Financial Times: Liderii UE pregatesc blocarea negocierilor cu UK pe tema Brexit

Joi, 12 Octombrie 2017, ora 21:25
6850 citiri
Financial Times: Liderii UE pregatesc blocarea negocierilor cu UK pe tema Brexit
Fotomontaj Ziare.com

Liderii Uniunii Europene intentioneaza sa aprobe, in cursul summit-ului programat saptamana viitoare, demararea discutiilor interne pe tema relatiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma sa blocheze negocierile cu Londra pana la inregistrarea de progrese suficiente.

In momentul de fata, negocierile Londra-Bruxelles se axeaza pe conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. In a doua etapa, ar urma sa fie negociate viitoarele relatii bilaterale. Guvernul Theresa May ar vrea lansarea rapida a negocierilor pe tema viitoarelor relatii bilaterale, dar liderii europeni asteapta progrese suficiente inainte de a trece la aceasta etapa, informeaza Financial Times.

Potrivit unui proiect de document obtinut de Financial Times, in cursul summit-ului Consiliului European, programat la Bruxelles pe 21-22 octombrie, liderii UE vor stabili lansarea discutiilor interne pe tema relatiilor cu Marea Britanie post-Brexit, dar vor refuza demararea etapei a doua a negocierilor cu Londra pana cand nu vor fi inregistrate "progrese suficiente".

"Concluziile summit-ului, elaborate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor fi un regres puternic pentru Londra, care a lansat un apel adresat liderilor UE de a-i oferi negociatorului pe tema Brexit un mandat mai flexibil in scopul depasirii impasului", noteaza Financial Times.

Donald Tusk a discutat deja textul cu liderii celor 27 de state membre UE, dar diplomati de la Bruxelles cred ca pot exista mici modificari de continut.

Proiectul de document obtinut de FT observa ca exista concluzii bune in unele domenii ale negocierilor - in principal in privinta drepturilor cetatenilor -, dar atrage atentia ca inca nu se poate spune ca progresele sunt "suficiente".

Proiectul sugereaza ca liderii europeni vor "reanaliza stadiul progreselor" in negocieri la summit-ul din decembrie.

Donald Tusk avertiza marti ca Uniunea Europeana va trebui sa reanalizeze strategia privind Brexit daca Marea Britanie nu isi va imbunatati semnificativ propunerile adresate Bruxellesului. "Auzim ca Guvernul britanic se pregateste pentru scenariul iesirii din UE fara un acord privind viitoarea relatie bilaterala.

Uniunea Europeana nu lucreaza la un astfel de scenariu. Noi negociem cu buna credinta si speram ca pana in decembrie vor fi inregistrate suficiente progrese" pentru a trece la negocierea viitoarelor relatii, a declarat Donald Tusk.

"Cu toate acestea, daca vom descoperi ca discutiile continua intr-un ritm lent si ca nu sunt inregistrate progrese, atunci, alaturi de prietenii nostri britanici, va trebui sa ne gandim ce directie vom urma", a spus Tusk.

Citeste si Theresa May evita sa spuna daca ar vota pentru Brexit la un nou referendum, dar si Tensiuni in guvernul britanic: ministrul de Externe nu este de acord cu varianta post-Brexit propusa de May

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#lideri UE blocare negocieri Brexit, #Financial Times lideri UE Brexit, #negocieri Brexit UE , #Marea Britanie