Ziare.com

Dustin Hoffman va juca rolul fostului primar din Cernauti

Miercuri, 02 Martie 2011, ora 08:44

   

Dustin Hoffman va juca rolul fostului primar din Cernauti
Dustin Hoffman, evreu de origine romana, va juca rolul fostului primar al orasului Cernauti, care a salvat peste 200.000 de evrei in timpul Holocaustului.

Dustin Hoffman a acceptat sa joace rolul lui Traian Popovici, fostul primar din Cernauti, intr-un documentar realizat de compania canadiana Veni Vici Entertainment, intitulat "20.000 de sfinti". Filmul va fi lansat cel mai probabil in 2012, fiind prcedat de lansarea unei carti, informeaza Evenimentul Zilei.

Traian Popovici, romanul pe care il va juca Dustin Hoffman, este unul dintre eroii omagiati la Muzeul Martirilor Holocaustului "Yad Vashem". Parintii lui Hoffman au emigrat din Romania in Statele Unite, mai precis in California, cu putin inainte de a se naste, in 1937, cel de-al doilea lor copil, Dustin.

Popovici a fost numit primar in Cernauti in 1941 de catre maresalul Ion Antonescu, pentru a aplica politica de romanizare a orasului. Popovici a reusit insa sa obtina in acelasi an retinerea in oras a aproape 20.000 de evrei, in baza unei autorizatii, pe motiv ca erau necesari pentru functionarea economiei.

Potrivit propunerii lui Popovici, trebuiau sa ramana in oras botezatii, intelectualii, oamenii de arta, cei care au servit statul roman, ofiteri de armata si razboi, specialistii din industrie, medicii, inginerii, arhitectii, cei din sistemul judiciar.

Pentru intocmirea autorizatiilor, Popovici s-a consultat cu comunitatea evreiasca, iar oamenii incercau pe orice cai posibile sa intre pe "lista" primarului, avand in vedere ca restul evreilor au fost trimisi la moarte in Transnistria.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4080 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Remember

http://www.youtube.com/watch?v=mznUMYY7YC8&feature=related

 

A salvat 200.000 evrei???

Pai mai jos este vorba de 20.000...nu locuiau in Cernauti la vremea respectiva atatia evrei...
Ziare .com umfla titlurile cu "stiri senzationale" care pur si simplu sunt exagerari primitive...numic nou.
Dar daca hartia suporta multe, de ce 200.000 evrei salvati de Traian Popovici si nu doua milioane?? Sau poate doua miliarde???
halal jurnalism...

 

popovici

nu stim cati au fost cu adevarat, dar daca aceasta a fost intentia dlui Traian Popovici este extraordinar acel om, a avut mult curaj.

iar Dustin Hoffman e un actor de tot respectul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor