Donald Tusk, momentul serii la Ateneul Roman: le-a cerut romanilor sa apere statul de drept, asa cum Duckadam a aparat patru penalty-uri la rand

Joi, 10 Ianuarie 2019, ora 21:46
22897 citiri
Donald Tusk, momentul serii la Ateneul Roman: le-a cerut romanilor sa apere statul de drept, asa cum Duckadam a aparat patru penalty-uri la rand
Foto: Hepta.ro

Presedintele Consiliului European a marcat cel mai autentic moment al ceremoniei prin care Romania a preluat oficial presedintia UE. A vorbit integral in limba romana, si printre citate din Eliade si Nichita Stanescu, a incurajat romanii care au aparat statul de drept si Constitutia sa o faca in continuare, asa cum Duckadam a aparat patru penalty-uri.

"Sunt convins ca, in aceste sase luni, veti interpreta cu energie si intelepciune o adevarata Rapsodie romana. Sunt sigur ca presedintia dumneavoastra va fi la fel de energica, de romaneasca si de europeana ca muzica lui George Enescu. Si nu o spun doar pentru ca ne aflam la Ateneu in aceasta seara.

O spun pentru ca stiu cat de rezistenta si de creativa este natiunea romana. Cred ca, sub bagheta dumneavoastra, orchestra va gasi sunetul potrivit si ca veti face tot ce va sta in putinta pentru a lucra ca o echipa pentru apararea intereselor Europei.

Veti fi gazdele Europei si sunt convins ca veti actiona in spiritul proverbului: Omul sfinteste locul. Am incredere, de asemenea, ca veti acorda importanta necesara respectarii regulilor. In aceasta lume in transformare rapida, in care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor si atasamentul fata de principii vor juca un rol esential. Dupa cum spunea Nichita Stanescu intr-o frumoasa poezie:

Se apropie viitorul, se aude, se vede

Gandurile pe care le trimit spre el

se-ntorc mai repede ca altadata.

Si-mi trec scantei suierand in viteza

prin suflet, vestindu-l intruna", a spus Donald Tusk, intr-o romana clara.

Nu a uitat insa de mesajele anti-coruptie si, diplomatic, a amintit ca adevarul in spatiul public, statul de drept si Constitutia trebuie aparate.

"In mare masura, depinde acum de Romania daca si in ce fel Europa va depasi provocarile viitorului. Depinde numai de dumneavoastra daca politica romaneasca va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informala de la Sibiu a Consiliului European va fi in joc conceptia noastra comuna in privinta viitorului Europei. Celor care, isi imagineaza ca in Uniunea Europeana, e un semn de putere sa actionezi in afara regulilor convenite si sa gasesti scurtaturi, le spun ca se insala. Este un semn de slabiciune.

Celor care fac eforturi pentru a apara valorile europene, libertatea si drepturile noastre, le spun: continuati lupta! Nu uitati ca provocari vor exista intotdeauna si ca uneori, dupa cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumina, ci din intuneric. Si amintiti-va si de aceste vorbe ale lui Andrei Plesu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e sa le tratam drept oglinzi sau ferestre.

Romania are puterea de a fascina si de a incanta. In familia mea, prima masina a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Intamplarea face ca, astazi, socrul fiului meu conduce si el o Dacie Duster. Totusi, mai mult decat masinile romanesti ma fascineaza intelectualii si sportivii romani. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toti eroi ai imaginatiei mele.

La fel ca sportivii de seama Nadiei Comaneci si a Simonei Halep, care incanta publicul din intreaga lume. Dar episodul care mi s-a intiparit cel mai bine in memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie noua sute optzeci si sase (1986), cand Steaua Bucuresti a invins Barcelona. Si as vrea sa fac un apel la toti romanii, sa apere, in Romania si in Europa, fundamentele civilizatiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevarului in viata publica, statul de drept si constitutia. Sa le apere cu aceeasi hotarare cu care Helmuth Duckadam a aparat acele patru penalty-uri la rand. Atunci, si mie mi s-a parut imposibil! Dar el a reusit. Si voi veti reusi. Pe aceasta cale, va asigur de tot sprijinul meu".

Romania a preluat, oficial, presedintia Consiliului UE, intr-o ceremonie la Ateneul Roman, in care liderii europeni, printre care Antonio Tajani si Jean Claude Juncker, au vorbit despre importanta respectarii statului de drept si au transmis ca locul Romaniei e in Schengen. Sincron, romanii au scandat afara mesaje anti-coruptie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Tusk Europa proteste stat de drept , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Doamne ce circ ieftin, de mahala. Mahala europeana.
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5