toti membri Familiei Regale a Romaniei sa fie botezati in cultul ortodox. Prin urmare, Regina Ana a fost excomunicata din randul Bisericii Romano-Catolice, pana la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, si niciuna din rudele ei apropiate nu a participat la nunta. Toti descendentii Regelui Mihai apartin credintei ortodoxe.

Anii de casatorie ai Regelui si Reginei au fost plini, deopotriva, de bucurii si greutati, datorate vietii in exil. In urma csatoriei au rezultat cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia si Maria.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#casatorie, #eveniment, #Regele Mihai, #Regina Ana , #stiri mondene