Instagram ne-a facut dependenti de like-uri, iar acum le ascunde. Ce efect are masura asupra utilizatorilor

Joi, 22 August 2019, ora 07:24
13929 citiri
Instagram ne-a facut dependenti de like-uri, iar acum le ascunde. Ce efect are masura asupra utilizatorilor
Foto: Arhiva Pixabay

Le va placea fotografia mea de pe Instagram? Oare e un moment bun sa postez? Sa sterg poza daca primesc mai putin de 20 de like-uri? Multi utilizatori si-au pus aceste intrebari de nenumarate ori.

Postarea unei imagini pe reteaua sociala cumparata in 2012 de Mark Zuckerberg poate fi stresanta pentru oamenii carora le pasa de astfel de lucruri.

Insa in ideea de a mai reduce din aceasta presiune pe care o simt unii, Instagram testeaza ascunderea like-urilor pentru o parte dintre utilizatorii dintr-o serie de tari precum Canada, Irlanda, Italia, Japonia, Brazilia, Australia si Noua Zeelanda. Doar cei care posteaza pozele pot vedea cate aprecieri au primit.

CNN Business a stat de vorba cu cativa dintre utilizatorii care au fost implicati in acest test.

Cei mai multi au avut un feedback pozitiv in ceea ce priveste impactul masurii asupra starii lor de bine atunci cand navigheaza pe platforma.

Si sa nu uitam ca Instagram este reteaua sociala cu cel mai mare impact negativ asupra sanatatii mintale a tinerilor, potrivit unui studiu realizat de Royal Society for Public Health in Marea Britanie.

Ce au spus utilizatorii despre "ascunderea" like-urilor

"Surorile mele mai mici vin la mine si cersesc tot timpul like-uri pe Instagram, caci au impresia ca nu primesc suficiente. Cred ca masura va reduce din aceasta presiune", precizeaza Cara McVeigh, in varsta de 38 de ani, care lucreaza ca manager de evenimente la o facultate din Dublin.

Like-urile, care apar sub forma de inimioare pe Instagram, sunt folosite adesea ca un indicator al popularitatii, lucru ce ii face pe unii utilizatori sa le coreleze cu stima de sine.

"Sunt ca o doza rapida de dopamina; primesti validarea imediat pentru ce postezi. Te simti imediat mai bine in legatura cu ceea ce porti, ce idei ai scris sau ce continut video ai publicat", precizeaza Shalome Pinto, in varsta de 28 de ani, din Melbourne, Australia.

Insa daca nu primesti suficiente like-uri, atunci acest lucru poate avea efectul opus.

"Recenta schimbare e minunata. S-a ajuns in punctul in care oamenii nu mai apreciau o fotografie pentru ceea ce contine, ci pentru ca avea deja 5.000 de like-uri si atunci conta mai mult acest aspect. Mai mult, oamenii se comparau cu altii, iar acest lucru ducea la o degradare a stimei de sine", a sustinut Chris Grundy, care lucreaza ca fotograf in Sydney, Australia.

Totusi, alti utilizatori cred ca masura nu e destul de eficienta, pentru ca utilizatorii pot vedea in continuare cate like-uri primesc la postarile lor, chiar daca nu le vad si pe cele ale altora.

"In aceste conditii, tot imi valideaza imaginea pe care o am despre mine", spune Sasha Fekula, o americanca in varsta de 23 de ani care locuieste in Sydney, Australia.

Opinia specialistului

Randi Priluck, profesor la Universitatea Pace, care studiaza impactul social media asupra consumatorilor si marketing-ul pe dispozitive mobile, spune ca masura "este binevenita pentru adolescenti, deoarece nu isi vor mai compara nivelul de popularitate cu altii".

"Dar tot vor vedea cate like-uri au primit la propriile postari. Oamenii reactioneaza la recompense, asa ca vanatoarea de like-uri nu se va opri, iar masura va rezolva doar partial problema", adauga specialistul.

Una calda, una rece

Totusi, unii spera ca "ascunderea" like-urilor va incuraja postarea de continut mai autentic in defavoarea pozelor facute doar de dragul de a primi aprecieri.

Erin Good, care lucreaza in consultanta in probleme legate de mediul inconjurator in Auckland, Noua Zeelanda, sustine ca in trecut a preferat sa posteze poze care stiau ca ii vor aduce multe like-uri in locul celor care ii placeau cu adevarat: "Cred ca masura ii va incuraja pe utilizatori sa publice continut mai apropiat de preferintele lor reale".

Contactat de sursa citata, un purtator de cuvant al retelei sociale a precizat ca vor comenta doar dupa ce vor vedea rezultatele acestui test.

Cu toate ca "ascunderea" like-urilor este bine primita, aceasta nu e o masura suficienta. Instagram mai are si alte probleme, precum bullying-ul, pe care compania lui Marc Zuckerberg incearca sa le rezolve. Ramane de vazut cat de eficient.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Probleme cu transmisia la mașinile Ford. Compania recheamă aproape 500.000 de autovehicule
Gigantul auto american Ford recheamă peste 450.000 de vehicule, în Statele Unite, după ce au fost detectate probleme la nivelul bateriei, care pot conduce la pierderea puterii de transmisie și...
#Instagram ascunde likeurile, #Instagram like , #instagram