Cum au incercat nazistii sa bombardeze New York-ul

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 20:37
6695 citiri
Cum au incercat nazistii sa bombardeze New York-ul
Foto: io9

Un inginer austriac de origine ceha, Eugen Sanger, a prezentat nazistilor un proiect secret, revolutionar in acea vreme: un avion-racheta care ar fi putut bombarda New York-ul.

Avionul ar fi putut strabate 5.000 de kilometri in doar 5.000 de secunde, dar proiectul nu a fost dus pana la capat.

Sanger a realizat in 1930 un plan de construire a unui avion, care semana cu o aeronava conventionala, dar el a tinut secret proiectul pana in februarie 1933, potrivit io9.

Avionul era propulsat de o racheta care ar fi ajuns la o viteza de aproximativ 10.000 de kilometri pe ora si trebuia sa zboare la altitudini cuprinse intre 59 si 69 de kilometri. Sanger ar fi putut sa descrie cu usurinta proiectul realizarii avionului X-15 din anii '60.

In octombrie 1933, Sanger a prezentat o propunere de construire a bombardierului Ministerului Apararii din Austria. El a prezis atunci ca "zborul de 5.000 de kilometri va dura aproximativ 5.000 de secunde, avionul va avea o viteza de croaziera de 1.000 de metri pe secunda sau 3.600 de kilometri pe ora".

Intre 1938 si 1938, Sanger si sotia sa, Irene Bredt au continuat sa lucreze la bombardier. In octombrie 1938, un model al "pasarii de argint" a fost construit pentru testare.

Pana in august 1943, Sanger si-a finalizat proiectul. Raportul sau catre nazisti se intitula "O racheta cu raza lunga de actiune" si descria forma finala. Bombardierul s-ar fi plasat pe o orbita a Pamantului, iar greutatea sa era proiectata a fi de 100 de tone.

Avionul era similar cu cel descris in anul 1938. El avea 27,7 metri lungime si 2,2 metri latime, iar anvergura aripilor de 15 metri.

La mijlocul avionului era montat un locas pentru bombe. Aeronava era capabila sa transporte bombe de pana la 30 de tone.

Avionul ar fi fost lansat de pe o pista orizontala. Avionul-racheta ar fi intrat in straturile superioare ale atmosferei si apoi ar fi revenit la o altitutine mai mica pentru a lansa bombele.

Din fericire pentru New York, bombardierul nu a mai fost construit. Dar, povestea acestui proiect nu s-a sfarsit odata cu terminarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial. O copie a planului lui Sanger a fost descoperita de trupele sovietice si dusa la Kremlin, insa nici aici proiectul nu a capatat contur.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#proiect secret avion nazist, #avion racheta proiect Sanger, #plan avion bombardament nazisti, #nazisti bombardarea New York , #documentar