Horia Virlan, despre cum se tradeaza cei care nu au habar de gatit Interviu

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 08:07
7485 citiri
Horia Virlan, despre cum se tradeaza cei care nu au habar de gatit Interviu
Foto: Prima TV

De miercuri seara, bucatarul Horia Virlan s-a reintors la emisiunea care l-a consacrat, "Cireasa de pe tort", la Prima TV, dupa o scurta trecere pe la un alt show culinar, la Antena 1.

Horia Virlan a acceptat sa "dea din casa" despre cel de-al 13-lea sezon, destainuindu-ne si pe cine si-ar dori sa vada gatind dintre romanii celebri. Tot el ne-a spus si cum se tradeaza cei care habar n-au de bucatarie, ce n-ar manca nici in ruptul capului si de ce ar trebui sa gateasca mai des barbatii.

V-ati intors la emisiunea care v-a consacrat. Vi se potriveste mai bine formatul "Cireasa de pe tort"?

Chiar daca apar de ceva vreme pe micile ecrane, eu nu consider ca sunt om de televiziune, drept urmare nu pot spune ce format mi se potriveste mie. Am participat la destule emisiuni culinare si mie toate mi-au placut, dar telespectatorii sunt cei care hotarasc, iar, daca acestia cred ca "Cireasa de pe tort" este emisiunea care mi se potriveste cel mai bine, atunci inseamna ca asa este.

Pe cine v-ati dori invitat si inca nu s-a intamplat asta?

Ohoo! Sunt destui, dar mi-as dori sa ii pot vedea pe Nadia Comaneci, pe Ivan Patzaichin, pe Elisabeta Lipa sau pe Hagi, deoarece sunt printre cei care ne-au facut cunoscuti peste hotare.

Mi-as mai dori, pe de alta parte, sa vad o cina cu cativa dintre marii scriitori ai tarii, ori cativa dintre cei care au avut un aport in recunoasterea internationala a poporului nostru, iar aici nu ma refer la cei care ne-au facut de ras. Daca nu se va intampla asa ceva, totusi vom putea vedea impreuna personalitati care nu ne-au mai calcat, pana acum, pragul.

Mi-ar placea, in afara celor enumerati mai sus, sa le vad gatind impreuna pe Andreea Esca, Andreea Berecleanu, Andreea Marin si pe Andreea Banica, toate la un loc. Cum ar fi?

S-a schimbat ceva in cel de-al 13-lea sezon?

Veti vedea vedete ce nu au mai trecut pe la emisiune, apoi va mai fi ceva nou. Ca si pana acum, vor fi echipe a cate patru vedete, care vor gati de joi pana duminica. Telespectatorii care nu au vizionat emisiunile difuzate cu o saptamana inainte sau doar vor sa revada faze nostime vor putea urmari si o emisiune de genul "The best of last week", care va fi difuzata miercuri seara, tot de la 19.30 pana la 20.30, pe Prima TV.

Emisiunile culinare par sa prinda tot mai bine la romani. Au devenit acestia brusc mai interesati de bucatarie sau care ar fi explicatia?

Recentul interes al telespectatorilor catre emisiuni culinare este dat nu numai de tendinta televiziunilor occidentale care dezvolta emisiuni culinare de tot felul, dar si de modificarile sociale de dupa Revolutie. Aici ma refer atat la emanciparea femeilor, care nu-si mai petrec timpul "la cratita", cum faceau in perioada de dinainte, obligand barbatii sa participe activ la treburile gospodaresti, cat si la interesul romanilor de a vedea si gusta preparate la care nu au avut acces in perioada neagra de dinainte de 1989.

Ne puteti spune trei amanunte (greseli ale cuiva in bucatarie) dupa care va dati imediat seama ca persoana in cauza nu are deloc experienta in ale gatitului?

Cand se apuca de gatit nu-si gaseste ustensilele sau ingredientele, apoi nu stie sa gestioneze temperatura aragazului sau a plitei, utilizand puterea maxima a acesteia in mod gresit. In ultimul rand, ar fi nepriceperea in spalarea legumelor si fructelor, dar si utilizarea ustensilelor gresite pentru anumite operatiuni.

Cu totii avem momente in viata in care vrem sa pregatim o masa care sa impresioneze. Ce sfat ne dati pentru astfel de situatii, ca sa nu gafam?

In primul rand, trebuie alcatuit meniul, pentru care trebuie tinut seama de preferintele culinare ale mesenilor, de anotimp si temperatura ambianta (nu poti manca vara supe creme fierbinti, iar iarna salate de fructe si inghetata).

In al doilea rand, trebuie cumparate toate ingredientele, in functie de retetele lor, adaugand si o marja de siguranta.

In al treilea rand, este bine sa va gestionati eficient timpul disponibil, pregatind, daca se poate, in avans anumite semipreparate care pot fi pastrate pana in momentul servirii mesei. Daca toate acestea vi se par super complicate, atunci puteti ori sa ma chemati pe mine ori sa sunati la 112! Sic!

Va amintiti ce v-a indignat cel mai tare in bucatarie la un concurent al emisiunii "Cireasa de pe tort"?

Din pacate, in mai multe randuri, am intalnit gazde care se grabeau sa pregateasca cina sau, mai rau, o pregateau in bataie de joc. Chiar daca este o emisiune, iar unii dintre protagonisti sunt vedete de televiziune care participa din interes material, totusi primirea de musafiri este "un eveniment" ce trebuie tratat cu respectul cuvenit.

Barbatilor care cred ca nu au ce cauta "la cratita" le-ati transmite ceva?

Cu siguranta trebuie sa se uite la calendar si sa vada ca suntem in anul 2014, apoi sa se uite pe harta si sa vada ca traim in Romania, tara a Uniunii Europene, dar, mai mult decat atat, ar trebui sa-si respecte soatele.

Din punctul dvs de vedere, cum este bucataria romaneasca in comparatie cu cele din alte tari? Cum ati rezuma-o in cateva cuvinte?

Un univers de gusturi si culori. Un amestec intre Occident si Orient, dar si intre meridional si boreal. Bucataria romaneasca se bazeaza pe ingrediente specifice unei regiuni cu clima temperat continentala, depinzand de sezonalitatea legumelor, dar si de perioadele de post crestin ortodox.

Atat influentele turcesti si grecesti, cat si cele unguresti ori germane au creat o bucatarie complexa, care a beneficiat de o slefuire bruta data de apropierea tarilor romane, la mijlocul secolului XIX, de Franta.

Astfel, putem spune ca bucataria noastra nu mai are nevoie decat de o slefuire fina, sarcina care revine bucatarilor romani, care, cu precara pregatire data de invatamantul romanesc de specialitate, au reusit ori reusesc sa-si dezvolte ablitati ce le permit sa duca la bun sfarsit ce a inceput candva Constantin Bacalbasa.

E ceva ce dvs, personal, nu puteti si nici nu ati manca?

Nu-mi plac bamele, deoarece, copil fiind, mama ma punea sa le mananc, iar eu credeam ca sunt coconi de viermi de matase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Horia Virlan Cireasa de pe tort, #Horia Virlan vedete gatit, #Horia Virln revenit Prima TV, #Horia Virlan revine, #Horia Virlan bucatarie romaneasca , #vedete romanesti