Asteptand criza care sa ne scoata din uraganul PSD

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 20:03
15361 citiri

In mare parte, dilemele "economice" din ultimii 27 de ani se invart in jurul acelorasi intrebari: noi cand o sa avem scoli ca afara, spitale ca afara sau autostrazi ca afara? Si nimeni nu are curajul sa vina si sa spuna franc adevarul: niciodata.

Niciodata, daca vom continua sa ne batem joc, an de an, de banii pe care statul ii ia de la cetateni, prin taxe si impozite. An de an ne batem joc de avutia generata de munca romanilor, si asta pentru ca aproape oricine a fost la putere a considerat ca trebuie sa extinda rolul statului in detrimentul cetateanului. Aproape toti prim-ministrii care au fost la guvernare au folosit avutia nationala pe post de vehicul electoral, fie ingrosand numarul angajatilor, fie cheltuind mai mult decat ne permiteam.

Asa se face ca avem astazi aproape 1.5 milioane de romani care lucreaza "la stat", dublu fata de cat aveam in 1989, atunci cand populatia Romaniei se apropia de 24 de milioane de cetateni.

Asa se face ca astazi persoanele care lucreaza la stat au venituri mult peste media salariilor din mediul privat. Asa se face ca astazi exista 160.000 de romani cu "pensii speciale" ce depasesc de cele mai multe ori pensia medie din Germania, cea mai puternica economie din Uniunea Europeana.

Cu toate acestea, parca niciun guvern din ultimele doua decenii nu a fost atat de iresponsabil din punct de vedere fiscal, atat de incompetent si atat de nociv pentru libertatea economica, asa cum au fost pana acum guvernele Dragnea I si Dragnea II.

Rectificarea bugetara de saptamana trecuta a confirmat ceea ce majoritatea economistilor independenti spuneau inca de la inceputul anului, si anume ca programul de guvernare va falimenta Romania.

Programul de guvernare era oricum dezechilibrat, in favoarea cheltuielilor statului si in defavoarea investitiilor. Rectificarea bugetara a adancit insa si mai mult aceste discrepante, iar astazi bugetul Romaniei arata ca acela al unei tari distruse de razboi, molime si atacuri extraterestre la un loc. Astazi, 80% din avutia nationala este cheltuita pe pensii, salarii si ajutoare sociale, un record absolut in Uniunea Europeana.

Modul in care a fost organizat bugetul la inceputul acestui an garanta faptul ca pe termen mediu si lung cresterea economica obtinuta de mediul privat va fi incetinita. Rectificarea bugetara a luat insa si bruma de bani ce fusesera dati la investitii, infrastructura si sanatate. Motivul oficial: ministerele nu au cheltuit banii. Motivul real: ministerele au fost atat de incompetente incat nu au reusit sa cheltuiasca banii! Doar de atat au fost in stare ministrii de la Sanatate, Educatie, Fonduri Europene sau Dezvoltare.

Cu adevarat dramatic este si faptul ca Guvernul a redus bugetul la Ministerul Fondurilor Europene, astfel incat Romania este astazi in situatia de a nu avea destui bani pentru a co-finanta proiectele europene! In traducere libera, ne asteapta cel mai slab an de cand am aderat la Uniunea Europeana, in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene.

Mai putini bani in economie inseamna mai putine locuri de munca, mai putine investitii si adio cresteri economice record, asa cum Romania are incepand cu 2012.

Faptul ca Guvernul a luat aproximativ 1,6 miliarde de lei de la investitii pentru a-i indrepta catre plata pomenilor electorale a fost sesizat inclusiv de comisarul european Corina Cretu, fost parlamentar PSD! Corina Cretu a atentionat majoritatea socialista de la Bucuresti ca vom pierde fonduri europene importante din cauza intarzierilor din infrastructura. N-a ascultat-o si nu o asculta nimeni.

Socialistii ne asigura in fiecare zi ca nu au o problema cu deficitul, insa in acelasi timp masurile luate de acestia arata disperarea. Cresterea accizelor la hidrocarburi va afecta intreg mediul de afaceri din Romania dar si cosul zilnic al fiecarui roman. O astfel de masura ce aminteste mai degraba de socialistii sud-americani nu poate produce decat efecte negative, deoarece companiile romanesti vor fi mai vulnerabile si mai lipsite de competitivitate in comparatie cu firmele din tarile din jurul nostru.

O alta masura cu adevarat ingrozitoare pentru economie este aceea de a secatui companiile de stat de banii pe care i-au produs in 2017. Disperarea este atat de mare incat Tudose nu a putut astepta nici macar pana la sfarsitul anului, cerand acesti bani in avans.

Hidroelectrica a aprobat deja virarea dividendelor in valoare de 655 de milioane de lei. Daca nu am fi avut o guvernare incompetenta, acesti bani trebuiau folositi pentru retehnologizarea si modernizarea echipamentelor companiei, astfel ca in timp energia electrica de pe piata romaneasca sa fie din ce in ce mai ieftina, atat pentru mediul de afaceri cat si pentru consumatorii casnici. Decizia de a jefui bogatia acestor companii arata extrem de bine "filosofia" guvernantilor care s-ar putea traduce simplu prin "dupa noi, potopul".

Daca ne uitam in lumea reala, vedem cum marile companii investesc procente uriase din incasari in cercetare, inovare si modernizare. Astfel se explica de ce, de exemplu, in doar un deceniu, piata telefoanelor mobile a evoluat de la un obiect banal la un computer complex cu care poti face aproape orice doresti, mai putin probabil cartofi prajiti. Desi, ma tem ca in curand vom ajunge si acolo! Intr-un univers paralel, cel al guvernantilor, companiile romanesti vor fi jefuite si lasate din ce in ce mai vulnerabile pe o piata din ce in ce mai competitiva si mai interconectata.

Filosofia economica a actualilor guvernanti este foarte simpla: ducem toti banii in consum si in pomeni electorale. In lumea reala insa, vedem ca mai avem inca multe caramizi de pus la constructia Romaniei. Avem in continuare drumuri impracticabile, spitale invechite si mii de scoli fara minimul aviz ISU. Acestea insa, nu se construiesc si nu se renoveaza singure.

O informatie peste care am trecut mult prea usor este aceea ca investitiile straine au scazut in primele 6 luni ale acestui an cu 500 de milioane de euro, comparativ cu perioada similara din 2016. Este ingrijorator faptul ca banii straini vin din ce in ce mai putin in economie, insa nici nu este de mirare, in contextul in care socialistii au inceput o adevarata vanatoare in mediul privat.

Poate ca multi vor fi suprinsi de ceea ce voi spune acum. Insa singurul lucru care ne mai poate salva este o criza economica de proportii care sa ne trezeasca mai rapid la realitate. Trebuie sa intelegem in ceasul al 12-lea ca nu putem cheltui la nesfarsit mai mult decat producem si ca ideea de a te imprumuta pentru a creste cheltuielile cu personalul si cu asistenta sociala nu poate duce decat la dezastru.

Este esential sa ne trezim inainte ca datoria publica sa depaseasca un anumit procent din PIB, ceea ce va face ca recuperarea acestor ani pierduti sa fie din ce in ce mai indepartata. Intre timp, stam cuminti si privim in liniste dezastrul pe care il lasa in urma uraganul PSD.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#rectificare bugetara PSD, #criza economica Romania , #guvern