Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Liana Stanciu, emisiune "atipica" in divertismentul romanesc: Este o alternativa la aproape orice - Interviu

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 08:26
7729 citiri
Liana Stanciu, emisiune "atipica" in divertismentul romanesc: Este o alternativa la aproape orice - Interviu
Foto: TVR 2

Liana Stanciu este o prezenta cu care ne-am obisnuit de multi ani in peisajul media, fie ca e vorba despre radio, fie despre televiziune. In prezent, sotia solistului trupei "Bere Gratis", Mihai Georgescu, e la fraiele unei emisiuni de cultura la TVR 2, "Arta, carte si capricii".

Cum isi gaseste locul o astfel de emisiune in preferintele publicului din Romania si cum gandesc patronii posturilor de televiziune comerciale, care nu au astfel de emisiuni in grila ne-a spus Liana Stanciu intr-un interviu Ziare.com.

Liana Stanciu ne-a vorbit si despre atmosfera din familia sa, dar si despre sfatul de viata dat fiicei sale, Teodora, ajunsa in clasa a treia.

Interviu Liana Stanciu: Imi iau energia din oameni

Emisiunea pe care o prezentati este promovata ca fiind o alternativa la scandalul, violenta si senzationalul de pe alte posturi TV. Credeti ca mai au romanii apetit pentru cultura?

E dificila intrebarea si complicat raspunsul. Emisiunea "Arte, carte si capricii" este o alternativa la aproape orice, de la jurnalele de stiri pana la talk-show-rile tabloid sau la talent show-uri. Avem mereu artisti tineri extrem de talentati, oameni pe care nu ii vedem suficient fiindca nu sunt ca majoritatea.

Pot sa va spun ca sunt multi care scriu pe Facebook, sunt oameni pe care nu ii cunosc si care ma intreaba diverse lucruri legate de emisiune, sunt multe subiectele si prin urmare tot timpul sunt discutii: de tipul care subiect ramane si care cade. In plus sunt telespectatori extreme de vigilenti care isi doresc premiile noastre: CARTI!

Aceasta efervescenta ma face sa cred ca sunt mult mai multi cei care sunt interesati de cultura decat crede majoritatea.

De ce promoveaza posturile comerciale show-uri care sunt tocmai opusul acestei emisiuni? Pe ce se bazeaza?

Greu de spus. Presupun ca atunci cand lucrezi la o "comerciala" singurul lucru care conteaza e profitul. Si, desigur, cronometrul. Un patron de media nu are cum sa astepte sa se "coaca" formate - vrea audienta si, prin urmare, profit repede.

Ne puteti numi o emisiune despre care nu intelegeti de ce se afla in grila, in Romania?

Nu pot, fiindca nu stiu cum se numesc. La noi in casa televizoarele sunt fie pe Disney Chanel fie pe sport.

Cine este publicul emisiunii "Arte, carte si capricii"? Cum l-ati caracteriza?

Pe de o parte pot spune ca este inteligent, discret, bun ascultator, intelectual, amator de rafinamente de orice fel. Pe de alta, este insetat de cunoastere, de dezvoltarea sa.

Sa nu uitam ca orice act de cultura implineste individul, il face mai constient de adevaratele valori, de multitudinea atractiilor spirituale. Sunt oameni care s-au saturat de stirile standard si aleg frumosul... E greu sa fii creator de frumos intr-o lume care si-a ignorat frumusetile.

"Arte, carte si capricii" e ca firul de iarba care iese din zapada topita si murdarita. Oamenii care ne privesc sunt in primul rand frumosi in suflete, apoi sunt inteligenti, buni ascultatori, intelectuali sau nu, dar amatori de rafinamente de orice fel.

Fiica dvs va urmareste emisiunea? V-a adus vreo critica?

Teodora este un copil la toate capitolele. As vrea sa ii pot pastra copilaria cat mai mult. Stie ce sa aleaga in materie de programe TV si in ultima vreme nu prea mai are timp pentru televizor; sunt multe teme, concursuri, chestii.

Ea are voie sa priveasca orice la posturile de TV romanesti sau i-ati impus interdictii?

Singura conditie pe care i-am pus-o e legata de timpul alocat. Repet, e de lucru in clasa a 3-a!

Ce va ofera radioul si nu va ofera televiziunea si viceversa? La care v-ar fi mai greu sa renuntati, daca ati fi pusa sa alegeti?

Radioul este ca un antrenament zilnic, orice sportiv sau cantaret isi lucreaza muschii sau vocea zilnic, altfel nu ar face performanta. Televiziunea e ca un premiu. Dupa ani de studii vine si recunoasterea, vin si laurii.

Nu as vrea sa fiu vreodata pusa in situatia sa aleg. De mai bine de 20 de ani le fac pe amandoua.

Daca ar fi sa priviti in urma, de care dintre interviuri sunteti cel mai mandra? Cu cine v-a facut cea mai mare placere sa stati de vorba?

Cu Vin Diesel cand era mai putin cunoscut (a jucat in "Saving Private Ryan"), cu Ian Anderson de la Jethro Tull, cu Dany Klein de la Vaya con Dios, cu Jackie Chan si mai nou am facut un interviu de 20 de minute cu Sandra. Fabuloasa!

Care ar fi oamenii de televiziune cu adevarat de valoare in Romania, in prezent? Dar cei de radio?

Imi plac unii dintre colegii mei, dar nu ii enumar ca nu cumva sa uit vreunul si sa se supere. De la radio imi plac oamenii de la care am invatat in ultimii ani - astazi ei sunt researcheri sau strategi media - Mark Ramsey si Peter Waak.

Acasa, departe de camere de luat vederi si microfoane, cum va relaxati, cum uitati de tot tumultul cotidian?

Toata lumea canta in casa noastra... mai putin eu, care doar ascult. Deci, cand avem timp impreuna, ascultam muzica. Teodora e fan SIA si Katy Perry, mie si lui Mihai ne plac Queen, U2 si Muse.

Ne place la Cheia, cu prieteni apropiati (familia Gainusa se afla printre preferati, fiindca fetele sunt de aceeasi varsta).

Fundalul sonor perfect ce artisti presupune?

Sia, Katy Perry, Bere Gratis, One Direction, Queen, Rod Stewart, U2, BonJovi, Muse, The DaDa etc.

Care credeti ca este cel mai important lucru pe care Teodora l-a invatat de la dvs. pana acum?

Sa ajute oamenii si sa imparta cu alti copii. Intotdeauna, cand un coleg de clasa are o problema, ea se ofera sa ajute, la fiecare sarbatoare face curat prin jucarii si hainute - pe care le ducem impreuna undeva unde e mai mare nevoie de ele decat la noi in dulap.

Daca ar fi sa-i dati un singur sfat de viata, care ar fi acela?

Suntem nimic fara Dumnezeu!

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Liana Stanciu emisiune TVR 2, #Liana Stanciu Arte carte capricii, #Liana Stanciu fata Teodora, #Liana Stanciu fetita, #Liana Stanciu emisiune TV, #Liana Stanciu cultura , #vedete romanesti