Interviu - Solistul Compact: Romanii masoara totul prin marimea contului din banca

Luni, 19 Iulie 2010, ora 20:59
2458 citiri
Interviu - Solistul Compact: Romanii masoara totul prin marimea contului din banca
Foto: zodiac-travel.ro

Paul Ciuci, solist al trupei Compact, vorbeste intr-un interviu despre modul in care cei mai multi romani percep viata, marturisind ca dupa parerea sa acestia masoara totul dupa marimea contului din banca. Paul a vorbit si despre aventurile prin care a trecut alaturi de colegii sai in timpul turneelor si despre orasele vizitate.

"Ar fi bine sa fim mai atenti la cei din jurul nostru, la nevoile si suferinta lor. Noi, romanii, am devenit foarte nepasatori, masuram totul prin marimea contului din banca si uitam ca dincolo nu ducem nimic, iar mergand pe drumul asta ne pierdem identitatea ca indivizi si ca popor. Si mai uitam ca sunt lucruri pe care nu le poti cumpara cu toti banii din lumea asta: sanatatea, viata si iubirea", spune Paul.

- Ce-i place "racului" Paul Ciuci sa faca in vacanta?

- Vacantele mele sunt, in general, foarte restrictive, in sensul ca atunci cand este vacanta pentru toata lumea, noi cam suntem pe baricade. Cel mai mult imi place somnul de dupa concerte, leneveala aia grozava de la amiaza, cand nu se misca nimic, cand ma uit la televizor sau citesc o carte. Noi, ca trupa, avem foarte putine vacante in sensul strict al cuvantului, dar cand suntem in vacanta, atunci mergem la noi la mare sau cel mult in Grecia sau Croatia, adica nu foarte departe de casa.

- Unde va petreceti concediul anul acesta?

- La mare, pentru ca tot suntem prinsi acum cu niste turnee in zona Constantei, cu formatia Phoenix, dupa care o sa-mi iau fetita, Vanessa, are 13 ani, si-o sa ne ascundem amandoi intr-un loc unde nu sunt telefoane si unde o sa ascultam Deep Purple, Narcisa Suciu, chestii din astea.

- Dintre tarile vizitate, care v-au placut mai mult si de ce?

- Un loc unde am petrecut clipe tare frumoase a fost SUA, am stat acolo o luna jumatate, dar cea mai frumoasa mi s-a parut Spania. Aici, in Arganda del Rey am fost intampinati de o comunitate de 16.000 de romani si am stat aproape o saptamana si nu mai stiau care cum sa ne duca la ei acasa si sa fim impreuna tot timpul. Mi-a placut si in Cipru, tara unde am petrecut tot asa, in mijlocul comunitatii romanesti de acolo, a fost minunat. Tin minte si acum, eram in 5 decembrie, erau 24 de grade, iar noi cautam lotiune de plaja.

- Orasul dvs. preferat (situat in afara granitelor Romaniei) este... De ce?

- Iti spun sincer, orasul meu preferat este oricare oras din Olanda. Gasesti acolo o atmosfera asa de linistita si de prietenoasa... Olandezii sunt un popor mititel ca populatie, dar au o inima foarte mare. Am stat 6 ani in Olanda, dar daca ar fi sa aleg, totusi, as spune Eindhoven sau Amsterdam.

- Cum v-ati promova locurile natale, ce ati recomanda unui turist strain? De ce sa vina in Ardeal, la Campia Turzii sau la Cluj?

- Ai atins un punct sensibil. Sunt mandru ca sunt nascut la Campia Turzii, de aici este si colegul meu de trupa Aurel Vasilescu, si celebra Virginia Ruzici, si Andra. Eu as face promovarea asta foarte simpla: ospitalitatea nu s-a pierdut la Campia Turzii, oamenii se stiu intre ei si sunt foarte prietenosi.

Stiu, criza a lovit si orasul nostru mititel, dar gasesti mereu locuri frumoase de vazut ca sa nu mai zic despre salina de la Turda, in care s-au investit nu stiu cate milioane de euro in programele astea de dezvoltare si care e la doar cativa km departare de Campia Turzii. Va dau cuvantul meu ca acolo, la 45 de metri sub pamant, s-a construit un mic orasel, in care aerul este atat de pur si de minunat, incat daca o sa petreci cateva ore acolo, n-o sa uiti niciodata. Sunt un bun agent de turism, da?.

- Ce nu ati facut inca, dar v-ar placea sa faceti, intr-o vacanta?

- M-ar bucura sa vad Israelul, as vrea sa vad la fata locului incarcatura de istorie a unei tari atat de mici, dar atat de framantate.

- Cel mai spontan lucru pe care l-ati facut vreodata in vacantele dvs a fost...

- Nudismul.

- Dintre amintirile dumneavoastra legate de calatorii sau vacante, ce intamplari hazlii va trec acum prin minte?

- E o amintire faina tare din Croatia, din orasul celebru, stiu baietii despre ce spun, dar n-am s-o zic, ca-i deocheata. Alta intamplare... eram in Toronto, Relu facea baie si a uitat de senzorii de fum din casa. A lasat usa deschisa la baie si a facut atata abur de au inceput sa vina pompierii.

- Ati fost o viata prin turnee, cum v-au imbogatit viata calatoriile profesionale?

