Artistii, despre mass media: Presa pe care o iubesc poate sa imi devina dusman

Joi, 03 Mai 2012, ora 08:00
2117 citiri
Artistii, despre mass media: Presa pe care o iubesc poate sa imi devina dusman
Foto: Ghimpele

Ziua Internationala a Libertatii Presei este marcata in fiecare an pe data de 3 mai. De multe ori jurnalistii sunt blamati pentru ceea ce scriu si se aleg cu procese ce dureaza ani de zile, fiind invinuiti ca nu respecta regulile. Cat se respceta legea in Romania si cat nu am incercat sa aflam stand de vorba cu mai multe persoane publice.

Mihai Traistariu, de exemplu, crede ca libertatea presei a fost inteleasa putin gresit la noi. "Adica daca un ziarist crede ca e liber orice, uneori calca pe cadavre si isi bate joc de o persoana in ultimul hal fara sa tina cont de sufletul ei. Nu este cazul meu, dar de multe ori s-a intamplat. Cunosc colegi de breasla care nici nu mai citesc presa de suparare ca au fost loviti. Nu mai citesc nimic. Foarte rar sa citeasca pe Internet", a declarat cantaretul pentru Ziare.com.

El considera ca ziaristii trebuie sa fie un pic mai responsabili si nu trebuie sa inteleaga libertatea presei ca pe o "bataie de joc asupra unei persoane".

In general, nu este suparat pe presa, dar il deranjeaza materialele in care este citat in mod incorect.

"De multe ori ma deranjeaza ca exista ziaristi care nu stiu sa scrie, vorbesc rau. Nu stiu daca cineva verifica, dar cred ca redactor-sef exista peste tot. Ma trezesc ca am un articol cu greseli de exprimare, ca si cum am spus eu. Eu am destul de multa scoala si ma enerveaza. Zic: 'Ba parca a vorbit un tantalau'. Prefer sa ma inregistreze si sa scrie ce am zis eu", a continuat artistul.

Florin Zamfirescu ne-a povestit ca i s-a intamplat sa fie pus in fata unor situatii aberante si "si presa pe care o iubesc si care ne ajuta, ca fara presa nu se poate, sa imi devina dusman". Ca sa sustina cele spune, Florin Zamfirescu ne-a oferit cateva exemple de astfel de materiale.

"A aparut Rona Hartner la o televiziune si a declarat ca ultima ei relatie inainte de Emil Constantinescu a fost cu un student al lui Florin Zamfirescu. A doua zi apare in ziar ca 'Rona Hartner a parasit emisiunea nu inainte de a marturisi ca a avut ultima ei relatie cu Florin Zamfirescu'. Am trimis un drept la replica. Au publicat: "Florin Zamfirescu neaga orice relatie cu Rona Hartner". Iata cum se poate manipula", a precizat actorul.

Un alt exemplu dateaza de pe vremea cand acesta filma telenovele pentru Acasa Tv, iar prin contract li se interziceau anumite declaratii. Intr-o zi a fost intrebat de o ziarista daca "telenovelele sunt o prostie", iar raspunsul sau a fost "Nu. Eu in fata unei camere ma comport ca un actor".

"Pe ziar apare asa 'Florin Zamfirescu declara: Telenovelele sunt o prostie'. M-au chemat aia (reprezentantii televiziunii - n.red.): 'Domne esti nebun, cum declari asa ceva?'. In momentul ala iti dai seama ca presa devine si un pericol. Cei care fac presa ar trebui sa aiba acea deontologie profesionala exemplara. Ar trebui ca cel care incarca adevarurile sa fie sanctionat crunt", a conchis el.

Tandarica: Presa romana este foarte atenta

Totusi, sunt si oameni care au o impresie buna despre presa din Romania si care o lauda. Printre acestia se numara Ovidiu Lipan Tandarica.

"Daca ar fi evoluat si partea democratica a Romaniei asa cum a evoluat presa, am fi fost foarte departe. Presa romana este foarte atenta si este una dintre institutiile care isi fac cu sarguinta treaba. Sunt si uscaturi, dar asta e. Sunt foarte atenti, incearca sa faca raiting si sa aiba cat mai multi cititori. E batalia de ce parte a barierei esti, dar in orice caz sunt foarte atenti, destoinici si se informeaza cat se poate de bine. Publicul trebuie sa fie atent ce ziare citeste", ne-a spus tobosarul.

Si Oana Zavoranu apreciaza libertatea presei, chiar daca de multe ori a fost atacata de jurnalisti.

"S-ar putea sa fiu subiectiva pentru ca de multe ori s-au scris lucruri care erau ori lipsite de adevar, ori era din cauza razbunarii sau rautatii autorului. E foarte important sa existe in orice tara o presa libera care sa scrie si sa informeze oamenii despre ceea ce se intampla, dar ar trebui sa fie o presa care sa stie sa fie si blanda cu cine trebuie si cand trebuie, dar si aspra cu persoanele respective. Am sesizat de multe ori o partinire, ca a tinut in mod clar cu unele persoane in detrimentul altora. Asta este ceea ce as imputa presei, in rest este logic sa existe o presa libera care sa vorbeasca orice", a afirmat vedeta TV.

Oana ne-a spus ca nu i s-a intamplat sa ceara dreptul la replica unei publicatii scrise si sa nu il primeasca, dar ca de multe ori imaginea i-a fost alaturata unor locuri, evenimente sau persoane pe care nu le cunostea.

Oana Zavoranu: Presa trebuie sa fie impartiala

"Despre lucrurile astea nu fusesem intrebata nici macar de bun simt si pareau articole comandate, sustinute de dusmanii mei, de oameni care care imi vor raul. Erau pe fata niste lucruri tendentioase, rautacioase, mincinoase, insa...na.. traim in Romania si cate un cadou, cate o atentie... Presa trebuie sa fie impartiala. Trebuie sa prezinte starea de fapt a unor lucruri, sa stie sa fie razbunatoare si dura atunci cand trebuie, blanda atunci cand trebuie, dar sa nu tina in mod fatis cu nimeni", a conchis aceasta.

Exista si vedete care nu citesc presa din lipsa timpului si care pur si simplu nu sunt interesate de ceea ce se scrie despre ele. Avantajul ar fi ca nu sunt afectate si nu se supara din cauza unor articole mai mult sau mai putin adevarate.

Este si cazul lui Calin Goia. Solistul trupei Voltaj ne-a marturisit ca nu ar putea sa critice sau sa laude presa pentru ca nu citeste ce se scrie in ziarele noastre.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#artisti libertatea presei, #libertatea presei Romania, #libertatea presei jurnalisti romani , #vedete romanesti