Ce s-a scumpit in iulie: Painea, pestele, tuica si biletele de avion

Vineri, 10 August 2018, ora 11:13
2236 citiri
Ce s-a scumpit in iulie: Painea, pestele, tuica si biletele de avion
Foto: Arhiva Pixabay

Produsele de morarit si panificatie, uleiul si pestele proaspat s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii iulie fata de iunie, la fel si tarifele pentru biletele de avion si cele pentru servicii de apa si salubritate, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.

Desi preturile marfurilor alimentare au scazut in iulie fata de luna anterioara cu 0,80%, s-au inregistrat oscilatii pozitive de la luna la luna in cazul pretului la produsele de morarit si panificatie (+0,18%), unde produsele de franzelarie s-au scumpit cu 0,24%, painea cu 0,19%, produsele de franzelarie si specilitati, cu 0,17%, iar faina, cu 0,13%.

Totodata, in marja cresterii de preturi inregistrate la carne, preparate si conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de vaca, respectiv u 0,38%.

Majorari au mai fost consemnate in cazul uleiului (+0,18% fata de iunie 2018), pestelui proaspat (+0,25%) si in categoria bauturilor alcoolice, la tuica, rachiuri si alte bauturi (+0,25%).

La polul opus, cu scaderi de tarife, se situeaza cartofii, cu 7,81%, alte legume si conserve de legume (-5,81%) si fructele proaspete (-6,52%).

Scaderi nesemnificative de pret s-au inregistrat, in luna iulie fata de iunie, la zahar, oua, miere, fasole boabe, citrice si alte fructe meridionale, branza si bere.

Fata de luna decembrie 2017, legumele si conservele de legume s-au scumpit cel mai mult in iulie, cu 9,18%, fructele proaspete - 6,62%, citricele si fructe meridionale, cu 6,71% si carnea de bovine cu 3,55%.

Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit in iulie fata de decembrie cu 27,72% si zaharul cu 5,75%.

In cazul preturilor nealimentare, cele mai importante majorari de preturi au fost consemnate in cazul produselor cultural-sportive (+0,50%) si la autoturisme si piese de schimb (+0,19%) . In schimb, scaderi au fost la energie electrica (-4,08%), combustibili (-0,38%) si la incaltaminte (-0,06%).

Comparativ cu finalul anului trecut, in iulie s-au majorat cel mai mult pretul gazelor naturale, cu 10,43%, al combustibililor, cu 5,78%, si cel al tutunului si tigarilor cu 3,68%.

Pe de alta parte, in perioada mentionata doar energia electrica a consemnat o scadere cu 1,72%.

Conform datelor centralizate, pe segmentul serviciilor, in iulie, cel mai mult s-au majorat tarifele pentru biletele de avion (+5,12%), cele pentru apa, canal si salubritate (+1,16%), respectiv preturile la cazare in unitatile hoteliere, cu 0,58%.

In acelasi timp, tarifele la telefonie s-au diminuat cu 0,22%, pentru posta si telecomunicatii, cu 0,12%. si pentru transportul urban 0,02%.

Fata de luna decembrie 2017, tarifele la transportul aerian s-au majorat cu 15,86%, serviciile de igiena si cosmetica cu 3,33%, iar cele din restaurante, cafenele si cantine cu 2,21%, fara a se consemna vreo scadere in aceasta perioada la tarifele serviciilor.

Rata anuala a inflatiei a scazut, in luna iulie, la 4,56%, de la 5,4% in iunie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,23% fata de aceeasi luna a anului trecut, cele alimentare cu 3,42%, iar serviciile cu 2,68%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).

Cea mai mare rata anuala a inflatiei din acest an a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a ajuns la 5,65%.

Rata medie lunara a inflatiei in primele sapte luni din acest an a fost de 0,3%, fata de 0,1% in perioada similara din 2017.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere la 3,5%, de la 3,6%, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a anuntat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#scumpiri INS iulie 2018, #rata inflatie iulie 2018 , #scumpiri