Fugit in Madagascar, Radu Mazare a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de inchisoare

Miercuri, 16 Mai 2018, ora 15:57
25935 citiri
Fugit in Madagascar, Radu Mazare a fost condamnat la 6 ani si 6 luni de inchisoare
Foto: Facebook/Radu Mazare

Fostul primar al orasului Constanta, Radu Mazare, actualmente fugit in Madagascar, a fost condamnat, miercuri, la 6 ani si 6 luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, intr-un dosar legat de vanzarea unor terenuri din Mamaia la preturi subevaluate.

Decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata la Curtea de Apel Constanta.

In acelasi dosar, Tribunalul Constanta a mai decis condamnarea femeii de afaceri Sorina Gina Hortolomei-Moscu la 2 ani si 11 luni de inchisoare cu suspendare, potrivit Ziua de Constanta.

Totodata, societatile judecate in acest dosar au primit in total amenzi penale care se ridica la un milion de lei.

Cum s-a ajuns la sentinta

Practic, Tribunalul Constanta a decis condamnarea fostului primar al Constantei, Radu Mazare, la:

- trei ani si jumatate pentru vinderea la un pret subevaluat a unuia dintre terenuri;

- patru ani si jumatate de inchisoare pentru ca a vandut tot la pret subevaluat un alt teren;

- doi ani si jumatate de inchisoare deoarece nu a suspendat din functie mai multi angajati ai primariei care fusesera trimisi in judecata.

Astfel, instanta a decis contopirea pedepselor rezultand ca Radu Mazare trebuie sa ispaseasca o pedeapsa de sase ani si jumatate de inchisoare. De asemenea, instanta a dispus achitarea acestuia pentru o infractiune de abuz in serviciu, potrivit News.ro.

Potrivit Mediafax, in cazul lui Mazare, a fost luata si pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi, intre care si cel de a ocupa o functie publica pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei principale. Instanta a mai dispus si obligativitatea la plata catre Primaria Constanta a sumei de 774.552 lei, reprezentand salariile platite functionarilor publici nesuspendati din functie.

Acuzatiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DNA, in 12 octombrie 2004, Radu Mazare, in calitate de primar al Constantei, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu privind corecta gestionare si administrare a patrimoniului orasului, cu ocazia vanzarii, la un pret derizoriu de 23,56 euro/metrul patrat, a unui teren in suprafata de 15.465,91 metri patrati, situat in statiunea Mamaia.

Astfel, el a provocat Primariei Constanta un prejudiciu de 1.104.884 euro si, totodata, au fost obtinute foloase necuvenite cumparatorului terenului.

In 28 februarie 2007, primarul Constantei si-ar fi indeplinit din nou in mod defectuos atributiile de serviciu, vanzand, la un pret scazut, alte doua terenuri apartinand Primariei Constanta, unul de 11.890 metri patrati, iar celalalt de 502,81 metri patrati, in acest caz prejudiciul produs Constantei fiind de 2.971.420 de euro.

Conform DNA, Radu Mazare ar fi stabilit cu intentie o valoare diminuata fata de valoarea comerciala reala pentru o suprafata de 11.890 de metri patrati de teren din statiunea Mamaia, apartinand domeniului privat al Constantei, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestuia.

Terenul respectiv a fost cumparat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentata legal de Sorina Gina Hortolomei-Moscu, inculpata si ea in acelasi dosar.

In 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei-Moscu si SC Mehmetoglu SRL au cumparat de la RAEDPP Constanta un alt teren, in suprafata de 502,81 metri patrati, stiind ca pretul era cu mult diminuat fata de valoarea comerciala reala.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societatilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) si SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante tot de Hortolomei-Moscu.

Tranzactiile respective s-au facut prin cresterea succesiva a pretului, astfel incat SC Millenium Global Development SA a dobandit terenurile la o valoare aproximativ egala cu cea de piata, fiind disimulata provenienta ilicita a acestora.

I.S.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Radu Mazare condamanare, #rau Mazare sentinta, #Radu Mazare coruptie , #DNA