Creste salariul minim, scade numarul celor care platesc contributie la pensie si sanatate. Cum e posibil

Joi, 11 Octombrie 2018, ora 14:24
17498 citiri
Creste salariul minim, scade numarul celor care platesc contributie la pensie si sanatate. Cum e posibil
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul viitor, mai putine persoane vor fi obligate la plata contributiilor la sanatate si pensie, dupa ce salariul minim pe economie va creste.

Si asta pentru ca plafonul de la care se datoreaza contributii de asigurari pentru toate tipurile de venituri extra salariale cumulate este de 12 salarii minime brute, astfel ca dupa majorarea de la 1 ianuarie plafonul va fi de 24.600 lei.

Mai exact, dupa ce salariul minim va creste, o parte dintre cei care depun Declaratia Unica nu va mai trebui sa completeze sectiunile privind contributiile sociale daca nu le cresc si veniturile extra salariale astfel incat sa obtina peste 24.600 lei pe an, a explicat pentru Ziare.com Adrian Benta, consultant fiscal.

In ceea ce priveste impozitul pe venit, acesta trebuie declarat si platit indiferent de suma extra salariala incasata.

"Indiferent de nivelul venitului, daca ai venituri extra salariale depui Declaratia unica completand rubrica impozit pe venit. Indiferent de nivelul venitului, chiar si daca ai doi lei dintr-o chirie, depui declaratie pentru ca nu exista plafon pentru venituri scutite.

Plafonul pentru contributiile sociale trebuie sa fie de 12 ori salariul minim pe economie.

Crescand salariul minim pe economie, vor fi mai putini care ating veniturile respective. Si atunci sunt sub 12 ori 2.050, adica salariul minim, si rezulta suma de 24.600. In acest caz, nu datorez contributii nici la pensie, nici la sanatate si nu completez cele doua rubrici. Dar o completez pe cea cu impozitul pe venit. Impozitul pe venit, fie el cat de mic, tot intra in Declaratia unica, iar sectiunile de contributii la sanatate si la pensie le completezi doar daca ai depasit 12 ori salariul minim de anul viitor", a precizat Adrian Benta.

Salariul minim va creste pana la 2.050 lei sau chiar 2.070 lei

Luna trecuta, ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul pregateste o hotarare prin care salariul minim brut va creste de la 1.900 de lei la 2.050 de lei lunar, incepand de la 1 ianuarie 2019.

Actul normativ a intrat in dezbatere publica in 28 septembrie.

Potrivit expunerii de motive, se estimeaza ca majorarea salariului minim "va avea efecte pozitive asupra cresterii economice prin stimularea ocuparii, cresterii puterii de cumparare a salariatilor si reducerii muncii la negru", iar "masura conduce la un impact asupra PIB real de 0,6 puncte procentuale".

"Prezentul act normaiv are un impact social important, asigurand cresterea nivelului de trai si reducerea decalajelor sociale. Socul pe piata muncii (asupra numarului mediu de salariati) este absorbit in intregime, iar competitivitatea sectorului concurential nu este afectata", sustine Ministerul Muncii.

Miercuri, Olguta Vasilescu a spus ca salariul minim brut ar putea creste mai mult de la 1 ianuarie, la 2.070 lei.

"Asa cum am pus noi textul hotararii de guvern pe site, la ora actuala este in dezbatere publica, va fi o crestere pana la 2.050 de lei. Este foarte posibil ca aceasta crestere sa fie 2.070 de lei, ca sa respectam una dintre prevederile programului de guvernare care spune ca trebuie sa creasca pe net cu 100 de lei in fiecare an.

Am primit astfel de solicitari de modificare, in momentul in care vom scoate hotararea de guvern din dezbaterea publica, vom putea sa anuntam pe ce varianta mergem. Cu siguranta nu va fi mai mica de 2.050 de lei. Angajatorii care au citit programul de guvernare stiu ca trebuie sa-si ia masuri pentru ca in fiecare an acest salariu minim creste cu 100 de lei pe net", a declarat in aceasta saptamana Olguta Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Declaratia unica salariu minim, #contributii sanatate pensii , #contributii