PSD a decis cu ce propuneri merge la Iohannis si nu are un plan B. Tariceanu isi pastreaza ministrul penal in Guvern

Vineri, 13 Octombrie 2017, ora 15:40
34340 citiri
PSD a decis cu ce propuneri merge la Iohannis si nu are un plan B. Tariceanu isi pastreaza ministrul penal in Guvern
Foto: Arhiva Hepta.ro

Social-democratii s-au reunit, vineri, intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv, dupa ce joi le-a luat aproape sase ore sa accepte demisiile a trei ministri - Sevil Shhaideh, Rovana Plumb si Razvan Cuc.

Lucrurile se pare insa ca au decurs mult mai lin azi. Dupa nici doua ore au inceput sa iasa de la sediul din Kiseleff diversi social-democrati, pe post de "fum alb", care au anuntat ca discutiile s-au desfasurat fara incidente pentru ca "propunerile au fost foarte bune".

Ba chiar Liviu Dragnea si Mihai Tudose au iesit sa anunte ca CEx-ul a votat in unanimitate ca Marius Nica sa preia Fondurile Europene, Felix Stroe - Transporturile si Paul Stanescu - Ministerul Dezvoltarii.

Propunerile vor fi trimise, luni, la Cotroceni, a anuntat Tudose, motivand ca "acum e deja vineri dupa-amiaza".

Intrebat daca are si un plan B in cazul in care Klaus Iohannis va respinge nominalizarile, Tudose a spus ca nu.

La ceremonia de depunere a juramantului nu va merge insa si Dragnea, acesta anuntand ca este foarte suparat pe Iohannis pentru ca face comentarii la adresa PSD. Astfel, el i-a transmis sefului statului sa intre in PSD, daca vrea sa mai vorbeasca despre partidul sau.

Vezi radiografia unei zile "fara invins, fara invingator" in PSD, dupa cum s-au exprimat atat Liviu Dragnea, cat si Mihai Tudose.

Ziare.com v-a prezentat cum a decurs sedinta social-democratilor. Iata care au fost cele mai importante momente si declaratii:

15:43 - Se pare ca inca nu s-a decis la nivelul partidului cine isi va asuma modificarile Legilor Justitiei, Guvernul sau Parlamentul.

"Ne vom intalni in coalitie luni si vom lua o decizie care va cuprinde mai multe proiecte de legi, in care sa decidem daca le vom initia in Parlament sau vor pleca prin procedura guvernamentala: Legile Justitiei, parteneriatul public-privat, fondul suveran de dezvoltare. Luni vom avea aceasta decizie", a spus Dragnea, la finalul sedintei Comitetului Executiv National.

15:40 - Sevil Shhaideh nu pleaca de tot din Guvern, ea ramane consilier de stat. Tudose spune ca a luat aceasta decizie pentru ca "este cea mai buna din tara".

"Eu am spus ca sunt probleme care, din cauza naturii penale, nu ca sunt vinovate, pot aduce atingere in relatia cu Bruxelles-ul. Ca si consilier ne va ajuta foarte mult pe ce are experienta. Cred ca e cea mai buna din tara pe aceasta zona", a spus Tudose.

Dragnea a confirmat la randu-i ca Shhaideh a fost pe perfuzii zilele trecute, informatii in acest sens aparand in presa dupa CEx-ul de joi seara: "cand esti chemata la DNA si vezi in presa ca o sa fii retinuta..."

15:38 - Noul secretar general al Guvernului, dupa ce Mihai Busuioc a fost votat in Parlament in functia de presedinte al Curtii de Conturi, va fi Roxana Banica, actualmente secretar de stat la Finante.

15:20 - Dragnea confirma ca nu va merge la Cotroceni la ceremonia de depunere a juramantului si ii transmite lui Iohannis si purtatorului sau de cuvant, Madalina Dobrovolschi, ca daca doresc sa mai comenteze vreodata despre PSD sa isi depuna adeziunea si sa devina social-democrati.

