Cum a cucerit America designerul roman Alexandra Popescu-York Interviu

Joi, 12 Martie 2015, ora 11:31
5070 citiri
Cum a cucerit America designerul roman Alexandra Popescu-York Interviu
Foto: Facebook/Alexandra Popescu-York Fashion Designer & Artist

Alexandra Popescu-York, pe numele adevarat Alexandra Suciu, este un tanar designer roman care a atins succesul peste hotare, ajungand sa isi prezinte creatiile chiar si la Saptamana Modei de la New York, si nu numai o data.

Stabilita de peste zece ani in America, Alexandra Popescu-York, a povestit intr-un interviu Ziare.com despre emotiile de a fi pe podiumuri atat de importante, dar si despre obiceiurile vestimentare ale romancelor.

Cea mai recenta reusita a romancei a avut loc in februarie la New York Fashion Week 2015.

Aveti cativa ani buni de cand locuiti in America. Ce v-a facut sa ramaneti acolo?

Sunt stabilita in America, mai precis New York din 2004, pentru ca am simtit ca aici pot sa devin ceea ce mi-am dorit dintotdeauna si ca pot ajuta Romania mai mult.

Presa a scris de foarte multe ori ca ati cucerit New York-ul datorita creatiilor dvs. Ultimul succes l-ati avut la Saptamana Modei de la New York. Cum a fost?

In februarie 2015 am revenit pentru a treia oara consecutiv ca designer si artist plastic la Couture Fashion Week New York cu noua colectie "Ame de l'artiste". Pana in prezent, foarte putini creatori de moda romani au mai avut privilegiul de a-si prezenta creatiile in cadrul Saptamanii Modei de la New York. Insa in peste zece ani ale prestigiosului eveniment, eu sunt singura creatoare de moda si artist plastic care si-a prezentat simultan creatii vestimentare si de pictura.

Ultima colectie prezentata toamna-iarna 2015-2016 include creatii artistice si vestimentare pentru adulti si, de asemenea, diverse bijuterii, posete, accesorii de par si haine pentru copii, toate inspirate din "Ame de l'artiste", sufletul artistului consumat de viziuni complexe, complicate, suprarealiste, unde elemente neconventionale -siluete Art Deco, design inovator, texturi sofisticate- si tehnici diferite se impletesc uniform, unindu-se intr-un stil inimitabil.

Drapelul romanesc si cel al Statelor Unite au fost parte semnificativa din prezentarea colectiei, drept dovada a faptului ca, desi traind visul american, eu tin la loc de cinste valoriile neamului romanesc. In toate prezentarile am pus Romania la loc de cinste. Prezentarile mele din cadrul Saptamanii Modei au fost apreciate in New York, dar si la nivel mondial, dovada sunt sutele de articole aparute in toata lumea: Australia, China, Germania etc.

Am fost primita cu bratele deschise de producatori, de public, de presa, de criticii de moda si arta, de toata lumea. Lucrarile si prezentarile mele de moda vorbesc de la sine despre nivelul de cultura, calitatea si mesajul meu artistic.

De unde v-ati inspirat pentru colectia "Ame de l'artiste"?

Inseamna "Sufletul de artist" si simbolizeza sufletul artistului consumat de viziuni complexe, complicate, suprarealiste. Am pornit de la ideea ca fiecare artist traieste intr-o lume suprarealista, unde isi cauta raspunsuri la intrebarile existentiale ale vietii si isi gaseste propriile viziuni.

Asa cum Salvador Dali (1904-1989), reprezentant de seama al curentului suprarealist in arta sau mult inaintea lui, Hieronymus Bosch (1450-1516), reprezentantul exponential al sfarsitului de Ev Mediu, au redat o lume ireala, o lume a framantarilor sufletelor lor, asa si eu, mult mai modest, urmand exemplul marilor maestrii, am vrut sa redau zbuciumul si frumusetea sufletului meu de artist.

Sunteti singura creatoare de moda si arta care si-a prezentat simultan creatiile vestimentare si de pictura. De care va simtiti mai apropiata?

Sunt apropiata de amandoua, una facand parte din cealalta. Pentru mine moda este o parte din arta. Arta ca intreg are multe ramuri.

Le-am studiat si practicat pe toate, dar ma simt mai apropiata de pictura si de moda. Pictura si moda sunt moduri de a-mi exprima mesajul artistic, pentru mine sunt foarte apropiate si nu pot trai fara nici una dintre ele.

Am ales in ultimul timp sa pun accent mai mult pe creatie, pe partea artistica in moda, desi multi ani am lucrat cu si pentru firme cu productie foarte mare, asta insemnand industrializare. Am simtit ca trebuie sa ma reintorc la ceea ce este mai apropiat sufletului meu.

Ati colaborat cu persoane publice?

Colaborez cu multe persoane publice si chiar pot sa spun ca unele dintre ele sunt cliente permanente care poarta cu drag creatiile mele la evenimente importante. Ii astept pe toti iubitorii de fashion pe websiteul meu www.AlexandraArtandDesign.com cat si pe pagina mea oficiala de Facebook Popescu-York Fashion Designer & Artist unde vor fi la curent cu toate proiectele mele.

Ce parere aveti despre cum se imbraca femeile din Romania? Exista o gafa vestimentara pe care o vedeti la multe dintre romance?

Eu am o parere foarte buna despre cum se imbraca femeile romance in general pentru simplul fapt ca le pasa (in general) de cum arata si se ingrijesc. Gafe sunt multe, de la vulgaritate pana la stilul sleampat "hipster" interpretat gresit. Si gafa cea mai mare este snobismul si atitudinea negativa.

Povestea de succes a unui designer roman in New York

Ce parere aveti despre lumea modei din Romania? Sunt designeri pe care nu ii considerati potriviti pentru aceasta lume?

Eu apreciez pe toata lumea care munceste din greu pentru cauza lui. Eu mi-am dedicat toata viata artei, am studiat de la trei ani si in continuare continui sa invat despre arta si design. Nu pot respecta pe cineva ca designer decat daca are si studii in domeniu sau calitati valoroase ca artist.

Aveti de gand sa va intoarceti in Romania?

Da, sigur. Vizitez Romania aproape in fiecare an, cateodata si de mai multe ori pe an. De stabilit definitiv in Romania, nu cred. Am o viata implinita in New York, iar copii mei sunt americani prin nastere, dar au totusi dubla cetatenie romano-americana. Nu vor uita niciodata de Romania.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Alexandra Popescu York designer, #creatii Alexandra Popescu York, #Alexandra Popescu York SUA, #designer roman Alexandra Popescu York , #vedete romanesti