Marea inscenare. Ce va face Tudorel Toader?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 07:24
31248 citiri
Marea inscenare. Ce va face Tudorel Toader?

Povestea e simpla, dupa cum o vad eu. Vlad Cosma se profileaza ca martor denuntator cu identitate protejata in dosarul Ghita - alegeri in Republica Moldova. Deci el a denuntat, dar nu a vrut sa se stie lucrul acesta.

Si cine a ascultat intregistrarile cu el si procurorul Negulescu prezentate in emisiunea lui Rares Bogdan intelege ca omul era dispus la orice pentru a mai obtine o scadere din pedeapsa de care pare sigur ca o va primi. Ar fi vandut pe oricine pentru un pic de bunavointa.

Fiind martor cu identitate protejata, in dosar nu putea sa apara nimic legat de numele lui, nici macar celebrele tabele in cauza. Asa ca Vlad Cosma a primit o identitate moldoveneasca si s-a dus sa trimita plicul cu tabele de la Chisinau, astfel incat numele lui sa nu apara in dosar.

Cand i se explica ce si cum trebuie sa faca pentru a intra in povestea creata ca acoperire, i-a inregistrat pe procurori, a compilat inregistrarile si le-a vandut ca operatiune de confectionare de probe. A fost executantul unei regii care a implicat initial santajarea DNA, apoi o uriasa desfasurare de forte despre care vorbeste transcrierea din comunicatul DNA:

"Dumneavoastra trebuie sa intelegeti, ca nu e de gluma! Au facut niste discutii mari pe la CSM, pe la Consiliul Magistraturii, pe la Inalta Curte... tot felul de discutii... cu SRI-ul... s-au inteles... au fost toti, impreuna, la Sebi Ghita, in... in asta, cum ii spune? In... a... in Serbia.

... Au avut pe-acolo discutii... le-a aratat... au montat impreuna... Sunt montate oficial cu aia dupa la RTV (Romania TV, post controlat de Sebastian Ghita - n.red.), cu Gadea, de la Antena 3... Deci, nu... nu e un scandalut!

...E ditamai regia facuta! O sa transmita doua posturi in direct... si Romania TV... si Antena 3! Antena 3 o sa fie in direct, cu totul, absolut...!".

DNA, reactie dupa "dezvaluirile" Antenei 3: Este deschis un dosar de santaj. Stenograme: "E si Voiculescu bagat... si Ghita... in treaba asta"

Totul desigur prefatat cu afirmatiile total nedovedite si imprecise ale procurorului dat afara din DNA si trimis in judecata pentru favorizarea faptuitorului Walter. Inteleg ca dosarul a ajuns in instanta, ceea ce justifica disperarea dnei Iorga Moraru.

Dar sa zicem ca nu e asa. Sa zicem ca Vlad Cosma are dreptate, ca nu il mana in lupta apropierea sentintei finale, pe 19 februarie, dupa anii de inchisoare incasati si el, si tatal lui in prima instanta. Sa zicem ca ne aflam in prezenta unei operatiuni de mistificare a probelor.

Cred ca orice om de buna credinta, care are incredere in veridicitatea celor pe care le afirma si in autenticitatea probelor pe care le invoca, ar vrea ca ele sa fie confirmate de o ancheta. In cazul nostru, o ancheta a Inspectiei Judiciare, sesizata deja de sefa CSM, raport care sa ajunga la judecata sectiei de procurori a Consiliului.

Daca tot mor de grija prezumtiei de nevinovatie a lui Valcov, Dragnea & Co, nu vad de ce PSD-ALDE si televiziunile afiliate nu o respecta si in cazul procurorilor DNA, in frunte cu Laura Codruta Kovesi, pana cand vom avea un verdict final al CSM.

Si, totusi, vedem ca PSD-ALDE si televiziunile lor de casa fac presiuni uriase asupra ministrului Justitiei pentru a o revoca pe Laura Codruta Kovesi imediat, fara nicio ancheta.

De ce oare asa o graba nebuna?

Pentru ca adevarul sa nu iasa la iveala la Inspectie si in CSM, acolo unde procurorii pot spune ceea ce nu pot spune public, adica povestea martorului acoperit. Daca se va ajunge acolo, intreg esafodajul minciunii se va prabusi in capul celor care au pus la cale imensa mascarada.

Si asta trebuie evitat cu orice pret, cu atat mai mult cu cat unii dintre ei ar putea risca chiar revocarea liberarii conditionate.