- E un dar de la Dumnezeu sa faci ce-ti place si sa-ti castigi existenta. Experienta noastra de viata este una foarte profunda, cunosti oameni, locuri diferite, chestia asta te schimba. Hai sa-ti zic o chestie foarte sincera: noi, Compact, eram foarte ingamfati inainte de '89, dar plecatul in America, unde am intalnit valori fantastic de mari, vorbesc aici de meseria noastra, de muzica, apoi cantatul in Germania, Franta, Italia, unde am cunoscut chitaristi atat de valorosi - toate astea ne-au facut sa ne revizuim atitudinea. Am devenit mai modesti - lucru care nu este deloc rau - si sigur am devenit mai disciplinati in felul in care ne prezentam pe scena, mai profesionisti.

- Ca tot vorbeam despre turnee, povestiti-ne despre turneul Compact - Cantec pentru prieteni - 2010? Cate concerte ati sustinut pana acum?

- Efortul asta a urmat unei decizii pe care am luat-o toti patru, de comun acord. "Mai avem ce canta, mai avem ce cauta pe piata rock din Romania?" - asta era intrebarea principala. Aveam un singur lucru de facut ca sa aflam raspunsul: sa impachetam lucrurile, sa plecam in tara si sa cantam "pe bilete". Orice meserie este platita, asa ca am pus un pret deloc exagerat si am zis asa: daca fanii nostri platesc sa ne vada si sa ne asculte, atunci inseamna ca noi mai avem ce face.

N-am avut niciun sponsor, ne-a ajutat in promovare doar Magic FM. Din 22 de concerte, n-am anulat niciunul, ba mai mult, am avut o capacitate ocupata medie de 85%. Pe site-ul nostru, www.trupacompact.ro, am multumit tuturor celor care au cumparat bilet si au venit la concertele noastre. Ca sa trag o linie, am descoperit ca lumea vine bucuroasa sa ne vada si am mai descoperit, cu bucurie, ca exista doua generatii de fani Compact.

- Citeam ca intre 1982 si 1986 ati sustinut, impreuna cu Compact, intre 100 si 400 de concerte anual. Sunteti un bun maratonist...Amintiri?

- Ooo, Doamne, dar amintirile astea sunt atat de multe ca nu ne ajung 20 de reportofoane ca sa le inregistram. A fost o perioada frumoasa.

- Compact este una din putinele trupe romanesti care a participat, inainte de 1989, la turnee in strainatate. Ati fost, de exemplu, in 1985, la Dresda, unde se tinea cel mai important festival rock destinat tarilor din blocul comunist. Povestiti-ne despre premiul de popularitate pierdut "la mustata".

- Pentru acel festival ne-am pregatit cu o piesa de-a unei trupe germane, am repetat cam doua luni ca sa pronuntam cuvintele cat mai corect. Am ajuns acolo, am cantat, oamenii ne aplaudau, iesise foarte bine. Noi nu stiam ca premiul se da dupa intensitatea aplauzelor publicului, iar Teo, saracul, zice: "hai, gata, am gatat cu cantatul, hai sa merem", iar noi am plecat de pe scena si am pierdut pentru o secunda-doua de aplauze Marele Premiu de Popularitate. Am luat, totusi, un premiu de consolare.

- Ce alte preocupari mai aveti, in afara de muzica?

- Imi plac ENORM filmele, indiferent ca-s mai slabute sau ca-s de Ursul de Aur, Palm D'Or sau de Oscar, is nebun dupa filme.

- Am citit recent ca scrieti o carte despre viata dumneavoastra, v-ati decis deja asupra numelui - "Compact". La ce sa ne asteptam?

- Cartea pe care o scriu este in laptopul meu sub forma unor pagini care nu-s puse in ordine. Nu este o carte despre trupa Compact, ci una care aduna gandurile, observatiile si amintirile mele.

- Ati afirmat intr-un interviu recent ca pentru dvs. a fost foarte important sa invatati ca trebuie sa daruiesti ca sa primesti... Se mai transmite din generatie in generatie aceasta invatatura, acest indemn, sau lumea s-a schimbat?

- Eu ii spun mereu lucrul asta Vanessei, fetei mele, si-as vrea sa invete asta mult mai repede decat am invatat eu. Ca orice om, am facut si eu greseli, si stiu ca daca as fi invatat mai devreme sa fiu generos, cred ca viata mea era altceva.

- Care este lucrul pe care ati vrea cel mai mult sa il vedeti schimbat la oameni?

- Ar fi bine sa fim mai atenti la cei din jurul nostru, la nevoile si suferinta lor. Noi, romanii, am devenit foarte nepasatori, masuram totul prin marimea contului din banca si uitam ca dincolo nu ducem nimic, iar mergand pe drumul asta ne pierdem identitatea ca indivizi si ca popor. Si mai uitam ca sunt lucruri pe care nu le poti cumpara cu toti banii din lumea asta: sanatatea, viata si iubirea. As vrea sa vad multe lucruri schimbate aici.

- Care a fost cel mai bun sfat primit pe care, totusi, nu l-ati urmat niciodata?

- Am o vorba care contine mult adevar si care imi place tare mult: "sa nu ne mai certam ca nu mai avem timp sa ne impacam". Daca tot ne simtim bine unul cu altul, de ce sa nu mai lasam din orgoliile si ambitiile noastre? Inchizi usa casei tale si nu stii cine-o s-o deschida in locul tau.. E mare lucru sa fim mai buni!

Agentia Zodiac Travel

www.zodiac-travel.ro

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#interviu Paul Ciuci, #interviu Compact, #trupa Compact , #vedete romanesti