Feluri de mancare pentru fiecare tip de vin: sec, demisec, demidulce si dulce

Advertorial
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 12:34
79133 citiri
Feluri de mancare pentru fiecare tip de vin: sec, demisec, demidulce si dulce

Cand asociem un vin unui anumit fel de mancare, dorim sa obtinem un rezultat armonios, care sa ne incante papilele gustative. Armonia inseamna echilibru si pentru a ajunge la acest echilibru trebuie sa respectam intensitatile de gust si arome din vinul pe care il alaturam unui preparat.

Intensitatea gustului unui preparat nu trebuie sa domine vinul pe care il alegem, sau viceversa, vinul sa nu atenueze, prin corpolenta lui, aromele din mancare.

Distinctia dintre vinuri, dincolo de culoare, zona geografica sau podgorie, se face dupa bincunoscutele categorii: sec, demisec, demidulce si dulce.

Aceasta clasificare reflecta de fapt cantitatea de zahar rezidual pe care o contin, care influenteaza gustul vinului si alegerea preparatelor cu care se asociaza cel mai bine.

Aici regulile sunt simple: culoarea si tipul de vin ne spun care sunt asocierile ideale: vinul alb se asociaza preparatelor din peste sau carne de pasare, iar cel rosu preparatelor din carne de vita, porc si vanat. Insa tipul vinului este si el foarte important, aroma sa fiind complementara condimentelor si gustului mancarii.

Vinurile seci au inceput sa devina din ce in ce mai populare iar combinatiile in care le putem servi alaturi de o mancare gustoasa sunt multiple.

Carnea rosie, carnea de vanat, de miel sau de oaie, mancarurile traditionale romanesti care sunt mai consistente merg excelent alaturi de un pahar de Cabernet Sauvignon Sec de la Beciul Domnesc, un vin sobru, viguros si expresiv cu note fructate de coacaze negre si visine supracoapte ce sunt discret nuantate de accentele condimentate de nucsoara si cafea.

Vinurile albe seci precum Chardonnay din gama Beciul Domnesc sunt asociate preparatelor din peste sau fructe de mare sau celor care au la baza carnea de pasare.

Vinurile demiseci merg foarte bine alaturi de mancarurile usoare: salate, aperitive, branzeturi proaspete, moi, preparate din peste sau carne de pasare.

Si pastele se pot servi alaturi de un vin rosu demisec precum Merlot din gama Beciul Domnesc, daca au sosul rosu sau langa un vin alb de tipul Riesling de Rhin Beciul Domnesc daca sosul este pe baza de smantana.

Puteti incerca si un Rose Beciul Domnesc, un vin plin de prospetime, cu arome de grepfrut roz si trandafiri, ce se distinge prin complexitatea sa aromatica. Acesta poate fi alaturat unor aperitive, salate sau preparate din peste si fructe de mare.

Cu vinurile demidulci intram intr-o zona incarcata de arome, iar asocierile devin si ele mai interesante: aperitive exotice, preparate din carne de pasare, vita sau porc, cu sosuri dulci sau dulci-acrisoare sau deserturi pe baza de fructe.

In Feteasca Neagra de la Beciul Domnesc veti gasi acest echilibru perfect intre aciditate, concentratia de zaharuri si tarie alcoolica, armonie care il recomanda pentru a fi servit incepand de la aperitive si pana la deserturi.

Iar daca veti cauta cu adevarat o explozie de arome, un pahar de Muscat Ottonel, cu notele sale florale de tei si salcam completate de cele fructate de pepene galben si caise, este o alegere care va surprinde intr-un mod aparte.

Vinurile dulci sunt cel mai adesea rezervate deserturilor, insa ele pot fi combinate foarte bine si cu preparate pe baza de carne sau cu branzeturi. Va puteti delecta cu un pahar de Cabernet Sauvignon dulce de la Beciul Domnesc, unde notele aromatice caracteristice soiului, cele de coacaze negre, afine si mure sunt imbracate de note dulci amarui de ciocolata si accentuate de note condimentate de piper negru, vanilie si cuisoare.

Sec, demisec, demidulce sau dulce, nu uitati ca orice vin spune o poveste: a locurilor de unde provine, a celor care l-au creat, generand povesti infinite pentru noi, cei care ne bucuram de savoarea lui.

Beciul Domnesc va invita sa-i descoperiti povestea, sa va bucurati de complexitatea aromatica ce razbate din fiecare picatura, sa ascultati povestea vinului si a oamenilor dragi alaturi de care il degustati!

In plus, in acest sfarsit de an, Beciul Domnesc ii premiaza iubitorii de vinuri. Intra pe http://www.uncaracteraparte.ro/ si descopera cum poti castiga zilnic un un premiu Beciul Domnesc.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vin potrivit mancare , #bucatarie