Invitatii Ziare.com Raluca Turcan: Violenta in familie e despre suflete murdare, nu despre rufe murdare!

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 10:24
4710 citiri
Invitatii Ziare.com Raluca Turcan: Violenta in familie e despre suflete murdare, nu despre rufe murdare!

In Romania exista o lege noua impotriva violentei domestice pentru ca protejarea victimei de agresorul ei nu era precis nici definita, nici reglementata de vechea lege.

Exista in lege un instrument care se numeste ordinul de protectie, prin care se interzice contactul agresorului cu victima, atat prin posibilitatea evacuarii agresorului din locuinta comuna, cat si prin restrictiile privind apropierea de victima, de copii si alte rude ale ei, de locuinta si locul de munca al acesteia.

Pentru rapiditate si eficienta, ordinul de protectie este executoriu si poate acoperi o perioada de 6 luni de zile. Cererea poate fi depusa de victima, dar si de procuror, de terte persoane sau institutii cu atributii de protectie sociala, iar politia are obligatia sa monitorizeze si sa ia masuri in caz de nerespectare a ordinului.

Desi e important sa avem un cadru legal pentru a proteja in mod eficient victimele violentei domestice, marea provocarea este educarea publicului. Vorbesc de educarea publicului larg in sensul unei culturi a non-violentei. Bataia nu e acceptabila in familie si punct. Diferendele se rezolva prin dialog, eventual prin medierea unor terti si, daca nu se poate altfel, prin separare, divort.

Femeile, socant de tolerante fata de violenta domestica - studiu

Educatia pentru femei este foarte importanta, astfel incat ele sa ceara ajutorul in caz ca sunt victime ale violentei domestice. Exista inca aceasta mentalitate ca rufele murdare se spala in familie. Cand e vorba insa de amenintari si batai, nu mai vorbim de rufe murdare, ci de oameni cu suflete murdare, de agresori care trebuie pedepsiti de justitie si in mod obligatoriu pusi in imposibilitatea de a mai face rau.

Fiecare caz confirmat de violenta domestica trebuie sa fie urmat de instituirea ordinului de protectie. Victimele au nevoie de acest lucru, iar cei care le agreseaza trebuie sa priceapa ca violenta domestica are consecinte imediate si concrete. In Romania de azi, violenta in familie este intolerabila si institutiile statului ii pot indeparta rapid si energic pe agresori.

Romanii si violenta in familie: Femeile sunt batute si din vina lor - sondaj INSCOP

Pornind de la acest subiect al violentei domestice, merita abordata problema familiei in general. Violenta domestica e doar o parte a problemelor familiei de azi. E o parte dureroasa, dar exista si alt gen de amenintari, mai frecvente, mai insidioase si mai serioase.

Familia a pierdut, din pacate, in ochii tinerei generatii, o parte din prestigiul de care se bucura in trecut. Familia clasica nu mai e vazuta ca singura modalitate de implinire afectiva si de stabilitate in viata privata. Rata divorturilor a crescut. Procentul casatoriilor a scazut si el, iar o minoritate din ce in ce mai larga de tineri prefera convietuirea libera unei casnicii formalizate la starea civila si la biserica.

Toate acestea au dus, incet-incet, pe langa constrangerile economice si de alta natura, la o problema demografica foarte serioasa in Romania. Avem doua decenii de spor demografic negativ, adica doua decenii de cand, an dupa an, numarul nasterilor a fost mai mic decat al deceselor si al emigrarilor. E un cost pe care inca nu-l resimtim foarte tare, dar care se va face simtit serios incepand cu 2020 si in mod dramatic incepand cu 2040. Trebuie sa fim constienti ca, matematic vorbind, nu exista solutie de echilibrare a bugetului de pensii sau a bugetului asigurarilor de sanatate daca declinul demografic va continua. E un risc major si cat se poate de real ca sistemul de pensii sa nu mai poata plati pensii celor care acum au sub 40 de ani.

Ce e de facut? In primul rand trebuie activate toate parghiile si incercate toate solutiile care sprijina natalitatea: de la incurajarea tinerelor familii prin programe guvernamentale gen Prima Casa si pana la introducerea centrelor de consiliere obligatorie pentru avort. In al doilea rand, trebuie sa luam in calcul o politica de deschidere catre imigranti, pe masura ce Romania isi va apropia productivitatea si nivelul de trai de media europeana. In al treilea rand, cred in nevoia ca in spatiul public sa se afirme mai pregnant o cultura a apararii vietii si a familiei, intr-un mod modern, european, fara excese si derapaje demagogice.

In fine, se simte acut nevoia unei dezbateri publice despre responsabilitate. Ne apropiem de un sfert de secol de democratie si din pacate toti acesti ani de libertate fara responsabilitate au produs o societate fragmentata, o societate de tipul fiecare pentru el, de multe ori in dispretul legii.

Presa a avut un rol important in demascarea coruptiei si a neregulilor, dar pe de alta parte, a conferit legitimitate unui lung sir de simboluri ale succesului prin incalcarea legii - de la manelisti evazionisti la tot felul de alte personaje.

De aceea, as incheia spunand ca Romania poate reusi in obiectivele de mai sus doar printr-un efort national si doar daca presa e in mod real parte a acestui efort.

Deputatul PDL Raluca Turcan este initiator al legii impotriva violentei domestice.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#lege violenta domestica, #Raluca Turcan lege violenta domestica, #Turcan lege violenta familie , #deputat