Stefan Hrusca implineste 53 de ani

Miercuri, 08 Decembrie 2010, ora 11:11
3527 citiri
Stefan Hrusca implineste 53 de ani

Stefan Hrusca, unul dintre cei mai cunoscuti si iubiti cantareti de folk din Romania s-a nascut pe 8 decembrie 1957 in localitatea Ieud din judetul Maramures.

Adevarat "rege" al colindelor autohtone, glasul lui Hrusca - unul inconfundabil, rasuna in aceasta perioada in casele romanilor prefatand muzical traditional apropierea sarbatorilor de iarna.

A debutat pe scena in 1981 in cadrul Cenaclului Flacara, unde, pana in 1984, a sustinut peste 1000 de spectacole, iesind fulminant la rampa.

A facut un cuplu remarcabil cu Vasile Seicaru (un alt "monstru sacru" al folkului romanesc), avand o perioada de glorie in anii '85, cand a facut si zeci de Nocturne la Teatrul Tandarica, alaturi si show man-ul Radu Gheorghe.

In 1991 s-a stabilit in marele oras canadian Toronto, dar revine deseori in tara, unde sustine concerte cu mare priza la public.

Multe din cantecele sale (in special cele pe versuri ale lui Adrian Paunescu) au devenit veritabile perle ale genului, cu statut de slagar.

Discografie: Ruga pentru parinti-1984, Urare pentru indragostiti-1986, Colinde-1990, La sfarsitul lumii-1993, Ziurel de ziurel-1995, Fostele iubiri-1995, Sfanta-i seara de Craciun-2001, 20 de ani-2001, Craciunul cu Hrusca-2001, Iarasi flori dalbe-2005, Balade speciale-2007.

Premii:

Marele Premiu al Muzicii Folk-1982, Premiul pentru Creatie-1983, Premiul Discul de Aur oferit de Casa de discuri Electrecord, cu albumul Colinde pentru cele mai multe albume vandute-1991, Al doilea Disc de Aur pentru albumul 'La sfarsitul lumii', Premiul Uniunii Oamenilor de Arta pentru cele mai multe unitati vandute cu albumul 'Ziurel de Ziurel'-1996.

Din 7 decembrie a inceput un mare turneu de colinde, desfasurat atat in Romania (7-19 decembrie 2010), cat si in Canada (22-27 decembrie 2010).

Un crez al lui Hrusca: 'Tara se identifica cu locul natal. Dorul te copleste uneori. Ti-e dor de prieteni, ti-e dor de locuri, ti-e dor de familie. Cine nu recunoaste, imi pare rau, dar nu cred ca exista roman care sa nu aiba astfel de sentimente, indiferent cat de mult ar fi patimit aici'.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Stefan Hrusca zi nastere, #colinde, #interpreti romani de folk, #Cenaclul Flacara, #poetul Adrian Paunescu , #vedete romanesti