Tudor Gheorghe implineste 70 de ani

Sambata, 01 August 2015, ora 14:28
4552 citiri
Tudor Gheorghe implineste 70 de ani
Foto: Facebook Tudor Gheorghe

Tudor Gheorghe implineste, sambata, 70 de ani. Actor, cantaret si compozitor, maestrul Tudor Gheorghe s-a nascut la 1 august 1945, in comuna Podari, judetul Dolj.

Copilaria si adolescenta i-au fost marcate de arestarea si inchiderea tatalui sau la Aiud, dupa cum mentioneaza site-ul oficial al artistului.

Si-a terminat studiile liceale la Craiova la Colegiul ''Nicolae Balcescu'', urmand apoi Institutul de Teatru din Bucuresti, pe care l-a absolvit in 1966.

In acelasi an, a fost angajat la Teatrul National din Craiova, pe scena caruia a debutat in rolul paznicului tanar din ''Cocosul negru'', de Victor Eftimiu, in regia lui Ion Olteanu. Au urmat atat roluri de comedie, cat si de drama in piese ca ''Visul unei nopti de iarna'' de Tudor Musatescu, ''D-ale carnavalului'' de I. L. Caragiale, ''Doamna nevazuta'' de Pedro Calderon de la Barca, ''Mitica Popescu'' de Camil Petrescu, ''Filfizonul pedepsit'' de John Vanbrugh, ''Unchiul Vanea'' de Anton Cehov, "Napasta" de I.L.Caragiale, "Varul Shakespeare" de Marin Sorescu, ''Piticul din gradina de vara'', de Dumitru Radu Popescu sau "Omul din LaMancha", regia Cezar Ghioca.

Primul recital de poezie ''Menestrel la curtile dorului'' a fost sustinut in cadrul Festivalului National de Teatru din 1969, cu care a castigat Marele Premiu, urmat de un al doilea spectacol de folclor intitulat ''Sapte balade'', in 1971, potrivit revistei online de teatru www.yorick.ro

Maestrul Tudor Gheorghe a realizat peste 40 de spectacole-recital de muzica si poezie, atat in tara, cat si in strainatate, si a fost invitat sa participe la o serie de festivaluri de muzica si teatru.

Dintre spectacolele sustinute pe scenele din intreaga tara, amintim: ''Cantece cu gura inchisa'' (1992), ''Anotimpurile poeziei romanesti'' (1999), in colaborare cu dirijorul Marius Leonard Hristescu; ''Primavara simfonic'', ''Toamna simfonic'', ''Petrecerea cu taraf'', ''Diligenta cu papusi'', ''In cautarea dorului pierdut'', ''Iarna simfonic'', ''Vara simfonic'' sustinute sub titlul generic ''Saptamana risipitorului de frumuseti'' (2006) ; ''Calvarul unei inime pribegi'', cu cantece din anii 1930, cantate de artisti precum Cristian Vasile si Jean Moscopol (2006), ''Parfumul nebunelor dorinte'' in care a continuat prezentarea muzicii anilor 1930 (2007), ''La margine de imperii'', un spectacol cu muzica din Bucovina anilor 1900 (2008), "Taina cuvintelor" (de la Vacarescu la Nichita) (2008), "Al cincilea anotimp, femeia" (2011), "Vremea nemaniei", un concert pe versurile poetului Grigore Vieru (2011), ''Rapsod si lautar'' (2012), turneul ''Nu se poate cu de toate!'', pe versurile (foarte putin cunoscute) ale lui I.L.Caragiale (2012), ''Lectia" (2014), "The Best of Taraf" (2015), potrivit paginii oficiale a maestrului.

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, cantaretul a lansat peste 20 de albume, intre care: ''Viata lumii'' (1974), ''Cantece de dragoste de tara'' (1975), ''Veniti, privighetoarea canta'' (1976), ''Pasare galbena-n pene'' (1978), ''Tudor Gheorghe'' (1984), ''Primavara'' (1989), ''Reintoarcerea'' (1999), ''Mie-mi pasa!'' (1999), ''Suflet De Roman'' (2000), ''Primavara Simfonic'' (2001), ''Toamna Simfonic 2001'', "Pe-un franc poet" (2002), ''Petrecere cu taraf I'' (2002), ''Iarna Simfonic'' (2003), ''Diligenta cu papusi'' (2003), ''Petrecere cu taraf II/Trimite Vorba" (2004), ''Intre rasuri si trandafiri'' (2005), ''Cu Iisus in celula'' (2005), ''In cautarea dorului pierdut'' (2006), ''Vara simfonic'' (2006), ''Calvarul unei inime pribegi'' (2007), "Petrecere cu taraf III/Cand Dumnezeu era mai jos" (2007), "Parfumele nebunelor dorinti" (2007), ''Risipei Se Deda florarul'' (2007), ''...de Primavara'' (2009), ''Degeaba'' (dublu album, 2012), ''La margine de imperii'' (dublu album, 2013), ''Mahalaua Mon Amour'' (2013).

Talentul, munca si daruirea maestrului Tudor Gheorghe au fost rasplatite de-a lungul anilor cu numeroase premii, titluri onorifice, distinctii, printre care: Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Cavaler (2002), Premiul Omnia pentru intreaga activitate acordat de revista Mozaicul (2007), Premiul ''Muzica si Poezie'' pentru arta actorului in slujba muzicii in cadrul Premiilor Revistei ''Actualitatea Muzicala'' (2008), ''Ordinul Republicii'', cea mai inalta distinctie a Republicii Moldova (2010), titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova in semn de recunoastere a contributiei si dedicarii sale in domeniul culturii romanesti (2011), premiul ''Arta Populara'' la Gala Superlativelor VIP, organizata de Revista VIP (2011), premiul pentru o viata dedicata poeziei autentice in cadrul celei de-a XXI-a editii a Galei Premiilor UNITER (2013), Premiul "Marin Sorescu" acordat pentru contributia exceptionala in interpretarea poeziei lui Marin Sorescu si pentru intreaga creatie artistica (2013), laureat al Galei Premiilor "Constantin Brancoveanu" pentru contributia la istoria si cultura noastra (2014).

Despre spectacolul ''The Best of Taraf'', maestrul Tudor Gheorghe spunea ca ''am fost apostrofat, uneori, cu pseudo eleganta intelectuala, ca dupa ce am facut spectacole cu orchestre simfonice si coruri academice n-ar trebui sa ma cobor la un amarat de taraf, fie el si traditional.

Raspund pentru cei care ma inteleg: Ma inalt, dragilor, alaturi de taraf! Langa ei ma simt mangaiat de Guguianu si Brancusi, langa ei ii aud pe Enescu si Zamfir, care-mi soptesc cum trebuie sa raman. Sa ramanem. Credeti-ma!''.

In noiembrie 2015, maestrul Tudor Gheorghe va prezenta un nou eveniment cultural intitulat ''Adio, doamna!'', la Sala Palatului din Bucuresti, care va readuce in peisajul actual un tablou muzical veritabil al Bucurestilor din perioada interbelica.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Tudor Gheorghe zi nastere, #Tudor Gheorghe aniversare , #vedete romanesti