De ce trebuie sa purtam gutiera de contentie dupa aparatul dentar

Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 09:09
41137 citiri
De ce trebuie sa purtam gutiera de contentie dupa aparatul dentar
Foto: Doctor Mihaela Dan

Prima zi fara bracketuri! In sfarsit, dupa 1-1,5 ani de purtare a aparatului dentar fix, am scapat de restrictiile alimentare, putem manca orice, nu mai avem grija ca mancarea ar putea ramane intre bracketuri si sarma. Insa nu s-a incheiat totul aici.

De ce nu se pastreaza zambetul mult dorit si trebuie purtat inca un aparat - gutiera de contentie? Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont, a raspuns la aceasta intrebare pentru Ziare.com.

Ce este gutiera de contentie si de ce avem nevoie de ea?

Gutiera de contentie sau retainerul fix nu sunt practic niste aparate dentare, ci doar metode de mentinere a rezultatului obtinut cu ajutorul aparatului dentar. Dupa terminarea tratamentului ortodontic, folosirea ei reprezinta o parte foarte importanta in pastrarea dintilor aliniati si zambetului frumos pe care ni l-am dorit dintotdeauna.

Dintele este mentinut in os de niste fibre parodontale formate din elastina, in forma de spirala. Cand dintele este deplasat prin os, fibrele dinspre partea in care este mutat dintele sunt presate, iar osul se resoarbe (topeste), pentru ca dintele sa se deplaseze in pozitia dorita. Pe partea in care a fost dintele, fibrele spiralate se intind, iar pana cand nu se formeaza suficient de mult os pentru ca dintele sa fie mentinut in noua pozitie, elastina din fibre trage dintele inapoi.

Pentru a se forma os suficient de dur, care sa impiedice recidiva, este necesara depunerea de calciu, un proces care poate dura ani si ani, fapt pentru care este necesar un aparat care sa tina dintii in noua pozitie.

Citeste si Cat de importanta este apa de gura in igiena dentara

Tendinta de recidiva este cu atat mai mare cu cat tratamentul a fost inceput la o varsta mai inaintata, insa gutierele de contentie trebuie purtate indiferent de varsta, chiar si de catre copii.

Reguli de purtare a gutierei:

1. Purtati gutiera conform programului recomandat de medicul dvs. Fiecare caz este unic, iar tendinta de recidiva este diferita de la pacient la pacient. Semnul ca ati purtat gutiera prea putin si ca trebuie sa cresteti perioada de purtare este ca atunci cand o puneti pe dinti va strange, ceea ce inseamna ca dintii au incercat sa se deplaseze spre pozitia initiala, iar gutiera ii forteaza sa se duca in pozitia de la finalul tratamentului.

2. Nu purtati gutiera la masa. Cat timp gutiera nu este in gura, trebuie pastrata intr-o cutiuta speciala, niciodata in servetel, pentru a nu risca sa o aruncati la gunoi.

3. Puneti gutiera peste dintii curati. Spalati si gutiera cu periuta moale si pasta, iar de cateva ori pe saptamana tineti-o timp de 10-15 minute intr-n pahar cu apa calda in care ati dizolvat o tableta efervescenta de Corega. Oxigenul activ eliberat va distruge bacteriile, virusii si fungii.

4. Reveniti la medicul ortodont pentru controale periodice, ocazie cu care puteti descoperi in stadiu incipent alte probleme dentare sau gingivale care apar inevitabil odata cu inaintarea in varsta.

Intelepciunea populara spune ca nimic in viata nu este definitiv. Nici rezultatul tratamentului ortodontic nu este, dar cu perseverenta va puteti mentine zambetul frumos si sanatos pe care vi l-ati dorit toata viata!

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie.

www.ortoimplant.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

E-mail: cabinet@ortoimplant.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Rolul gutierei de contentie, #gutiera de conten ie dentist , #dinti