2,4 milioane de dolari pentru o scrisoare in care Einstein respinge cuvantul "Dumnezeu"

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 11:33
3827 citiri
2,4 milioane de dolari pentru o scrisoare in care Einstein respinge cuvantul "Dumnezeu"
Foto: Arhiva Ziare.com

O scrisoare in care Albert Einstein respinge cuvantul "Dumnezeu" pe care il considera un "produs al slabiciunii umane" si in care trateaza subiectul identitatii evreiesti a fost vanduta cu 2,4 milioane de dolari la o licitatie organizata, marti, in New York, a indicat Christie's.

In epistola adresata lui Eric Gutkind, filosof german de origine evreiasca, Einstein are o abordare directa si critica asupra religiei, in care numeste Biblia "o culegere de legende venerabile, insa destul de primitive", arata DPA.

"Cuvantul 'Dumnezeu' nu este pentru mine altceva decat expresia si produsul slabiciunilor umane, iar Biblia este o culegere de legende venerabile, insa destul de primitive", scria Einstein cu un an inaintea mortii sale, in aprilie 1955.

"Nicio interpretare, indiferent cat de subtila, nu va schimba nimic (pentru mine) ", a adaugat omul de stiinta in misiva sa de o pagina si jumatate adresata filosofului german.

Scrisoarea a fost vanduta in 2008 cu 404.000 de dolari, conform informatiilor publicate la acea vreme in presa.

Vanzarea de marti din New York - care s-a incheiat in patru minute - a depasit cu mult suma estimata de casa de licitatii Christie's, de 1,5 milioane de dolari.

Purtatoarea de cuvant a casei Christie's a precizat ca persoana care a achizitionat scrisoarea lui Einstein va plati in total 2,9 milioane de dolari, inclusiv taxele.

Einstein a scris epistola in timp ce se afla la Universitatea din Princeton, New Jersey, ca raspuns la cartea semnata de Gutkind, "Choose Life: The Biblical Call to Revolt", in care filosoful trata subiecte referitoare la iudaism, Israel si modernism.

Fizicianul a criticat pozitia lui Gutkind, potrivit careia evreii sunt "alesi" sustinand ca, in timp ce apartine "cu bucurie" poporului evreu, "religia iudaica este, la fel ca toate celelalte religii, incarnarea unei superstitii primitive".

"Tinand cont de experienta mea, ei nu sunt mai buni decat alte grupuri de oameni, chiar daca lipsa lor de putere ii protejeaza de cele mai grave excese. Altfel, eu nu percep nimic 'ales' la acestia", a notat Einstein.

Conceptia lui Einstein despre religie a fost indelung analizata de oamenii de stiinta. In copilarie, el a imbratisat pentru o scurta perioada iudaismul. Ulterior, fizicianul a scris ca nu este ateu, insa nu crede intr-un Dumnezeu personal care intervine in problemele lumesti.

Valoarea unora dintre scrisorile lui Einstein a crescut considerabil in ultimii ani. In octombrie 2017, un manuscris al fizicianului pe tema secretului fericirii a fost adjudecat la Ierusalim contra sumei de 1,56 milioane de dolari, pretul initial fiind estimat intre 5.000 si 8.000 de dolari.

La inceputul lunii noiembrie, o scrisoare trimisa de Albert Einstein surorii sale Maja, in care fizicianul face referiri la cresterea antisemitismului in Germania inca din anul 1922, a fost vanduta cu 39.360 de dolari la o licitatie desfasurata in Ierusalim.

Laureatul Premiului Nobel pentru Fizica a parasit Germania cand nazistii au venit la putere, in 1933, si s-a mutat in Statele Unite renuntand astfel la cetatenia germana.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#scrisoare Einstein milioane dolari, #scrisoare Einstein Dumnezeu licitatie , #inedit
Comentarii