El Pais: Romania se confrunta cu cea mai mare epidemie de rujeola din UE din ultimele decenii

Duminica, 13 August 2017, ora 12:37
3074 citiri
El Pais: Romania se confrunta cu cea mai mare epidemie de rujeola din UE din ultimele decenii
Foto: Arhiva Ziare.com

Epidemia de rujeola din Romania a ajuns, din nou, in atentia presei straine. El Pais spune ca aceasta epidemie este cea mai mare din ultimele decenii din Uniunea Europeana.

"Scaderea ratei de imunizare a provocat 8.000 de infectii si 32 de decese in 10 luni. Guvernul intentioneaza sa declare obligatorie vaccinarea", incepe materialul din El Pais.

Jurnalistii straini sustin ca aceasta epidemie a izbucnit pe fondul scaderii ratei de imunizare cauzata de dezorganizarea unui sistem de sanatate subfinantat, de lipsa vaccinurilor si de cresterea miscarii anti-vaccinare.

Guvernul, care sustine ca problema a fost cauzata de Executivul anterior, a propus impunerea vaccinarii obligatorii pentru combaterea epidemiei. Dar aceasta este o masura controversata, care nu convinge pe toata lumea, noteaza El Pais.

Jurnalistii precizeaza ca rata de vaccinare impotriva rujeolei a scazut alarmant in ultimii ani, amintind ca recomandarea OMS este de 95% in timp ce in tara noastra rata a ajuns la 86%. Despre aceste cifre premierul Mihai Tudose a spus in aceasta saptamana ca sunt ingrijoratoare, precizand ca in unele judete rata de inunizare pentru cea de-a doua doza nu ajunge la 50%. Peste 180.000 de copii cu varste intre noua luni si noua ani nu sunt vaccinati, dupa cum a anuntat Tudose. Conform datelor oficiale, aproape 50.000 dintre copiii neimunizati nu sunt nici macar inregistrati la un medic de familie.

Daca de obicei rujeola nu este o boala foarte grava, ea poate deveni daca e contractata de cineva cu probeleme imunologice.

Problema este, sustine El Pais, ca inainte de izbucnirea epidemiei Romania s-a confruntat cu lipsa vaccinurilor din cauza ca le exporta catre alte tari din UE. In luna mai, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a interzis exportul acestora.

Fost ministru al Sanatatii: Tudose, acest Socrate de Braila, minte cu nerusinare despre vaccinare

Medicii de familie il contrazic cu date certe pe ministrul Bodog, care a anuntat cifre incorecte despre rata de vaccinare

El Pais aminteste si de masurile luate de Guvern pentru combaterea acestei probleme, printre care campania pentru sensibilizarea opiniei publice, dar si propunerea legii care presupune faptul ca parintii vor fi nevoiti sa prezinte dosarul de imunizare daca vor sa isi inscrie copiii la scoala sau gradinita. De asemenea, s-au propus amenzi de pana la 1.000 de euro pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii in situatii de risc. Acest lucru a starnit dezbateri chiar si in Parlament, unde mai multi deputati au sustinut ca acest lucru ar incalca libertatea parintilor de a decide ce este mai bine pentru copiii lor.

Vezi si Ministrul Sanatatii anunta cum lupta cu rujeola: Nu ducem copiii cu forta la vaccinat, dar fac verificari personal in teren

Ziaristii straini precizeaza ca in Spania vaccinarea nu este obligatorie, dar ca in Italia a fost declarata de curand, unde, de asemenea, a crescut numarul infectiilor. Si in Germania, unde exista o asemenea lege, si in Franta au aparut numeroase cazuri de rujeola.

Jose Maria Martin Moreno, profesor de medicina preventiva si consilier al OMS, sustine ca rata de vaccinare a scazut din cauza miscarilor anti-vaccinare, care desi nu sunt foarte multe sunt de impact. "Daca problema nu este abordata, epidemia se va raspandi si va afecta si alte tari", a spus el.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#epidemie rujeola Romania, #rujeola Romania, #vaccin rujeola , #epidemie rujeola