"Nu vreau sa merg la Cotroceni si nu e un moft, ci pentru faptul ca eu la aceasta ora nu mai cred in neimplicarea politica a lui Iohannis si il rog sa nu se mai refere la PSD niciodata pentru ca nu e treaba lui. Daca vrea sa vorbeasca despre PSD, sa vina in partid. La fel si catre dna purtator de cuvant. (...) Sunt deschis de 2 ani de zile la dialog, am stat cu mana intinsa pana mi-a amortit", a spus Dragnea.

Intrebat daca ii impartaseste opinia, Tudose a raspuns: "Avem o relatie institutionala corecta".

15:17 - Intrebati daca nu e frustrant ca ei au eliminat ministrii penali din Guvern, dar ALDE il pastreaza pe Ilie, Dragnea a raspuns iritat:

"Social-democratii n-au renuntat la cele doua colege, poate aseara n-am fost foarte clar. Cele doua colege au luat decizia de a-si prezenta demisia pentru a contribui la rezolvarea unei situatii care parea aproape imposibil de rezolvat. Nu a renuntat PSD la ele, au prezentat demisia si cu toate solicitarile in 5-6 ore si-au pastrat pozitia.

La ALDE a fost o decizie politica pe care au luat-o. In randul PSD nu e frustrare din cauza dl Ilie, e frustrare pe situatia de fapt".

15:15 - Noile nume vor fi trimise luni la Cotroceni, a anuntat Tudose, motivand ca "acum e deja vineri dupa-amiaza". Intrebat daca are si un plan B in cazul in care Klaus Iohannis va respinge propunerile, Tudose a spus ca nu.

"Nu este un Plan B, nu am plecat de la premisa ca le respinge", a spus Tudose, precizand ca nu a vorbit insa cu Iohannis inainte sa stabileasca numele celor propusi.

15:00 - Dragnea anunta oficial ca CEx a votat in unanimitate ca Marius Nica sa preia Fondurile Europene, Felix Stroe - Transporturile si Paul Stanescu - Ministerul Dezvoltarii.

"A fost un vot in unanimitate cu exceptia lui Paul Stanescu, unde Nicu Banicioiu a votat impotriva", a spus Dragnea.

14:49 - Rocade si polite platite - asa pare sa arate situatia la PSD, unde cei dati la o parte sau "sacrificati" de conducerea partidului primesc din nou functii.

Astfel, potrivit Stiri pe Surse, fostul ministru al Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a fost propusa consilier de stat in Guvernul Tudose. De asemenea, Rovana Plumb ar urma sa fie numita sef la Comisia de Afaceri Europene din Camera Deputatilor, unde a condus Victor Ponta. La Senat, functia de chestor ar urma sa fie preluata de Adrian Tutuianu, dupa ce Paul Stanescu va fi validat la Ministerul Dezvoltarii.

14:44 - Fostul ministru al Apararii Adrian Tutuianu a iesit de la sedinta CEx si le-a spus jurnalistilor ca au fost votate propunerile.

"Nu au fost discutii aprinse deloc, pentru ca propunerile sunt foarte bune", a spus Tutuianu.

14:38 - Sedinta s-a incheiat. CEx al PSD a votat in unanimitate cele trei propuneri, informeaza Digi24, citand surse din Kiseleff. Astfel, Tudose va merge la Cotroceni cu urmatoarele propuneri: Marius Nica la Fonduri Europene, Felix Stroe la Transporturi si Paul Stanescu la Ministerul Dezvoltarii.

13:05 - Sedinta CEx trebuia sa inceapa la ora 13:00, insa se pare ca social-democratii mai au de asteptat pentru ca intai are loc o discutie intre Liviu Dragnea si Mihai Tudose, informeaza Digi24.

13:00 - Liviu Dragnea va boicota ceremonia de depunere a juramantului noilor ministri ai Cabinetului Tudose, potrivit unor surse citate de Mediafax.

