Cele mai mari nemultumiri ale artistilor romani

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 13:12
3666 citiri
Cele mai mari nemultumiri ale artistilor romani
Foto: Arhiva

Fiecare roman se plange de ceva. Unii considera ca au pensiile sau salariile prea mici, in timp ce altii sunt nemultumiti de stilul de viata. Am stat de vorba cu mai multi artisti romani pentru a afla ce anume ii deranjeaza pe ei si ce solutii propun.

Cea mai mare nemultumire a lui Dan Helciug este ca in Romania nu exista o industrie muzicala reala si coerenta.

"Managerul si impresarul sunt doar oameni care au relatii (exista si exceptii notabile, putine insa), casele de discuri functioneaza corect doar daca artistul se promoveaza singur si cea mai mare problema o constituie lipsa unei legi care sa oblige radiourile si televiziunile muzicale sa promoveze intr-un procent majoritar muzica autohtona", a declarat Helciug pentru Ziare.com.

O solutie ar fi, dupa cum spune cantaretul, un cod de legi care sa sprijine artistii romani intr-un mod logic, european.

"Arta nu trebuie neaparat subventionata de stat, ea trebuie ajutata legislativ, ca sa poata functiona optim in orice tip de spatiu, de stat sau privat", a adaugat artistul.

Pe de alta parte, Mihai Margineanu se plange de "faptul ca 'firmele' care incaseaza sumele impuse de lege pentru drepturile de autor isi bat joc de noi si nu respecata nimic".

In stilul caracteristic, artistul ne spune ca ar fi o solutie: "spanzuratoarea", asa cum aveau englezii "o pedeapsa pana mai deunazi".

Totusi, cum s-ar putea rezolva problema, in viziunea lui Margineanu? "In conditile in care exista 'ordin' de la primarie sa nu se mai amendeze niciun agent economic pana la alegeri (ca sa nu suparam pe cineva care sa uite sa voteze cum trebuie), in conditiile in care toata lumea are pe cineva care suna si intervine pe langa 'organe', nu ma astept decat la rezolvarea din partea timpului, vorba lui Socrate: timpul le face si le desface pe toate.

Sau mai exista o alternativa: un for atat de superior incat sa fie intagibil si incoruptibil. Si astfel putem scapa de multe metehne generate de niste cocalari cu ghiul, confortabil asezati pe niste scaune de pe care nu se ridica decat morti. De fapt, cred ca asta e primul pas: demiterea tuturor functionarilor publici care au ghiul pe deget (consilieri, directori, secretari de stat, ministri)", a continuat artistul.

Ozana Barabancea ne-a expus mai multe probleme ale artistilor din Romania, printre care "enclavizarea castelor profesionale si falsele orgolii afisate in mediile profesionale specifice - exista o parte constructiva si in acest gen de conflicte, caci infruntarea artistica sporeste valoarea intrinseca a actului artistic".

"O alta problema este needucarea pe mai departe, ca acum ceva vreme, a perceptiei valorii artistice de catre publicul larg. Imi amintesc si acum de lectiile publice (in aule deschise sau pe canale TV) ale regretatului Iosif Sava sau ale lui Leonard Bernstein. Caci muzica sau orice alta arta, dincolo de vanitati personale sau institutionale, ramane un medicament pentru minte si suflet.

In plus, rezultand direct din problema anterioara, lipsa vectorilor actuali ai unei arte sau alteia devalorizeaza fenomenul in sine in fata oricarui doritor de investitii la acest nivel. Si vorbesc aici de acte artistice de inalt nivel, la care Romania a fost parte peste vreme prin marii sai reprezentanti. Putem adauga si lipsa unor programe specifice, corecte si consistente la nivel national in formarea unei pepiniere de artisti, asa cum exista la nivelul oricarei tari civilizate din cadrul Uniunii Europene", a continuat artista, care momentan face parte din juriul emisiunii "Te cunosc de undeva" de la Antena 1.

Ea considera ca pentru a se schimba ceva este nevoie, in primul rand, de identificarea si constientizarea acestor probleme de catre factorii de decizie in domeniu, fie ei reprezentati de ministere de profil, directii publice sau autoritati locale.

