Companiile germane din Romania contesta noile masuri fiscale ale Guvernului

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 16:53
4745 citiri
Companiile germane din Romania contesta noile masuri fiscale ale Guvernului
Foto: Facebook / AHK Romania

Masurile fiscale luate de Guvern genereaza un sentiment de nesiguranta si ar putea influenta negativ climatul investitional, dar si competitivitatea tarii, a anuntat marti Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania).

Companiile germane din Romania se numara printre din cei mai mari angajatori si investitori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active in Romania, majoritatea fiind in Bucuresti si in judetele Timis, Sibiu, Brasov si Cluj. Acestea au, conform estimarilor AHK, peste 250.000 de angajati.

"Companiile germane din Romania sunt de parere ca masurile ce urmeaza a fi aplicate intr-un timp atat de scurt, efectele acestora si reducerea predictibilitatii fiscale ar putea influenta negativ pe termen mediu si lung atat climatul investitional, cat si competitivitatea tarii si a companiilor", se arata in comunicatul publicat marti de AHK Romania.

Camera de Comert sustine ca, in contextul repetatelor afirmatii negative la adresa companiilor cu capital strain din Romania, "a face o deosebire intre companiile romanesti si cele straine sau multinationale nu corespunde spiritului unei economii globalizate".

Astfel, consideratiile impotriva capitalului strain contravin nu doar scopului de a atrage in continuare investitii straine, dar astfel de "acuzatii generalizate si nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei romanesti", a avertizat AHK.

In plus, organizatia considera ca autoritatile din Romania ar trebui sa ia masurile necesare in ceea ce priveste dezvoltarea invatamantului profesional, pentru ca mediul de afaceri german sufera din cauza lipsei fortei de munca.

"Mai ales in industria producatoare, in care activeaza numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plang tot mai mult de lipsa de personal.

AHK Romania solicita asadar Guvernului sa mareasca investitiile in domenii cheie precum educatie si infrastructura in mod considerabil si sa intensifice modernizarea administratiei", se arata in comunicat.

Conform sursei citate, companiile germane au investit in ultimii 25 de ani "continuu si pe termen lung in Romania".

"Investitiile germane in Romania se ridica la peste 9,2 miliarde euro (la sfarsitul anului 2016). Relatiile economice bilaterale au continuat sa creasca puternic si in prima jumatate a acestui an. Exporturile in Germania au insumat in primele sase luni ale anului in curs 7,2 miliarde euro (+18,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 miliarde euro (+7,9%).

Germania ramane de departe cel mai important partener economic si comercial (23,1% din totalul exporturilor si 19,9% din importuri) ", se arata in comunicat.

Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, vineri seara, la doua zile de la adoptarea de catre Cabinetul Tudose.

Una dintre principalele prevederi ale Ordonantei de Urgenta este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, masura contestata mai ales de primari, care spun ca vor ramane fara bani de investitii. O alta masura, criticata atat de sindicate, cat si de patronate, este trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#companii germane contesta masuri fiscale , #fiscal