De cateva zile, am impresia ca traiesc intr-un episod din Urzeala tronurilor, in care "white walkers" penali ies de prin vagaunile lor si incearca sa puna mana pe stat profitand de evidenta lui slabiciune si de evidenta, in opinia mea, complicitate a unora dintre institutiile care pana mai ieri faceau parte din lupta anticoruptie si acum scapa infractori peste granita precum iepurii.

Si, bineinteles, cu largul concurs al unui presedinte complet absent, intrat in vacanta dintre vacantele oficiale.

Si nu este vorba doar despre atacul la DNA. Uitati-va la operatiunea securistica sinistra pusa la cale impotriva judecatoarei Tranca, una dintre cele mai severe ale Curtii de Apel Bucuresti, care ar trebui sa pronunte pe 14 sentinta in dosarul ANRP. Si pentru a o impiedica, inculpatii s-au dedat la spionarea familiei Tranca.

Uitati-va la practica securistica pusa la cele impotriva judecatorului ICCJ Ionut Matei, care ar trebui sa o scoata pe dna Tranca din dosar. Daca inculpatii acestia s-ar simti nevinovati, de ce ar avea nevoie sa doboare judecatorii prin operatiuni cu iz mafiot?

Cu cat funia este aproape de par pentru mai multi dintre acesti zombie, cu atat disperarea este mai mare. Cei care nu pleaca din tara, asemeni lui Mazare, Cosma, probabil Bica si Udrea, iau cu asalt DNA si legile penale.

Jocul este acum in mana lui Tudorel Toader, ministrul care, cu un noroc chior sau cu un calcul abil, a reusit sa fie tocmai in Japonia, pentru a invata despre regenerarea urbana, atunci cand trebuia sa joace rolul central in acest razboi fulger.

De la distanta, dl Toader a anuntat ca nu considera necesar sa sesizeze Inspectia Judiciara pentru ca procedura ar dura. Dar iata ca ea a fost deja sesizata de presedintele CSM. Deci procedura e in curs.

In mod normal, ministrul Justitiei, cu atat mai mult cu cat este membru CSM, nu ar avea cum sa se pronunte inainte de finalul anchetei oficiale care sa spuna daca ne-am aflat in fata unui autentic abuz sau a unei uriase inscenari.

Este foarte adevarat ca Tudorel Toader a amanat cat a putut o decizie privind revocarea dnei Kovesi, lucru pe care i-l reproseaza tot mai multi pesedisti. Deja i-a fost dat un ultimatum: o revoca sau e schimbat.

Ramane de vazut daca dl Toader va alege functia sau o ultima urma de onoare. Nu trebuie sa o gireze pe dna Kovesi, ci doar sa astepte judecata CSM pe baza raportului pe care il va intocmi Inspectia Judiciara. Sunt singurele locuri unde procurorul Onea poate si trebuie sa dea raspunsuri complete despre dosar si strategia din el.

Executia sumara a dnei Kovesi prin revocare sau printr-o ordonanta de comasare a DNA cu DIICOT ar fi un dezastru. Nu pentru domnia sa. Sunt convinsa ca s-a saturat, ca a obosit sa lupte inconjurata mereu de o haita dezlantuita.

Va putea iesi la pensie pe noile prevederi legale si va putea sa ofere consultanta oriunde va dori, in liniste si fara stres. Si, in mod normal, cum nimeni nu e de neinlocuit, nici domnia sa nu este. Pana la urma, anul viitor oricum isi termina ultimul mandat.

Dar noi nu traim vremuri normale. Si sa va pun doua intrebari cheie:

1. Daca scapa de dna Kovesi, pe cine va numi PSD in fruntea DNA sau a noului mare parchet? Vreun procuror dornic de munca si justitie care sa continue si Tel Drum, si Belina, si celelalte?

2. Daca dna Kovesi va fi doborata de conjuratia infractorilor, credeti ca vreodata un procuror, cu functie sau fara, va mai avea curajul sa se puna cu puternicii pentru a risca sa plateasca acelasi pret? Nu cred ca poate exista un efect inhibitoriu mai puternic decat al doborarii dnei Kovesi cu toata simbolistica domniei sale. Si deja inhibitia se simte in DNA.

Acesta nu e razboiul dnei Kovesi sau razboiul pentru dna Kovesi. Acesta este razboiul pentru niste principii si pentru salvarea unei institutii, care poate fi perfectionata, dar in niciun caz nu trebuie distrusa.

Daca pe ruinele anticoruptiei va dansa haita penalilor, Romania e pierduta.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#inregistrari Cosma DNA, #Kovesi revocare Toader , #DNA