Prince, un artist cu atitudine: De ce a fost, o vreme, sclavul numelui sau

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 15:31
7464 citiri
Prince, un artist cu atitudine: De ce a fost, o vreme, sclavul numelui sau
Foto: Instagram/silagencoglu

Cantaretul Prince a murit, insa legenda ramane, mai ales cand vorbim de un artist, care de-a lungul vietii a starnit numeroase controverse. Una dintre ele este schimbarea numelui intr-un simbol, o decizie fara precedent, luata in anii '90.

Explicatia gestului de atunci nici acum nu e cunoscuta de foarte multi. In plus, putini stiu ca Prince a avut, de-a lungul vietii, o relatie complexa cu propriul nume.

A murit Prince

Artistul, care a debutat in anii '70, si-a schimbat numele, in 1993, intr-un simbol. Despre acest simbol insusi Prince spunea ca e "imposibil de pronuntat".

Tot despre simbolul ales sa-l reprezinte, Prince afirma ca e unul al iubirii, o combinatie intre reprezentarile celor doua sexe.

"Este un simbol imposibil de pronuntat, al carui inteles inca nu a fost identificat. Totul tine de a gandi in noi moduri", spunea el la vremea respectiva, conform BBC.

Prince a murit - Cladirile au devenit purpurii, oamenii canta in strada (Galerie foto)

Explicatia alegerii acestui "nume" este scrisa intr-o capsula a timpului aflata pe proprietatea lui Prince din Paisley Park, in Minnesota, afirma unul dintre putinii jurnalisti (de la Rolling Stone) care a avut onoarea de a sta in preajma sa. Impreuna cu Neal Karlen, Prince a scris pe hartie o explicatie, aflata acum in acel seif legendar, unde se spune ca s-ar gasi si o cantitate extrem de mare de material muzical ce nu a ajuns niciodata pe piata.

Decizia lui Prince de a-si schimba numele intr-un simbol a fost privita atunci ca fiind "nebuneasca" si "ridicola". Vanzarile au scazut, iar presa nu mai stia cum sa se refere la artist. S-a impamantenit exprimarea "Artistul cunoscut anterior cu numele de Prince", aceasta fiind titulatura folosita atunci cand se facea referire la cantaret.

Si, totusi, de ce si-a schimbat numele?

La inceputul anilor '90, Prince, pe numele din buletin Prince Rogers Nelson, a incheiat un contract cu faimoasele studiouri Warner Bros, trezindu-se ca totul in jurul sau era extrem de rigid. Un artist foarte prolific, Prince isi dorea ca piesele sa ajunga pe piata imediat ce erau gata - avea peste 500 de cantece nelansate. Insa casa Warner Bros refuza, crezand ca lansarile dese ar satura piata si ar micsora cererea pentru muzica lui Prince.

Potrivit celor care au lucrat in acea perioada cu el, Prince simtea ca obligatiile din contract il reduc la conditia de sclav. Prin urmare, a inceput sa urce pe scena cu termenul "sclav" scris pe obraz. Isi vedea propriul nume ca parte din contract, explica John Kellogg.

Prince a murit, lumea intreaga e in doliu - avalansa de mesaje pe Internet

"Warner Bros mi-a luat numele, l-a inregistrat si folosit pentru promovarea muzicii pe care am scris-o", explica in trecut Prince. "Compania detine numele de Prince si toata muzica marketata sub acest nume", afirma Prince, care simtea ca Warner Bros il foloseste doar pentru a-i aduce si mai multi bani, asa ca din spirit de revolta si-a luat ca nume acel simbol ciudat.

In 2000, dupa ce contractul a expirat, Prince a revenit la vechiul sau nume, renuntand la simbolul-protest, incepand sa faca bani ca artist independent.

"Ce nu intelege o gramada de lume e ca Prince a fost nu numai unul dintre cele mai mari talente creative din domeniul muzical al secolului XX, insa si unul dintre cei mai mari inovatori din industria muzicii secolului trecut", mai explica John Kellogg.

Prince a murit. Suspiciune de supradoza de droguri

Cariera lui Prince, de sapte ori distins cu Grammy, a fost punctata de multe premiere, printre care aceea ca-si vindea LP-urile cu bilete la concertele sale si ziare. In plus, a fost unul dintre primii artisti care si-a vandut un album online si a fost premiat pentru felul vizionar in care a folosit Internetul pentru a distribui muzica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Prince nume simbol, #Prince cariera, #Prince viata, #Prince seif, #Prince melodii nelansate , #vedete straine