Si celebritatile sunt acuzate de plagiat (Video, Galerie foto)

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:06
2389 citiri
Si celebritatile sunt acuzate de plagiat (Video, Galerie foto)
Foto: Daily Beast

Succesul aduce uneori si acuzatii de plagiat, iar celebritatile care au avut parte de asa ceva nu sunt putine, printre ele numarandu-se Bob Dylan, Beyonce, regizorul James Cameron si chiar scriitoarea J.K. Rowling.

Potrivit Daily Beast, iata cateva astfel de exemple.

1. Jay-Z

Rapperul Jay-Z, sotul cantaretei Beyonce, a fost acuzat de faptul ca unele parti din memoriile sale din 2010 ("Decoded") au fost plagiate. Patrick White sustine ca, in 2009, computerul lui personal a fost compromis, dupa care "diverse expresii, nuante si fraze" dintr-o lucrare de-a sa au aparut in memoriile lui Jay-Z, in varsta de 42 de ani, unul dintre cei mai bogati artisti.

2. Bob Dylan

Muzicianul Bob Dylan nu a avut probleme cu cantecele interpretate, ci cu picturile realizate, el avand si aceasta pasiune. El a fost acuzat ca unele dintre picturile lui, printre care se numara si cea de mai jos, din stanga, au fost copiate dupa fotografii realizate de Cartier-Bresson.

Asemanarile dintre picturi si poze sunt evidente, dar multi artisti i-au luat apararea lui Dylan, afirmand ca multe picturi realizate de-a lungul timpului sunt inspirate din anumite fotografii.

Foto: silberstudios

3. Lady Gaga

Cantecul "Born This Way", interpretat de Lady Gaga, si hitul Madonnei "Express Yourself", din 1989, seamana destul de mult. La scurt timp dupa lansarea melodiei ei, Gaga a spus ca are aprobarea Madonnei de a se inspira din cantecul interpretat de ea. "Am primit un e-mail de la staff-ul ei si de la ea, in care imi trimit dragostea lor si sprijinul total pentru acest single", a spus Gaga.

Dupa ce acuzatiile de plagiat au inceput sa apara vehement, ea a reactionat insa destul de agresiv, fara sa mai aminteasca de acordul pe care sustinea ca l-a primit. "Daca pui cantecele unul langa altul, singurele asemanari sunt la progresia de acorduri. Este aceeasi care a fost in muzica disco in ultimii 50 de ani si, doar pentru ca sunt prima artista care s-a gandit sa o aduca in top 40 radio, nu inseamna ca plagiez, ci ca sunt al naibii de isteata. Imi pare rau", a declarat ea.

4. George Harrison

Cunoscutul cantec al lui George Harrison "My Sweet Lord", din 1971, suna destul de asemanator cu hitul "He's So Fine", din 1962, al formatiei Chiffons, potrivit membrilor acestei trupe si compozitorului lor, Ronnie Mack. Un proces lung inceput de Chiffons impotriva lui Harrison a concluzionat ca acesta a copiat doar "subconstient" melodia din 1962, fiind nevoit sa plateasca 587.000 de dolari pentru drepturile de autor.

5. James Cameron

Cand si-a promovat pelicula "Avatar", care a devenit ulterior filmul cu cele mai mari incasari din istoria cinematografiei, regizorul James Cameron a declarat ca s-a inspirat din Rudyard Kipling, Edgar Rice Burroughs si "Dansand cu lupii", dar nu a zis nimic de nuvela "Call Me Joe" a lui Poul Anderson, din 1957.

In descrierea nuvelei este scris asa: "'Call Me Joe' se axeaza pe un paraplegic - Ed Anglesy - care se conecteaza telepatic cu o forma de viata creata artificial, pentru a explora o planeta dura (Jupiter). Anglesy se bucura de libertatea si forta corpului sau creat artificial, se bate cu pradatorii de pe suprafata lui Jupiter si, treptat, devine un indigen, petrecand mai mult timp conectat la corpul lui artificial".

6. Beyonce

Cantareata Beyonce a fost acuzata ca a furat miscarile unei dansatoare pentru videclipul piesei "Countdown". Coregrafa belgiana Anne Teresa De Keersmaeker s-a sesizat imediat. Intr-o declaratie facuta cu privire la aceasta acuzatie, Beyonce a recunoscut ca baletul Annei a fost unul dintre punctele de referinta pentru coregrafia din Countdown, alaturi de alte surse de inspiratie, printre care s-au numarat Audrey Hepburn in "Funny Face", Brigitte Bardot, Andy Warhol, Twiggy si Diana Ross.

In filmuletul de mai jos sunt prezentate fragmente din dansul lui Beyonce si din cel creat de coregrafa belgiana.

7. J.K. Rowling

Autoarea cartilor care il au ca protagonist pe Harry Potter a avut parte de un proces dupa ce mostenitorii scriitorului Adrian Jacobs au sustinut ca Rowling a copiat idei din cartea lui Jacobs, "Willy the Wizard", din 1987, pe care le-a inclus in "Harry Potter and the Goblet of Fire".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#vedete acuzate plagiat, #celebritati acuzate plagiat, #muzicieni plagiat , #vip