Postul rus de televiziune RT s-a inregistrat ca "agent strain" in SUA

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 18:01
2973 citiri
Postul rus de televiziune RT s-a inregistrat ca "agent strain" in SUA
Foto: Facebook/RT

Postul rus de televiziune RT, controlat de statul rus, a confirmat ca a dat curs exigentelor autoritatilor americane si s-a inregistrat ca "agent strain" in Statele Unite, o solicitare la care Moscova a promis ca va replica.

"Intre deschiderea unui proces penal si inregistrare, am ales a doua optiune. Felicitam libertatea de exprimare in stil american si pe toti cei inca mai spera", a ironizat pe Twitter, luni, redactorul sef al ex-Russia Today, Margarita Simonian, relateaza AFP.

Postul rus si-a anuntat, joi, intentia de a se supune legii FARA (Foreign agents registration act), care obliga orice societate ce reprezinta o tara sau o organizatie straina sa prezinte cu regularitate socoteala autoritatilor americane cu privire la relatiile cu un stat sau o institutie, sub amenintarea blocarii conturilor.

Departamentul american al Justitiei a raspuns, luni seara, intr-un comunicat, prin secretarul adjunct interimar Dana Boente: FARA "nu limiteaza libertatea de exprimare si nu restrange continutul informatiilor difuzate".

"Americanii au dreptul sa stie cine actioneaza in Statele Unite pentru a influenta Guvernul american sau opinia publica in contul unor interese straine", a subliniat el.

Autoritatile americane au acuzat RT si agentia de presa Sputnik, ambele controlate de Moscova si care emit in mai multe limbi, ca difuzeaza propaganda Kremlinului si le suspecteaza ca au incercat sa influenteze campania prezidentiala americana in 2016.

RT are ca msiune oficiala sa prezinte un "punct de vedere alternativ" si o "perspectiva a pozitiei ruse" telespectatorilor straini.

Potrivit postului, care intentioneaza sa conteste aceste exigente la tribunal, Departamentul american al Justitiei i-a dat termen pana luni sa se plieze.

Aceste exigente ale Washingtonului au fost denuntate sambata de presedintele rus Vladimir Putin drept un "atac impotriva libertatii de expresie" care va antrena o "risposta adecvata si similara" a Moscovei.

Vicepresedintele Dumei de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus, Piotr Tlstoi, a anuntat, luni, ca legea represaliilor pe care o pregatesc deputatii rusi urmeaza sa fie adoptata saptamana aceasta, miercuri cel mai devreme.

Unele mass-mediae americane precum Voice of America (VoA) si Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), doua posturi de radio finantate de Congresul american, ar putea astfel sa fie obligate sa se inregistreze ca "agenti straini" in Rusia.

Parlamentarii au facut declaratii contradictorii despre aplicarea unei asemenea masuri postului CNN.

Citeste si Rusia vrea sa declare institutiile media americane de pe teritoriul sau agenti straini

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#RT agent strain SUA, #post rusesc agent strain SUA, #televiziune ruseasca agent strain , #America