Cat de realist e bugetul pe 2018? Cifrele care contrazic Guvernul

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 08:53
4854 citiri
Cat de realist e bugetul pe 2018? Cifrele care contrazic Guvernul
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul viitor vom avea parte de multe incercari in ceea ce priveste impactul unor masuri economice si fiscale luate de Guvern. De la trecerea contributiilor exclusiv in sarcina angajatilor la majorarea salariului minim, deopotriva mediul de business si muncitorii vor resimti din plin efectele acestor jumatati de masuri. Tocmai de aceea bugetul pe 2018 adoptat de Executiv e bazat pe fundamente prea optimiste.

Ziare.com compara cifrele avansate de Guvern cu cele publicate de institutiile internationale si Consiliul Fiscal.

In primul rand, cresterea economica preconizata in proiectul de buget pentru anul viitor este de 5,5%. Asta in conditiile in care, in prognoza de toamna, Comisia Europeana estimeaza un avans al produsului intern brut (PIB) al tarii noastre de 4,4%.

Diferenta este deci de un procent, adica in jur de 7,5 miliarde de lei! In plus, Executivul UE are cateva adnotari importante legate de cresterea economica, pe care se pare ca Guvernul nu le-a luat in considerare.

"Ritmul de crestere al PIB-ului va incetini, dar va ramane peste potential. Consumul privat este preconizat sa incetineasca in 2018, pe masura ce inflatia va afecta veniturile disponibile, dar este asteptat sa fie in continuare principalul motor al cresterii. Mai mult, investitiile sunt preconizate sa creasca ca urmare a reluarii implementarii proiectelor finantate de fonduri de la UE", se arata in raportul Comisiei Europene.

Bugetul pe 2018 include un deficit bugetar (cash) de 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Numai ca acelasi raport al Comisiei Europene prevede ca in 2018 va ajunge pana la 3,9% din PIB anul viitor. In fapt, Romania a fost sanctionata pentru faptul ca "nu a actionat in fapt pentru a corecta abaterea semnificativa" de la deficitul bugetar structural.

Astfel, Consiliul European a emis o noua recomandare, la cererea Comisiei Europene, revizuind-o pe cea mai veche, conform procedurii de deviere semnificativa. Astfel, Romania va trebui sa opereze o corectie severa, de 0,8% din PIB, pentru reechilibrarea deficitului.

Mai mult, in raportul asupra bugetului pe 2018, Consiliul Fiscal atrage atentia ca "situarea deficitului sub plafonul de 3% depinde in mod semnificativ de venituri cu caracter exceptional".

E vorba de venituri exceptionale din vanzarea de apa grea de la rezerva de stat (+1 miliard lei la venituri de capital) si din inchirierea benzilor de frecventa 5G (+1,3 miliarde lei la venituri din taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati).

"In primul caz exista un risc semnificativ al nerealizarii veniturilor la nivelul prognozat - exporturile de apa grea la nivel mondial au insumat doar 62,4 milioane de dolari in 2016, iar pe plan intern, totalul cheltuielilor cu bunurile si serviciile ale Nuclearelectrica S.A. erau, conform bugetului de venituri si cheltuieli pe 2017 al companiei, de 617,5 milioane lei.

In cel de-al doilea caz, veniturile respective nu se vor reflecta de o maniera echivalenta in executia bugetara conform SEC 2010, unde ar urma sa fie repartizate linear pe durata de viata a concesiunii, contribuind astfel la aparitia unui ecart negativ intre soldul bugetar conform SEC 2010 si cel cash si deci, ceteris paribus, la un deficit SEC 2010 superior celui conform metodologiei nationale", se arata in raport.

Pe de alta parte, inflatia anuala pare a fi in linie cu prognozele Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Bugetul pe 2018 e fundamentat pe o crestere a preturilor de 3,3%, iar estimarea BNR este de 3,2%. Totusi, tinta bancii centrale este de 2,5%, ceea ce inseamna ca acesta ar fi un nivel sustenabil pentru economie. O inflatie peste tinta poate duce la stimularea consumului pe termen scurt, pentru a ramane principalul motor al cresterii economice, adica fix pe ceea ce mizeaza Guvernul sa obtina anul viitor.

Afla care sunt pericolele unei cresteri economice bazate in principal pe consum

Cursul valutar mediu pe care se bazeaza bugetul pe 2018 este de 4,55 lei/euro. In prezent, moneda unica e cotata la 4,63 lei/unitate, ca urmare a unor masuri cu impact economico-financiar adoptate de Guvern. E posibil insa ca volatilitatea sa se pastreze si in 2018, deci analistii nu s-au avantat decat sa faca prognoze doar pentru inceputul anului. Un raport al UniCredit Bank arata ca euro va ajunge la un maxim de 4,7 lei/unitate in primele trei luni din 2018.

"Suntem de parere ca BNR va ingadui o depreciere graduala a leului, iar tranzitia spre intervalul de tranzactionare de 4,6-4,7 se va produce in primul trimestru al anului 2018, coincizand cu inceputul ciclului de majorare a dobanzii de politica monetara. BNR a inceput inasprirea monetara prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit cu 25 de puncte de baza pana la 0,5% in octombrie si anticipam o noua majorare pana la 0,75% in noiembrie 2017", arata analistii UniCredit.

In proiectul de buget sunt prevazute venituri estimate de 287,5 miliarde de lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari fata de 2017. Numai ca specialistii Consiliului Fiscal spun ca sumele provenite din unele venituri sunt supraestimate.

"Evaluarea preliminara a Consiliului Fiscal indica o supraevaluare semnificativa a veniturilor din TVA cu circa 3-4 miliarde lei, carora li se adauga subevaluarea necesarului de cheltuieli de asistenta sociala cu circa 4 miliarde lei. Aceste elemente sunt suplimentate de riscurile ca unele din elementele scenariului cu care lucreaza Guvernul sa nu mearga potrivit proiectiilor", avertizeaza forul.

Intrebarea care se naste si la care trebuie sa raspunda Guvernul este: Ce ne facem daca estimarile pe care se bazeaza bugetul pe 2018 nu se realizeaza?

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cifre buget 2018, #Buget 2018 , #buget