Chef Doru Serban, un nomad in cautarea fericirii - Cum e sa gatesti pentru britanici Interviu

Miercuri, 27 August 2014, ora 07:37
7305 citiri
Chef Doru Serban, un nomad in cautarea fericirii - Cum e sa gatesti pentru britanici Interviu
Foto: Facebook/Chef Doru Serban

Doru Serban, fostul bucatar al emisiunii "Draga mea prietena", de la Kanal D, a luat drumul Angliei, in cautarea fericirii.

Ce inseamna pentru el fericirea, cum e sa gatesti pentru britanici si cu ce se deosebeste bucataria noastra de a lor ne-a spus intr-un interviu Ziare.com.

Fostul concurent de la MasterChef, care pana acum cativa ani lucra intr-o banca, ne-a povestit si cum a slabit 17 kilograme, dar si cu ce bucate si-ar rasfata iubita.

Ai lucrat o vreme in televiziune, inainte de a pleca in Anglia. Te-ai vindecat atat de usor de acest microb?

Viata de televiziune vine cu multe impliniri si momente vesele, insa vine si cu o anumita limitare. E foarte important sa stii de ce te afli la televizor, ce mesaj ai de transmis, pentru ca daca vrei sa transmiti un mesaj puternic, trebuie sa evoluezi, iar acesta cred ca este cel mai bun leac pentru a te desprinde usor de televiziune... cel putin pentru o perioada.

De ce tocmai Anglia?

Am ales Anglia, deoarece stiu totul despre tara aceasta si am vrut sa o vad si cu alti ochi decat cu cei ai unui turist clasic. In plus, este tara cu cea mai mare ascensiune in gastronomie si una dintre cele cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin.

Cum e acomodarea? Ce ti se pare diferit?

Acomodarea aici a venit natural, vremea tomnatica e pe gustul meu, desi recunosc sincer ca ma tenteaza toate pozele prietenilor si vremea din tara, unde inca este o vara superba.

Bucataria noastra, fata de cea din Anglia, cum e?

Bucataria romaneasca este una clasica si de cele mai multe ori conservatoare. Din fericire, ambele au la baza tehnicile si principiile frantuzesti de gatit, asa ca sunt multe similitudini. In esenta e bine sa imbini cele doua culturi constient si creativ si la un moment dat va da roade frumoase.

Ai gatit in Anglia si mancare romaneasca? Care a fost feedback-ul?

In fiecare dimineata sunt nevoit sa fac foccacia, adica "painea zilei", in trei arome diferite, dupa bunul meu plac in ziua respectiva. Dar de fiecare data cand fac acest lucru, nu uit ca aceasta paine o fac de la 9-10 ani si ca am invatat de la bunica... Asa ca mai romanesc de atat nu cred ca as putea face in mod natural si firesc.

Concluzia fiecarei zile se trage mai ales privind colegii care se bat sa ia acasa painea ramasa de peste zi.

Care a fost cel mai dificil moment petrecut in bucatarie?

Cel mai dificil moment de pana acum s-a intamplat chiar de curand, cand un frigider ce continea doar deserturi s-a defectat, iar in plina cina, cu restaurantul "full reservation", noi nu aveam deserturi. Incercand sa fac cel mai rapid tiramisu din viata mea, un coleg mi-a dat sare in loc de zahar... noroc ca am gustat exact cand se pregatea sa iasa farfuria din bucatarie... Asa am reusit sa demonstrez ca poti face de 2 ori compozitia de tiramisu realmente in 7-8 minute.

Cand ti se intampla asa ceva, simti ca ti se topeste pamantul sub picioare. La sfarsitul zilei, insa, simti ca ai realizat ceva cu adevarat altfel.

Care e bucataria ta preferata? Dar cea mai sanatoasa?

Bucataria mea preferata este cea mediteraneana, aici se intalnesc toate ingredientele de care un om are nevoie ca sa traiasca sanatos. Sa nu uitam ca mediteraneenii sunt cei mai longevivi si ca au cel mai mic risc de stop cardiac.

Frumusetea bucatariei mediteraneene este data tocmai de diversitatea de ingrediente, arome puternice, mancare usoara, ce nu te face sa te simti vinovat ca te-ai ghiftuit putin.

Cu ce gen de mancare ai reusit sa slabesti 17 kilograme?

Am reusit sa slabesc cu mancarea obisnuita, cu ingrediente simple, neprocesate prea mult, dar cel mai important este ca am renuntat la tot ce inseamna carbohidrati: paine, prajituri, dulciuri, snacks, cartofi, fainoase, orez, fructe etc... Vitaminele si fibrele se gasesc si in legume, in mancarea gatita, iar daca totul vine cu o ambitie de fier, atunci rezultatele sunt sigure.

