Mandru ca sunt roman: Florin Zamfirescu: Tara e ca mama, o iubesti fara de pricina

Marti, 30 Octombrie 2012, ora 10:55
4355 citiri
Mandru ca sunt roman: Florin Zamfirescu: Tara e ca mama, o iubesti fara de pricina
Foto: Cinemagia

Actorul Florin Zamfirescu este omul care te incanta de fiecare data cand vorbesti cu el. De aceasta data, l-am provocat sa ne spuna de ce iubeste Romania.

"Tara e ca si mama: o iubesti fara de pricina", a declarat actorul pentru Ziare.com

Sunteti mandru ca sunteti roman? De ce?

Daca eu as fi nascut in Rusia, mi-as iubi foarte tare tara. As avea de ce sa fiu mandru: o tara atat de mare, cu o cultura atat de mare. Daca as fi evreu, mi-as iubi foarte tare tara, care este cam inexistenta, dar se forteaza ei sa si-o faca. Mi-as iubi-o datorita Bibliei, educatiei, culturei milenare, traditiilor. Ce motive am eu sa imi iubesc tara in afara de motivul ca o iubesc?

Tara e ca si mama: o iubesti fara de pricina, cum zicea candva Nichita Stanescu. Daca stau sa caut motive pentru care imi iubesc mama, nu cred ca as gasi prea multe pentru ca devine jignitor sa spui de ce iubesti pe cineva. De ce iubesc tara? Nu stiu. E cu certitudine ca o iubesc probabil si pentru ca am nevoie de ea, mai ales datorita meseriei care m-a obligat sa raman in limba romana.

Daca e sa calculez si sa forez mai adanc, am destul de multe motive pentru care sa nu iubesc tara. Nu o iubesc pentru populatia inculta si inraita, care s-a rezumat de ani de zile la acest nenorocit de slogan "Merge si asa!", "Se poate si fara", "N-am nevoie de asta" si "La cine am mai vazut asa ceva?".

Dom'ne, "Cine a mai vazut asa ceva" se refera la o inventie. Inventia totdeauna este o noutate, nimeni nu a mai vazut, dar cel care o face se numeste inventator. Urasc acest "cine a mai vazut asa ceva". "Merge si asa" este ceva ingrozitor pentru ca cu toate lipsurile, necazurile "merge si asa" si pana la urma ajungem intr-un final. Nu stiu care va fi finalul Romaniei. Eu ma tem pentru ea. Cu alte cuvinte, imi iubesc tara, dar nu stiu de ce.

Care este simbolul care credeti ca se potriveste poporului roman - daca ar fi, sa zicem, sa reinventam stema?

Nu stiu daca i se potriveste stema aia veche cu bourul. Nu stiu daca nu i se potriveste stema Republicii Socialiste Romania cu care eu am crescut si cand o vad o recunosc ca fiind stema tarii mele. Eu stiu ca nu mai e, dar daca am crescut cu ea e ca si cu mama.

In orice caz, frunza aleasa de Elena Udrea nu are nicio legatura cu Romania. Dar nici bourul nu are nicio legatura. Nu sunt numismat ca sa pot sa stabilesc. Deocamdata nu exista o stema care i s-ar potrivi.

Care este evenimentul pe care il considerati cel mai important pentru istoria Romaniei?

Cel mai nefericit eveniment pentru istoria Romaniei eu consider ca a fost arestarea lui Ion Antonescu. Am sarbatorit atatia ani acel moment, care a fost unul ingrozitor pentru ca daca Ion Antonescu ar fi fost lasat sa isi duca la capat proiectul, ar fi trecut de partea Aliatilor atunci cand ar fi putut sa o faca. Asa a spus: cand ar fi putut sa o faca cu fruntea sus si punand conditii.

In situatia aceasta, nu cred ca Stalin mai avea puterea sa impuna comunismul la noi cu Ion Antonescu la conducerea Romaniei. Antonescu este, orice s-ar spune, oricat de mult l-ar considera tradator, este erou national si cel mai mare roman din epoca contemporana. Chiar daca ar fi sa pierim, trebuie sa pierim cu fruntea sus. Cineva ar trebui sa se puna in pielea lui Antonescu in anii '40-41.

Noi am avut eroi de-a lungul istoriei. Mihai Viteazul a fost un mare erou, Decebal. Decebal a pierit aparand nu Dacia, ci aparand limba daca, cea care era mai veche decat a Imperiului Roman, aparandu-si comoara. Pentru asta si-a dat viata, pentru comoara de la Rosia Montana. Romanii pentru asta au venit, pentru comoara de la Rosia Montana. Si iata ca peste aproape 2.000 de ani batalia se duce pentru aceeasi comoara de la Rosia Montana. In conteporanitate, singurul erou cu adevarat este Ion Antonescu.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman fara notorietate sau mai putin cunoscut, dar care este un roman cu care ne putem mandri?

Daca stau sa ma gandesc, probabil ca sunt mai multi. Prima persoana la care ma raportez de fiecare data cand trec printr-un impas este bunicul meu, care a fost un om de o demnitate si mandrie extraordinara, care a murit bolnav de nervi, care si-a dat un baiat pe front in lupta contra sovietelor. A murit in casa lui foarte bolnav de nervi.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Florin Zamfirescu, #Florin Zamfirescu actor, #ne mandrim cu ei, #romanians are smart , #vedete romanesti