"As recomanda o transparenta sporita a acestor institutii reprezentative: o zi a portilor deschise, dialoguri interactive in zile programate intre mari artisti si spectatori, turnee si intalniri cu publicul larg, incluzand aici scolile. Caci arta ramane, indiferent de vremuri, un etalon. Iar in fata ei orice varianta noua de hot, talhar sau arivist sau orice urmas al acestuia va pleca fruntea. Ideea este ca acest act artistic sa fie tinut la un inalt nivel, iar cel care concepe, deseneaza sau pune in opera astfel de lucrari sa aiba o doza marita de responsabilitate", a adaugat Ozana Barabancea.

Actorul Silviu Biris se declara nemultumit de ignoranta actului cultural in sine si nerecunoasterea reala a valorilor artistice autentice si mai enumara "salariile mici, sistemul teatral (cultural) romanesc nesustinut cu adevarat de stat, din diferite motive cretine (cam aceeasi soarta ca si in sistemul medical si educational). Lipsa unei viziuni reale si inconstienta din partea autoritatilor, vizavi de impactul catastrofal asupra unei populatii lipsite de repere culturale".

Care ar fi solutia din punctul sau de vedere? Actorul crede ca televiziunile ar trebui sa nu alerge numai dupa audienta si sa faca ceva pentru a schimba situatia actuala.

Media ar trebui sa promoveze artistii cat sunt in viata

"Televiziunile, daca tin cu adevarat la public (popor), ar trebui sa lase la o parte obedienta audientelor imediate si sa faca pact cu elitele artistice in vederea realizarii unui divertisment de calitate. (...) Media, in general, ar trebui sa promoveze activitatile artistilor, mai ales cand sunt in viata, nu dupa moartea lor", ne-a spus Silviu Biris.

Cantareata Neylini isi doreste mai multe locatii unde sa poata canta live si sa puna in scena un show special, care sa arate publicului ca este mai buna de fiecare data cand apare pe scena.

"Sunt convinsa ca si pentru industria muzicala de la noi vor veni vremuri mai bune, cand se vor 'cerne' valorile si munca noastra se va reflecta direct in satisfactii pe toate planurile - si in primul rand in calitatea muzicii pe care o oferim ascultatorilor nostri", ne-a declarat cantareata.

Pentru ca publicul sa aiba parte de momente de calitate, Neylini spune ca a incercat sa mentina standardul ridicat in tot ceea ce tine de proiectul sau.

"La nimic nu se pot gasi solutii peste noapte, insa cu siguranta o piesa despre bucuria de-a trai te poate face sa te simti mai bine... sper sa reusesc asta cu 'Dayla', macar pret de trei minute la fiecare ascultare", a conchis cantareata.

Dinu Maxer nu se plange foarte mult, inca considera ca "trebuie sa te adaptezi, altfel te pierzi".

Si presa ii deranjeaza pe unii artisti. Printre acestia se numara si Costi Ionita.

"Am o singura nemultumire, daca se poate numi asa, faptul ca anumite ziare din Romania 'au grija' sa strice imaginea mea prin promovarea de subiecte care ma vizeaza pe mine si familia mea in mod direct, in conditiile in care niciodata nu mi-am aratat interesul fata de subiecte de genul celor care au fost publicate in presa in ultima vreme", ne-a spus Costi Ionita.

Compozitorul se plange ca anumite subiecte ajung pe primele pagini ale ziarelor fara acordul celor vizati.

"Nu mi se pare normal ca oricare persoana care ma acuza pe mine sau pe mama mea de diverse lucruri sa aibe prioritate pe prima pagina a ziarelor, fara ca eu sa imi dau acordul sa mi se foloseasca numele sau imaginea, fara sa am dreptul la replica inainte de a aparea in presa, si daca il am, acesta sa fie scris cu litere mici, cat sa nu se vada. Ziarele de acest gen nu m-au sunat vreodata sa ma intrebe ce planuri am pentru viitor in muzica, dar cand este vorba de scandaluri, nu stiu cum sa isi faca prima pagina cu stiri carora nu merita sa li se acorde atentie, care deranjeaza publicul roman", a continuat artistul.

Solutia? Publicul, care "ar trebui sa fie mai selectiv atunci cand se informeaza", crede Costi Ionita.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#nemultumirile artistilor romani, #nemultumiri artisti romani, #probleme cantareti Romania , #vedete romanesti