In urma cu ceva vreme, cand aveai peste 100 de kilograme, declarai: "Eram mancator profesionist de prajituri". Acum, care e alimentul pe care il consumi cel mai des?

Am aplicat ceea ce se numeste Low Carbs High Fat, adica am eliminat zaharurile si mananc grasimi sanatoase neprocesate, iar mancarea mea nelipsita in acest moment este branza cu rosii, masline, oua, bacon, dar si multe verdeturi.

Ai multe prietene virtuale care iti lauda fizicul pe pagina de Facebook. Ai iesi la o intalnire cu vreuna dintre acestea? Cum ar trebui sa fie ca sa te convinga?

O femeie aparte poate aparea de niciunde... Daca stie sa fie spectaculoasa, unica, naturala, atunci poate sa nu fie nici cea mai frumoasa, nici cea mai urata, pentru ca, cu siguranta, va avea tot ce ii trebuie ca sa ma faca sa gravitez in jurul ei. Frumusetea vine din felul de a fi si cu o astfel de femeie m-as mandri sa ies oriunde in lume, indiferent unde o voi fi cunoscut.

Iubitei tale de la a cata intalnire i-ai gati si ce i-ai pregati?

Pentru ca pasiunea mea pentru mancare este asa de mare, practic i-as gati inca dinainte de a o cuceri: o cuceresc cu un mousse de ciocolata intens, dar catifelat, ii arat cine sunt cu un mic dejun vesel, dar tonic, si ii voi spune ca o iubesc cu pranzul de duminica.

Pe Facebook spui ca ai devenit "nomad in cautarea fericirii si primul popas este in frumoasa Anglie". Care e urmatorul popas si ce inseamna pentru tine fericirea?

Am inceput aceasta calatorie in lume in cautarea fericirii numindu-ma "nomad" tocmai pentru ca nu vreau sa ma mai atasez de mai mult de un troller obisnuit si tocmai pentru a putea ajunge dintr-un loc in altul pentru a descoperi lumea si mancarea in acelasi timp.

Urmatorul popas tine foarte mult de prietenii mei imprasitati si ei prin lume, dar cu siguranta trebuie sa fie intr-o tara cu multa traditie in mancare buna sau o tara cu o ascensiune fantastica.

Pot spune ca sunt cateva locuri in lume in care trebuie sa gatesc macar o zi: Franta, Spania, Italia, Grecia, iar mai apoi Turcia, Dubai, India, Thailanda, Australia... Atunci mai voi numi un bucatar bun, pana atunci sunt inca un pasionat!

Daca nu alegeai bucataria, ce ai fi facut?

De-a lungul timpului am schimbat mai multe meserii pentru a ma adapta in viata, dupa nevoi, iar acum simt ca fac ceea ce era natural si ma implineste pe mine. Sunt multi oameni ce ar avea curajul sa schimbe, dar nu stiu care le este pasiunea, sunt multi oameni ce stiu care le sunt pasiunile, dar nu au curaj sa schimbe. Eu cred ca am aflat ce vreau si am avut si curajul sa o fac... De aici schimbarile vor veni doar ca sa imi completeze pasiunea.

Gatitul este precum...

Eu am imprumutat o vorba de la unul din idolii mei in bucatarie, Jamie Oliver: "A gati inseamna a iubi!". Acest lucru se vede si se simte; daca nu vei gati din suflet, nici mancarea nu va avea vreun suflet, la randul ei.

Pentru cine visezi sa gatesti?

Visez sa gatesc pentru toti cei ce simt ca le e teama sa intre in bucatarie pentru ca li se pare complicat, ei merita cea mai mare atentie, pentru ca celebritatile au parte de mare diversitate oricum. Insa as vrea sa gatesc alaturi de niste nume mari in bucatarie: Jamie Oliver, Gordon Ramsay, Michel Roux, Raymond Blanc, Marco Pierre White.

Ce parere ai despre vedetele care se apuca de gatit la un nivel superior, precum Laura Cosoi, care a lansat o carte de bucate?

Ma bucura cand vad ca si celebritatile se dezbraca de evident si incep sa caute dincolo de "glam" sau de superficial: exemple sunt Laura Cosoi pe care o apreciez pentru pasiunea sincera pentru mancare, Andreea Marin, cea care se implica trup si suflet in fiecare mic proiect legat de mancarea sanatoasa si care nu se sfieste sa puna mana la treaba de fiecare data.

Cu fiecare pas sunt mai aproape de cuvantul "om" si mai putin "vedete", iar asta ii face si mai puternici in ochii mei.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Chef Doru Serban, #bucatar Draga mea prietena, #Doru Serban Kanal D slabit, #Chef Doru Serban Anglia , #vedete romanesti