12:49 - A ajuns la sediul PSD din Kiseleff si Mihai Tudose, insotit de vicepremierul Marcel Ciolacu.

12:47 - Discutiile dintre conducerile PSD si ALDE s-au incheiat. Se pare ca Tariceanu nu a putut fi clintit si Viorel Ilie ramane ministru pentru Relatia cu Parlamentul, anunta televiziunile de stiri.

12:42 - Jurnalistii de la sediul PSD au transmis, dupa ce au discutat cu liderii social-democrati care au inceput sa vina pentru sedinta, ca luni vor fi trimise la Cotroceni deciziile ce vor fi luate azi in legatura cu propunerile de ministri.

12:39 - Reactioneaza si liberalii la criza din PSD. PNL considera ca premierul Mihai Tudose si presedintele PSD Liviu Dragnea au prezentat, la finalul sedintei CEx, "una dintre cele mai dezgustatoare scene din cele 10 luni de guvernare" si ca "actuala formula de guvernare si-a dovedit limitele".

Liberalii cer si remanierea ministrilor Viorel Ilie, Liviu Pop si Florian Bodog.

12:34 - Liviu Dragnea a ajuns la sediul PSD din Kiseleff, unde urmeaza sa inceapa, la ora 13:00, o noua sedinta a CEx. Acolo a ajuns ceva mai devreme si Gabriela Vranceanu Firea, primarul general al Capitalei.

12:14 - Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Stefanescu, a povestit la Antena 3 de ce a fost atat de greu sa accepte social-democratii demisiile lui Sevil Shhaideh si a Rovanei Plumb.

"Astazi sentimentul nostru la PSD e ca statul paralel continua sa ne vanaze si noi trebuie sa facem ceva in sensul acesta", a spus Codrin Stefanescu.

Despre demisiile ministrilor, Stefanescu a spus ca nu rezolva nimic nici pentru ele, nici pentru partid si ca, de aceea, au tot incercat sa le faca sa se razgandeasca.

"Le-am spus 'fetelor, colegele noastre, am inteles ca e presiune pe voi, dar nu trebuie sa demisionati, ca nu rezolvati nimic nici pentru voi, nici pentru partid'. Noi trebuie sa rezolvam asta altfel, sa aducem in Romania democratia adevarata", a mai spus Stefanescu.

11:30 - Continua sa apara nume de potentiali ministri pe bursa zvonurilor. Astfel, la Ministerul Dezvoltarii Regionale, locul lui Sevil Shhaideh ar putea fi luat de vicepremierul (fara portofoliu) Marcel Ciolacu. Insa daca aceasta varianta a fost vehiculata inca de dinainte de CEx-ul de ieri, News.ro vine cu o alta, extrem de surprinzatoare.

Astfel, se pare ca in carti pentru acest portofoliu ar putea fi fostul premier PSD Sorin Grindeanu, cel de care Dragnea a vrut atat de mult sa scape incat si-a dat propriul guvern jos prin motiune de cenzura. Chiar si jurnalistii de la agentia de stiri precizeaza insa ca e "o varianta putin credibila".

10:46 - Pe surse au inceput sa apara diverse variante pentru cei care ii vor inlocui in Guvern pe Rovana Plumb, Sevil Shhaideh si Razvan Cuc.

Citeste aici care sunt numele de pe bursa zvonurilor

10:00 - Liderii coalitiei de guvernare, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, s-au intalnit pentru a discuta situatia ministrului ALDE pentru Relatia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pe numele caruia DNA a cerut inceperea urmaririi penale si pe care premierul Mihai Tudose doreste sa-l remanieze.

Dragnea si Tariceanu discuta situatia lui Viorel Ilie. ALDE nu vrea sa renunte la ministrul sau

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Dragnea PSD negocieri Tariceanu demisie Ilie, #Dragnea Tudose demisie Shhaideh Plumb , #Mihai Tudose