Aventura unui roman la Campionatul Mondial de Magie. "Poti sa faci sa dispara soacra?" Interviu cu Emil Dragan

Joi, 30 Iulie 2015, ora 08:36
5348 citiri
Aventura unui roman la Campionatul Mondial de Magie. "Poti sa faci sa dispara soacra?" Interviu cu Emil Dragan
Foto: Facebook/Magicianul Emil Dragan

Magicianul Emil Dragan este primul roman care a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de Magie.

Tanarul de 30 de ani a impartasit intr-un interviu acordat Ziare.com aceasta experienta, explicand si cum a ajuns sa aiba carte de munca pe care este incadrat ca "magician".

Emil Dragan ne-a mai spus ca indiferent de cat de mare ar fi o suma nu ar divulga secretele meseriei, pentru ca ii respecta pe cei care au muncit pentru acestea, chiar daca si el a fost fascinat de Magicianul Mascat, din celebra emisiune care dezvaluie cum se realizeaza trucurile cunoscute.

Cum ai ajuns la Campionatul Mondial de Magie?

Pentru a ajunge la Campionatul de Magie a fost nevoie de un parcurs destul de lung. Eu fac parte din Teatrul de Magie inca de la infiintare, din 2007. Acum doi ani Teatrul de Magie s-a afiliat la FISM (Federatia Internationala a Societatilor Magice). Pentru a participa la Campionatul mondial de Magie trebuie sa faci parte dintr-o asociatie membra a FISM si ca principal criteriu, sa ajungi ca magician la un nivel compatibil cu cel cerut de FISM. Mi-am dorit sa particip aici inca de cand am descoperit magia, mai ales ca stiam faptul ca nici un roman nu a mai participat.

In ce a constat numarul tau si cum a fost primit?

Eu am participat la sectiunea close-up magic (magia de aproape), la subsectiunea micromagie. Conditiile de desfasurare nu au fost cele mai bune, dupa parerea mea, existand multe nemultumiri din partea competitorilor.

Momentul de magie prezentat de mine a reprezentat o poveste la masa de cazino, unde apareau carti de joc, se transformau, apareau jetoane care se miscau singure pe masa, isi schimbau culoarea. Ceea ce am prezentat eu a depins foarte mult de unghiul de filmare, dar asta nu inseamna ca cei care au castigat nu au fost la un nivel foarte inalt, ci dimpotriva, nivelul la care s-a ajuns in acest moment este printre cele mai ridicate de pana acum.

Care a fost cea mai ciudata cerere pe care ai primit-o de la un spectator?

Cererile venite de la spectatori sunt in general standard, dar difera in functie de evenimentul la care sunt invitat. De exemplu, la o nunta cererea standard este "poti sa faci sa dispara soacra" sau "poti sa faci sa-mi apara o suta de euro?". In schimb, la evenimentele de copii, cererile sunt mult mai diverse, "poti sa ma faci sa dispar?", imaginatia lor fiind fara limita.

Ce consideri ca este deosebit la tine fata de ceilalti magicieni?

Principala calitate pe care o detin, fara lipsa de modestie, este ambitia. La fel ca in orice arta sau in sport, exista persoane care deprind foarte repede, neavand nevoie de foarte multa munca. In cazul meu, munca este principalul atuu si ceea ce cred eu ca ma diferentiaza de alti magicieni.

Povestile primului roman la Campionatul Mondial de Magie: "Fa-mi soacra sa dispara!"

Care este numarul pe care nu ai reusit sa il faci, dar visezi sa il realizezi la un moment dat?

Momente de magie pe care sa imi doresc sa le realizez si pe care nu le-am realizat nu cred ca exista, in schimb ceea ce imi doresc pentru urmatoarea perioada si ceea ce din nou nu cred ca a reusit nimeni din Romania este sa inventez un truc, un principiu, un moment de magie si pe care sa-l pot prezenta comunitatii de magicieni din lume.

Dar cel mai dificil pe care l-ai facut pana acum?

Cu siguranta, cel mai dificil moment de magie a fost cel prezentat la campionatul mondial. Pe langa acest moment, in magie exista categoria care se numeste manipulatii de scena, in special folosind carti de joc, unde totul tine de abilitati si de multe ore de munca, de asemenea printre cele mai grele.

Ti s-a intamplat ca vreun spectator sa divulge vreun truc in timp ce il realizai?

Au existat momente de-a lungul timpului cand s-au mai strecurat si greseli in prezentare si in trucuri. Din fericire, nu au existat foarte multe si nu foarte grave. Dar imi aduc aminte la un spectacol pentru copii, atunci cand din neatentie nu am pregatit dinainte asa cum trebuia trucul si un copil mai atent a strigat catre ceilalti copii cum se realizeaza. Bineinteles, am trecut imediat peste si m-am comportat ca si cum nu am auzit, dar in general am mare grija la pregatirea minutioasa a trucurilor.

Ce este mai important pentru magician: indemanarea sau obiectele de care se ajuta?

Dupa parerea mea, trucul folosit trebuie sa fie doar un pretext pentru a duce la bun sfarsit o poveste, o idee pe care vrei sa o transmiti spectatorilor, nu doar un truc in sine. Prin urmare, pentru un magician este mult mai important modul de prezentare a trucului prin discurs, atitudine, carisma, decat trucul in sine.

Reusesti sa traiesti doar din aceasta meserie?

De aproximativ doi ani, de cand Andrei Teasca a reusit infiintarea Federatiei romane de magie si iluzionism, prin unirea a doua asociatii, Teatrul de Magie si Romagic, s-a reusit introducerea in nomenclator meseria de magician.

In acest moment eu sunt angajat cu carte de munca ca si magician. Ca membru al Teatrului de Magie, avem spectacole pentru adulti, spectacole pentru copii, la Universitatea Populara Ioan I Dalles, dar si la Palatul National al Copiilor, stagiune permanenta pentru copii, Academia de Magie unde copiii devin mici ucenici de magician, deci reusesc sa traiesc doar din meseria de magician.

Exista pe Prima TV o emisiune in care sunt dezvaluite unele dintre cele mai cunoscute trucuri de magie. Ce parere ai despre acest proiect?

Orice magician ar raspunde ca nu are o parere deloc buna despre Magicianul Mascat, cel care dezvaluie multe dintre principiile de baza ale magiei. Este un lucru care nu ar fi trebuit sa existe pentru ca sunt oameni care au inventat acele trucuri cu multa munca. Cu toate acestea, magia exista de mii de ani si ia amploare cu trecerea timpului si in zilele noastre.

Desi acum poti gasi pe Internet aproape orice, chiar si in materie de iluzionism, oamenii continua sa vina la spectacole din ce in ce mai mult si poate si acea emisiune a avut un rol in suscitarea interesului oamenilor pentru magie. Trebuie sa recunosc insa ca atunci cand am facut cunostinta cu magia pentru prima data, atunci cand inca nu aveam acces la Internet, asteptam cu nerabdare sa vad urmatorul episod din magicianul mascat.

Se spune ca fiecare om are pretul sau. Pentru o suma potrivita ai accepta sa realizezi o astfel de emisiune?

Cu siguranta nu as accepta sa realizez o astfel de emisiune pentru ca, odata ce ai ajuns la un nivel, realizezi ca trebuie sa respecti munca inventatorilor principiilor din magie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#magician roman Campionat Mondial, #Emil Dragan Campionat Mondial Magie, #Emil Dragan magician , #vedete romanesti