Noi detalii despre cruzimea mongolilor ies la iveala dupa cercetarea oaselor victimelor macelului de la Yaroslavl

Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 18:20
9615 citiri
Noi detalii despre cruzimea mongolilor ies la iveala dupa cercetarea oaselor victimelor macelului de la Yaroslavl
Foto: captura video Youtube

In iarna anului 1238, mongolii au atacat orasul rusesc Yaroslavl, au reusit sa strapunga fortificatiile si a urmat o baie de sange in care au murit sute sau chiar mii dintre locuitori.

Analizele ADN realizate asupra ramasitelor victimelor acestui macel, descoperite in gropi comune, au dus la identificarea unei familii si ofera si alte informatii despre oamenii care locuiau in acest oras in secolul XIII, conform unui material publicat miercuri de Live Science.

Dupa masacru, cadavrele au fost lasate sa se descompuna pe strazi si ulterior au fost adunate si ingropate in gropi comune. Cercetatori de la Institutul pentru Fizica si Tehnologii de la Moscova au analizat ADN prelevat de la ramasitele umane din una dintre gropile comune si au descoperit ca trei dintre victime - doua femei si un barbat tanar - faceau parte din aceeasi familie: bunica, mama si nepot.

Bunica avea cel putin 55 de ani, fiica sa intre 30 si 40 de ani, iar nepotul nu depasise varsta de 20 de ani. Groapa comuna in care au fost descoperite aceste cadavre este una dintre cele 9 gropi ale mortii descoperite la Yaroslavl. In total, in aceste gropi au fost descoperite peste 300 de cadavre, conform unei comunicari stiintifice organizate intre 26 si 28 august la Institutul de Cercetare Anuchin si la Muzeul de Antropologie din Moscova.

Examinari anterioare ale osemintelor de catre antropologi au sugerat ca cei trei ar putea fi inruditi pentru ca imparteau anumite caracteristici ale craniilor si toti trei sufereau de spina bifida, un defect din nastere ereditar, care duce la dezvoltarea insuficienta a sirei spinarii.

In groapa comuna in care se aflau cei trei membri ai aceleiasi familii, se mai aflau 13 cadavre. Groapa a fost descoperita in "centrul vechi" al orasului Yaroslavl, in interiorul citadelei.

Conform antropologilor, aceasta familie avea un status social ridicat. Dintii lor erau mai cariati decat cei ai altor victime ale acestui atac mongol, ceea ce indica faptul ca membrii acestei familii mancau constant miere - semn al unui rang inalt.

Analiza genetica a mai identificat un posibil al patrulea membru al acestei familii, o ruda pe linie materna, ingropata in apropiere.

Sapaturile arheologice derulate la Yaroslavl in perioada 2005 - 2006 au determinat ca masacrul s-a produs in luna februarie a anului 1238. Speciile si stadiul de dezvoltare al fosilelor de viermi (larve de muste) descoperite printre cadavrele din gropile comune indica faptul ca mustele si-au depus ouale pe cadavre intr-o perioada cu vreme calda. Aceasta descoperire sugereaza ca, probabil, aceste cadavre au fost lasate neingropate timp de cateva luni.

"Acesti oameni au fost ucisi, iar corpurile lor au ramas in zapada foarte mult timp", pana la venirea primaverii, conform lui Asya Engovatova, sefa santierului arheologic de la Yaroslavl si director adjunct al Institutului de Arheologie din cadrul Academiei Ruse de Stiinte.

"In aprilie sau mai, mustele au inceput sa-si depuna ouale pe aceste cadavre care au fost ingropate la sfarsitul lui mai sau la inceputul lui iunie intr-o groapa comuna sapata chiar pe proprietatea pe care au trait", conform lui Engovatova.

Hoarda mongola care a invadat Rusia si a decimat populatia din Yaroslavl la inceputul secolului XIII era condusa de Batu Han, nepot al temutului Genghis Han, cel care a infiintat imperiul mongol cunoscut drept "Hoarda de Aur".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#masacru mongoli rusi Iaroslavl, #gropa comuna Iaroslavl victime mongoli , #descoperire
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
Nu se compara cu umanismul kaghebist .