Mazda, Suzuki si Yamaha, acuzate ca au falsificat datele privind emisiile poluante. O companie neaga, doua cer scuze

Joi, 09 August 2018, ora 18:14
5365 citiri
Mazda, Suzuki si Yamaha, acuzate ca au falsificat datele privind emisiile poluante. O companie neaga, doua cer scuze
Foto: Arhiva Pixabay

Companiile auto Mazda si Suzuki, precum si producatorul de motociclete Yamaha au recunoscut ca au utilizat metode inadecvate pentru testarea emisiilor poluante ale noilor vehicule si economiile de carburant, a anuntat joi Guvernul de la Tokyo.

Problema a aparut dupa ce Ministerul Transporturilor a cerut unui grup de 23 de producatori de masini si de motociclete din Japonia sa examineze procedurile lor de testare, in urma scandalului de la Subaru si Nissan Motor.

La Suzuki, la aproape jumatate din cele 12.819 de vehicule noi, inspectiile au implicat proceduri inadecvate, a anuntat Ministerul Transporturilor.

"Este o problema majora ca ne confruntam cu un numar atat de mare de vehicule, vom lua situatia foarte in serios", a afirmat presedintele Suzuki, Toshihiro Suzuki, la o conferinta de presa desfasurata la Tokyo. Acesta si-a cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele provocate.

In 2016, Suzuki a recunoscut ca a utilizat metode de testare care nu indeplineau reglementarile oficiale.

In schimb, proceduri inadecvate s-au descoperit la un numar mai mic de vehicule produse de Mazda si Yamaha. La Mazda, sunt afectate 3,8% din cele 1.875 de vehicule inspectate in ultimii patru ani iar la Yamaha la 2,1% din cele 335 motociclete verificate in ultimii doi ani si jumatate s-au utilizat metode inadecvate pentru testare a emisiilor poluante.

Si reprezentantii Yamaha si-au cerut scuze clientilor si partenerilor de afaceri pentru problemele provocate.

Joi, actiunile Suzuki si Yamaha au scazut cu peste 5% in timp ce titlurile Mazda inregistrau un declin de 1,3%.

In iulie, producatorul auto japonez Nissan a recunoscut ca majoritatea uzinelor sale din Japonia au utilizat metode inadecvate pentru testarea emisiilor poluante ale automobilelor.

Nissan, partenerul grupului auto francez Renault, nu a precizat in comunicat numarul vehiculelor afectate si nici perioada de timp, in luni sau ani, in care au fost folosite aceste metode ilegale.

La cererea autoritatilor, Nissan a fost obligat incepand din luna septembrie a anului trecut sa deruleze o serie de inspectii cu privire la modul in care sunt controlate vehiculele care ies de pe liniile de asamblare, dupa ce anterior a recunoscut ca persoane neautorizate si-au pus semnatura pe documentele de verificare. Cu prilejul anchetei interne, au iesit la lumina si alte practici incorecte pe care grupul auto le-a comunicat Ministerului japonez al Transporturilor inainte de a le dezvalui presei.

Nissan a subliniat ca va lua masuri pentru a evita reperarea acestor abateri in viitor, precizand ca intentioneaza sa introduca un nou mecanism de testare.

Mazda neaga ca ar fi falsificat rapoartele. Cum explica?

In ce priveste conducerea Mazda, reprezentantii au negat ca au fost falsificat sau alterat rapoartele asupra testelor de consum si de emisii.

"In urma solicitarii Ministerului Infrastructurii, Transporturilor si Turismului (MLIT) din Japonia trimise producatorilor auto japonezi pe 9 iulie 2018, din cauza sesizarii unor practici de testare frauduloase la alte companii, Mazda Motor Corporation a transmis un raport spre MLIT despre rezultatele unei investigatii a testarii pe baza de mostre, pentru consum si emisii, in timpul inspectiei finale a autovehiculelor.

Investigatia a vizat ciclurile de testare JC081 si WLTC2, iar rezultatele raportului au relevat faptul ca nu a existat alterarea improprie sau falsificarea datelor de test in niciunul dintre modurile de testare", precizeaza constructorul auto.

Practic, din totalul celor 1.472 de vehicule testate, in cazul a 72 au fost identificate date de test care contin erori de monitorizare a vitezei, iar compania nipona a identificat doua posibile motive pentru aceste erori: in primul rand, sistemul nu a fost programat sa invalideze automat rezultatele cand apare o eroare de monitorizare a vitezei, si in al doilea rand, procedurile de test au lasat determinarea erorilor de monitorizare a vitezei la latitudinea fiecarui inspector.

"Toate datele de test au fost reexaminate si rezultatele arata ca nu exista niciun efect asupra specificatiilor de consum sau de emisii. Nu s-au identificat astfel de cazuri in procedura de testare WLTC", noteaza sursa citata.

In urma testelor efectuate si a datelor rezultate, Mazda a decis sa ia o serie de masuri pentru a preveni repetarea situatiei, respectiv: sistemul va fi actualizat pentru a invalida automat rezultatele testelor in cazul unei erori de monitorizare a vitezei si s-a majorat numarul de angajati care verifica datele inspectiilor, inclusiv erorile de monitorizare a vitezei.

Ciclul de testare JC08 reprezinta reglementarea japoneza privind emisiile si care, din anul 2005, a introdus un nou ciclu de test pe banc de testare dinamometrica pentru vehicule usoare, de sub 3,5 tone. Testul reprezinta conducerea in traficul urban aglomerat, incluzand perioadele de ralanti si alternarea frecventa intre accelerare si decelerare. Masurarea se face de doua ori, cu pornire la rece si cu pornire la cald. Testul este utilizat pentru masurarea emisiilor si determinarea consumului de combustibil pentru vehiculele pe benzina si motorina.

The Worldwide harmonized Light vehicles Test Cycles (WLTC - Ciclurile de Testare a Autovehiculelor Usoare Armonizate la Nivel Mondial) sunt teste pe banc de testare dinamometrica pentru determinarea emisiilor si a consumului de carburant la vehiculele usoare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dieselgate japonia mazda suzuki yamaha, #Mazda neaga falsificat emisii poluante , #diesel