McCain crede ca Spania e in America de Sud

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 08:35
2091 citiri
McCain crede ca Spania e in America de Sud
Sursa: AP

Candidatul republican la Casa Alba, John McCain, s-a aratat evaziv fata de o eventuala intalnire cu seful Guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, daca ar fi ales presedintele Statelor Unite, parand sa creada ca Spania este o tara din America Latina.

"Ati vrea sa va intalniti cu seful Guvernului nostru, Jose Luis Zapatero?", l-a intrebat o jurnalista spaniola pe John McCain intr-un interviu difuzat miercuri seara la un post de radio spaniol din Miami, Florida, relateaza AFP

"M-as intalni cu sefii de stat care sunt prietenii nostri si care vor sa coopereze cu noi", a raspuns McCain. "De altfel, presedintele Mexicului, (Felipe - n.r.) Calderon duce o lupta foarte-foarte dificila impotriva cartelurilor de traficanti de droguri", a adaugat el, dand impresia ca face o confuzie intre Spania, o tara europeana membra NATO, si un stat din Amerca Latina, unde exista un puternic curent antiamerican.

"De acord, dar vorbesc de Europa", a insistat jurnalistul. "Cu presedintele Guvernului Spaniei vreti sa va intalniti?". Senatorul de Arizona a repetat raspunsul pe care il daduse mai devreme, precizand ca nu s-ar intalni decat cu "sefii de stat care au aceleasi principii si aceeasi filosofie (ca americanii - n.r.): drepturile omului, democratie si libertate". "Si ii voi infrunta pe aceia care nu le au", a adaugat el.

Jurnalista l-a intrebat inca o data pe McCain daca s-ar intalni cu Zapatero la Casa Alba. "Sincer, trebuie sa analizez relatiile noastre, situatiile si prioritatile, dar pot sa va asigur ca as stabili relatii mai stranse cu prietenii nostri si ca voi fi impotriva celor care vor raul Statelor Unite. Stiu sa fac aceste doua lucruri", a raspuns McCain.

"Pot sa va spun ca am un bilant satisfacator in legatura cu munca (realizata - n.r.) alaturi de liderii Americii de Sud care ne sunt prieteni si ne sunt alaturi impotriva celor care nu ne sunt prieteni", a insistat McCain.

La Madrid, Zapatero a considerat "logic" ca McCain "sa respecte o prudenta necesara", pentru ca exista "un proces electoral in curs".

Potrivit mass-mediei spaniole, Zapatero a amintit ca nu a fost niciodata primit de presedintele american George W. Bush. "Dar acest lucru nu ne-a impiedicat sa lucram impreuna", a adaugat el. Premierul spaniol a subliniat faptul ca intentioneaza sa coopereze, cu "o vointa constructiva si loiala, cum se cuvine intre doua tari aliate", cu urmatoarea administratie americana "oricare va fi culoarea ei politica" .

Unul dintre consilierii lui McCain, Randy Scheunemann, a declarat ca senatorul de Arizona a evitat intentionat sa raspunda cand a fost intrebat daca il va invita sau nu pe Zapatero. "Senatorul John McCain a refuzat sa isi ia angajamentul unei intalniri la Casa Alba cu presedintele Zapatero in acest interviu", a declarat Scheunemann intr-un comunicat.

Republicanii nu l-au iertat pe seful Guvernului spaniol pentru ca a retras contingentul spaniol din Irak in 2004. In timp ce Zapatero nu a fost niciodata invitat la Casa Alba, fostul sef al Guvernului spaniol, conservatorul Jose Maria Aznar, este primit cu regularitate de presedintele Bush.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă maximă în America Latină. După El Nino urmează o altă nenorocire care va devasta regiunea
Alertă maximă în America Latină. După El Nino urmează o altă nenorocire care va devasta regiunea
Ţările din America Latină trebuie să fie în alertă maximă odată cu trecerea rapidă de la fenomenul meteorologic El Nino la cel cunoscut sub denumirea de La Nina, oamenii şi recoltele...
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
#John McCain, #SUA, #Mexic, #Spania, #America Latina, #confunda , #SUA