Top 10 - Cele mai bune filme de Craciun

Luni, 24 Decembrie 2007, ora 14:48
6703 citiri
Top 10 - Cele mai bune filme de Craciun

Cu toate ca filmele de Craciun pot fi foarte siropoase, ele ne incalzesc si ne fac sa avem din nou incredere in umanitate. Unele dintre ele sunt mai in ton cu sarbatorile decat altele, dar toate sunt filme clasice, care nu pot decat sa ne descreteasca fruntile si sa ne faca sa zambim. Ziare.com le-a ales pe cele mai bune dintre ele.

O viata minunata - 1946

It's a Wonderful Life

O viata minunata este filmul care te umple de buna-dispozitie si ramane unul dintre filmele favorite ale tuturor timpurilor, atat in viziunea publicului, cat si in opinia criticilor de film.

Filmul spune povestea lui George Bailey, interpretat de James Stewart, care este oprit din incercarea de a se sinucide de un inger, care ii arata cum ar fi fost lumea daca el nu ar fi existat niciodata.

Miracol pe Strada 34 - 1947

Miracle on 34th Street

Un film, pur si simplu, irezistibil. Intr-un magazin de jucarii, un Mos Craciun pretinde ca este adevaratul... Mos. Pentru a demonstra acest lucru, ajunge in sala de judecata si reuseste sa "converteasca" o pustoaica sceptica de sase ani (Natalie Wood), care ajunge sa creada in Mos Craciun.

Aceasta fantezie a obtinut trei premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun actor in rol secundar, Edmund Gwenn in rolul Kris Kringle, pentru Poveste originala si pentru Scenariu. La scurt timp dupa aceea, a devenit un film imposibil de ratat de sarbatori...

A Christmas Story

Poveste de Craciun

A Christmas Story ne prezinta povestea lui Ralphie, un baietel de 9 ani, ce viseaza sa aiba o arma Red Rider BB si incearca sa ii convinga pe toti ca acesta este cadoul perfect. Dar in incercarea lui se confrunta cu refuzul parintilor, al invatatorului si chiar al lui Mos Craciun insusi.

Inspirat din anecdotele realizatorului TV Jean Shepherd, A Christmas Story apare pe locul 222 in topul imdb.com al celor mai bune filme facute vreodata.

Singur acasa - 1990

Home Alone

Kevin McCallister este uitat acasa de familia lui, care pleaca, de Craciun, la Paris. Ramas singur, pustiul trebuie sa apere casa de doi spargatori, pe care ii scoate din sarite cu tot felul de capcane comice.

Succesul filmului i-a adus trei continuari, din ce in ce mai nereusite. Doar primul sequel ( Lost in New York, din 1992 ) este onorabil, pastrand personajele si atmostfera originalului.

Rolul unui dintre spargatori i-a fost propus lui Robert de Niro, dar a fost refuzat, fiind jucat, pana la urma, de Joe Pesci.

Edward: Omul Foarfece - 1990

Edward Scissorhands

A fost odata ca niciodata, intr-un castel pe culmea unui deal. Acolo traia un inventator. Cea mai grozava creatie a lui se numea Edward (interpretaat de Johnny Depp), care desi avea un farmec irezistibil, nu era chiar perfect. Moartea subita a inventatorului il lasase neterminat, cu foarfeci ascutite de metal in loc de maini.

Edward a trait de unul singur, in bezna, pana cand, intr-o buna zi, o doamna sufletista l-a luat la ea acasa. Asa au inceput aventurile fantastice ale lui Edward intr-un paradis in culori pastel, cunoscut sub numele de Suburbia. Tim Burton, regizorul filmelor "Batman" si "Beetlejuice", ne ofera un basm de neuitat despre un personaj cu totul neobisnuit.

Cosmarul dinaintea Craciunului - 1993

The Nightmare Before Christmas

Plictisit de viata lui de conducator al orasului Halloween, Jack Skellington se hotaraeste sa invadeze sarbatoarea vecina: Craciunul.

Realizat de Tim Burton, filmul este o animatie in stop motion, ceea ce inseamna ca anumite obiecte sunt miscate si filmate in pozitiile successive pe care le iau. Aceeasi tehnica a fost folosita si pentru a anima monstrul din filmul King Kong (1933).

Tim Burton este cunoscut pentru aducerea pe ecran a unor lumi si personaje fantastice, el fiind autorul unor filme precum Batman (1989), Edward Omul Foarfece (1990) si Planeta Maimutelor ( 2001).

Mos Craciun - 1994

The Santa Claus

Dupa ce il accidenteaza pe Mos Craciun, Scott Calvin (interpretat de Tim Allen), urmeaza niste indicatii misterioase care ii spun ca imbrace haina rosie si sa urce in sania trasa de reni.

Numai ca oricine face asta accepta, fara sa stie, o sarcina extrem de dura: aceea de a ocupa, pentru tot restul vietii, functia de Mos Craciun.

Filmul a avut incasari de 189 de milioane de dolari, iar succesul i-a adus doua continuari: The Santa Clause 2 (2002) si The Santa Clause 3: The Escape Clause (2006).

Goana dupa cadou - 1996

Jingle All the Way

Filmul este o comedie cu Arnold Schwarzenegger si are in prim plan un cadou de Craciun: o jucarie cu super eroul Turbo Man. Incercand sa faca rost de cadou, Arnold devine el insusi un super erou, ceea ce ar fi fost previzibil si pentru fiul personajului pe care il interpreteaza, daca acesta ar fi vazut seria Terminator.

Desi a primit cronici nefavorabile din parte criticilor, filmul a fost apreciat de public, ceea ce i-a adus incasari de 130 de milioane de dolari.

Elf - 2003

Elf este povestea lui Buddy (Will Ferrell), un copil de la orfelinat care se strecoara in sacul de jucarii al lui Mos Craciun si se trezeste din intamplare la Polul Nord! Meseria de spiridus nu i se potriveste intru totul deorece el creste de trei ori mai mare decat un spiridus normal, ajungand astfel un urias ptintre elfi.

Atunci cand isi da seama ca nu se poate adapta in lumea spiridusilor, Buddy hotaraste sa plece la New York sa-si gaseasca adevarata familie si sa readuca sarbatoarea Craciunului in constiinta celor ce nu vor sa mai creada in existenta Mosului.

Mosul cel Rau - 2003

Bad Santa

In aceasta comedie de sezon cum nu ai mai vazut vreodata, mereu afumatul, dezlanatul si viciosul Willie T. Stokes, interpretat cu exceptie de catre actorul Billy Bob Thornton, atunci cand nu face pe Mos Craciun in centrele comerciale, este un spargator de seifuri care da cate o lovitura pe an, in Ajunul Craciunului.

In ciuda acestor probleme, un baietel de 8 ani cu probleme crede cu incapatanare ca Willy, mereu turmentat si cu o injuratura disponibila pentru fiecare ocazie, este adevaratul Mos Craciun.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
Comentarii