Kremlinul sustine ca va castiga noua cursa de dezvoltare a unor arme nucleare

Miercuri, 14 August 2019, ora 09:58
3670 citiri
Kremlinul sustine ca va castiga noua cursa de dezvoltare a unor arme nucleare
Foto: Arhiva Ziare.com

Kremlinul sustine ca va castiga cursa de dezvoltare a unor arme nucleare de generatie noua, in pofida accidentului unei rachete misterioase, produs saptamana trecuta in nordul Rusiei, care a provocat cresterea temporara a nivelului radiatiilor.

Rosatom, agentia nucleara de stat a Rusiei, a anuntat ca accidentul din 8 august a avut loc in timpul testarii unei rachete pe o platforma marina din Marea Alba. In accident au murit cel putin cinci persoane, iar alte trei au fost ranite.

Agentia s-a angajat ca va continua sa dezvolte arme noi, afirmand ca cei care au murit in timpul testului sunt eroi.

Presedintele american Donald Trump a scris pe Twitter ca Statele Unite "afla multe" din aceasta explozie, despre care a sugerat ca s-a intamplat in timpul testarii unei rachete nucleare de croaziera laudata de presedintele Vladimir Putin anul trecut.

Rusia, care a anuntat ca racheta va avea "o raza de actiune nelimitata" si ca va putea depasi orice aparare, a numit-o 9M730 Burevestnik (Storm Petrel), in timp ce NATO ii spune SSC-X-9 Skyfall.

Un oficial al administratiei Trump crede ca Washingtonul nu este pregatit sa afirme in acest moment daca a fost o explozie nucleara, doar ca a implicat elemente radioactive.

Oficialul a spus ca explozia ar putea reprezenta un recul semnificativ pentru programul rusesc, cu toate ca nu este clar ca a fost provocata de o defectiune la lansare.

Trump a scris pe Twitter ca Statele Unite au "o tehnologie similara, dar mai avansata" si a spus ca rusii sunt ingrijorati de calitatea aerului in jurul facilitatii si mai departe de aceasta, o situatie pe care a descris-o ca nefiind buna.

Kremlinul a reactionat marti afirmand ca Rusia, nu Statele Unite se afla in frunte cand este vorba despre arme nucleare noi.

"Presedintele nostru a afirmat in mod repetat ca tehnologia ruseasca in acest sector depaseste semnificativ nivelul la care au ajuns alte tari si este unica", a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Putin s-a folosit de discursul asupra starii natiunii din 2018 pentru a prezenta ceea ce a numit arme nucleare invincibile, inclusiv o racheta nucleara de croaziera, o drona nucleara subacvatica si o arma cu laser.

Tensiunile dintre Moscova si Washington legate de controlul armelor au fost exacerbate de denuntarea in aceasta luna a unui tratat nuclear major.

Semn al gravitatii situatiei in zona accidentului, autoritatile au recomandat locuitorilor din satul Nionoksa, aflat in apropiere, sa paraseasca zona o perioada scurta de timp, pana cand aceasta va fi curatata.

Serviciul de meteorologie al Rusiei a anuntat marti ca nivelul radiatiilor in orasul Severodvinsk, aflat in apropiere, a crescut de 16 ori, joia trecuta, in timp ce medicii care au tratat victimele accidentului au fost trimisi la Moscova pentru a fi examinati medical, potrivit agentiei de presa TASS.

Medicii au semnat acorduri de confidentialitate in legatura cu natura accidentului.

Vezi si Misterul exploziei din Rusia: Ce arma testau rusii in Arctic?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Rusia arme nucleare , #Rusia