Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 15:24
5060 citiri
Cum vor fi afectate alegerile prezidentiale din Franta de atacul de pe Champs Elysees
Foto: Ziare.com

In Franta, o tara tot mai divizata, atacul terorist de joi, de la Paris, in urma caruia un politist a fost ucis, are potentialul de a rasturna un scrutin prezidential si-asa imprevizibil.

Cu un numar record de alegatori in continuare indecisi, analistii sustin ca atacul revendicat de Statul Islamic ar putea face jocul extremistilor de dreapta, relateaza CNN.

De altfel, candidatul Frontului National, Marine Le Pen, a facut din imigratie si ceea ce a numit amenintarea islamului o tema centrala a campaniei sale, anuntand chiar ca va suspenda pana si imigratia legala.

In momentul in care a avut loc atacul, Le Pen participa la o dezbatere televizata alaturi de ceilalti 10 candidati la alegerile prezidentiale, spunand ca securitatea din tara sa ii dezamageste pe cetateni.

"Nu s-a facut tot posibilul pentru a ne apara cetatenii. Avem nevoie de resursele pentru a ne asigura ca putem combate terorismul islamist. Nu vreau ca tineretul nostru sa se obisnuiasca cu acest pericol. S-a incheiat naivitatea", a spus Le Pen.

Principalii candidati si-au incheiat campania cu o zi mai devreme, din cauza atacului terorist

Cu doar o zi inainte de incheierea campaniei, Le Pen, Francois Fillon si Emmanuel Macron, adica cei aflati pe primele trei locuri in sondaje, au anuntat ca isi suspenda campaniile.

Fostul premier Fillon a spus ca vrea sa arate solidaritate cu politistii, care au fost cei vizati de atac - unul a fost ucis, iar doi au fost raniti. La randul sau, Macron a anuntat ca va anula mitingurile de sustinere din Rouen si Arras, pentru a elibera astfel forte de securitate care sa fie mobilizate "pentru a asigura securitatea cetatenilor nostri".

Intre timp, un al doilea suspect cautat de politia franceza s-a predat in Belgia, iar trei membri ai familiei atacatorului ucis de fortele de ordine au fost retinuti, potrivit unui purtator de cuvant al Procuraturii pariziene.

Insa informatia ca suspectul principal, cetatean francez, ar fi fost deja supravegheat de serviciile de securitate este de asteptat sa dea apa la moara politicienilor care cauta sa critice angajamentul Guvernului privind apararea cetatenilor sai.

O sursa apropiata anchetei a precizat, pentru CNN, ca suspectul se afla pe o Fisa S sau Cardul S, aratand ca este privit drept o potentiala amenintare pentru securitatea nationala. In anul 2016, autoritatile monitorizau 15.000 de oameni despre care credeau ca sunt in proces de radicalizare, iar anterior oficialii francezi au spus ca 10.000 de oameni sunt pe respectiva lista.

"Trebuie sa expulzam imamii straini care predica ura si fundamentalismul strainilor de pe Fisa S", a scris pe Twitter Marine Le Pen, tot joi seara.

Circa 50.000 de politisti si militari vor fi detasati pentru cele doua tururi ale prezidentialelor, a anuntat ministrul de Interne, Matthias Fekl, insa ramane de vazut daca multi alegatori vor fi descurajati sa se prezinte la vot de un alt potential atac. Insa somajul, situatia europeana si terorismul sunt mize care vor ca vocea lor sa fie auzita. Totusi, multi au avertizat ca, daca un numar mare de oameni vor ramane acasa, Marine Le Pen ar putea avea de castigat.

Chiar si asa, desi unii sugereaza ca atacul de joi seara i-ar putea intari pozitia lui Le Pen inainte de alegeri, precedente astfel de acte teroriste nu au avut ca rezultat un castig de durata pentru extrema dreapta, scrie The Telegraph.

In anul 2015, Frontul National a castigat primul tur al alegerilor regionale, la trei saptamani dupa atacurile de la Paris, obtinand un scor cu trei procente mai mare decat la precedentele alegeri nationale, insa in turul al doilea nu a reusit sa obtina acelasi succes.

Ramane de vazut si daca atacul de joi va afecta sansele lui Macron, care are putina experienta si al carui punct vulnerabil este considerat a fi chiar securitatea.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#alegeri prezidentiale Franta atac Paris, #atac Paris alegeri Franta, #alegeri prezidentiale Franta 2017 , #alegeri Franta