Violente in Virginia: Numarul mortilor a crescut la 3. Trump condamna vinovatii, dar cu jumatate de gura

Duminica, 13 August 2017, ora 10:36
6698 citiri
Violente in Virginia: Numarul mortilor a crescut la 3. Trump condamna vinovatii, dar cu jumatate de gura
Foto: Facebook/President Donald J. Trump

Guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, a anuntat ca trei persoane si-au pierdut viata in timpul noptii, dupa violentele ce au izbucnit la un mars al militantilor pentru suprematie rasiala de la "Uniti Dreapta" si o masina a intrat cu viteza intr-o multime de contraprotestatari din pitoreasca localitate Charlottesville.

Presedintele SUA, Donald Trump, a intervenit si a condamnat "ura, bigotismul si violenta de pe multe parti", evitand sa-i numeasca pe militantii de extrema-dreapta, care desi au lansat violentele din Charlottesville, i-au sustinut candidatura in cursa pentru Casa Alba, transmite France Presse.

Tocmai acest aparent refuz al presedintelui de a condamna gruparile de extrema-dreapta a generat critici acide, chiar si din partea unor congresmeni republicani de la Washington.

O persoana si-a pierdut viata dupa ce un barbat a intrat intentionat cu o masina intr-o multime de contraprotestatari, in vreme ce doi ofiteri au murit dupa ce un elicopter de politie s-a prabusit la iesirea din Charlottesville.

Guvernatorul Auliffe a declarat deja stare de urgenta, pentru a permite interventia prompta a autoritatilor locale inainte de marsul "Uniti Dreapta", care a adus sute de militanti pentru suprematie rasiala si contraprotestatari pe strazile orasului universitar din Virginia.

De asemenea, un tanar identificat drept James Alex Fields Jr a fost arestat in urma atacului cu masina din Charlottesville.

Fields Jr. (20 de ani) este din Ohio si a fost inculpat pentru ucidere din culpa si vatamare corporala de catre anchetatorii din Virginia.

O femeie in varsta de 32 de ani si-a pierdut viata, in vreme ce alte 19 persoane au fost ranite, fiind vorba atat de rani superficiale, cat si de persoane internate in stare critica in spitale, dupa ce masina lui Fields Jr. a intrat cu viteza in contraprotestatarii din Charlottesville.

Serviciile de urgenta au intervenit rapid pentru a trata victimele, iar martorii au sustinut ca este vorba de un atac intentionat, pentru ca Fields Jr. a intrat cu masina in multime si apoi a dat cu spatele pentru a strivi sub roti o tanara contraprotestatara din Charlottesville.

Alte 16 persoane au primit ingrijiri medicale pentru alte incidente violente, care au avut loc in timpul noptii de cosmar din localitatea universitara Charlottesville, ce gazduieste si campusul Universitatii din Virginia.

De asemenea, cele doua persoane decedate in urma prabusirii elicopterului au fost identificate drept locotenentul H. Jay Cullen si pilotul Berke M.M. Bates. Cauza prabusirii elicopterului de politie nu este cunoscuta pana in acest moment, dar nu este suspectata nicio mana criminala pentru moartea celor doi politisti din Charlottesville.

Presedintele Trump si-a transmis condoleantele pentru rudele si colegii celor doi ofiteri din politia statala a Virginiei.

"Condoleante pentru familia tinerei ucise astazi, cele mai bune urari pentru toti cei raniti in Charlottesville, Virginia. Foarte trist!", a scris ulterior presedintele pe Twitter.

Sute de persoane s-au adunat pe strazile din Charlottesville pentru a demonstra in favoarea sau impotriva miscarii "Uniti Dreapta".

Primele violente au izbucnit in scurt timp, desi politistii in echipament de revolta si trupele Garzii Nationale au inundat strazile din zona centrala a localiatii Charlottesville.

In acest sens, militantii albi de extrema-dreapta, dintre care unii au venit cu sepcile de campanie ale presedintelui Trump, s-au ciocnit cu contraprotestatarii si cele doua tabere au aruncat cu proiectile improvizate, inainte de interventia in forta a autoritatilor din Charlottesville.

Alti militanti extremisti chiar au executat salutul nazist pe strazile din Charlottesville.

Intre timp, contraprotestatarii au scandat mesaje precum "noi spunem nu fricii rasiste" si au fluturat steaguri ale miscarii "Vietile Negrilor Conteaza".

Trump s-a adresat natiunii de pe terenul sau de golf din Bedminster, New Jersey.

Miliardarul republican a sustinut ca ura, care a generat violentele de sambata, exista de mult timp in America.

"Condamnam in cei mai puternici termeni aceasta afisare extraordinara a urii, bigotismului si violentei din mai multe parti. Nu are niciun loc in America", a insistat presedintele Trump.

Hillary Clinton a lansat critici la adresa presedintelui, pentru ca acesta a refuzat sa condamne gruparile de extrema-dreapta si militantii pentru suprematie rasiala din Charlottesville.

"Fiecare minut in care permitem acestei situatii sa persiste prin incurajari tacute sau lipsa de actiune este rusinos si ne distruge valorile", a scris prezidentiabila democrata pe Twitter.

Alti republicani s-au aratat mai vehementi in criticile la adresa presedintelui Trump.

"Este foarte important pentru natiune sa-l auda pe presedinte catalogand evenimentele din Charlottesville drept ceea ce sunt, un atac terorist comis de militantii albi pentru suprematie rasiala", a scris senatorul republican din Florida, Marco Rubio.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#morti violente America, #morti violente extremisti America , #presedinte SUA