Peste 13% dintre sectiile de votare din tara nu asigura conditii de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa

Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 21:02
2133 citiri
Peste 13% dintre sectiile de votare din tara nu asigura conditii de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa
Foto: Ziare.com Arhiva

Peste 13% dintre sectiile de votare din tara nu asigura conditii de acces pentru persoanele cu mobilitate redusa, arata un raport intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), cu date primite de la primarii. Cele mai multe dintre aceste sectii sunt in zonele rurale, in unele comune niciuna dintre sectii nefiind adaptata persoanelor cu dizabilitati, persoanelor varstnice sau celor care, din diferite motive, au dificultati in a se deplasa.

La solicitarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP), unitatile administrativ-teritoriale au transmis lista sectiilor de votare care pot asigura accesul persoanelor cu mobilitate redusa.

"Mentionam ca AEP a solicitat primarilor sa identifice sectiile de votare care asigura accesul persoanelor cu mobilitate redusa si sa comunice, pana la data 12 octombrie 2019, situatia centralizata a acestora. Pana la data de 7.11.2019 au fost comunicate informatii referitoare la accesibilitatea sectiilor de votare pentru alegatorii cu mobilitate redusa pentru un numar de 18.698 (99,73%) de sectii de votare din cele 18.748 de sectii de votare organizate pentru alegerile prezidentiale din anul 2019", a transmis, vineri seara, AEP.

Sursa citata a precizat ca, in urma centralizarii comunicarilor inaintate de unitatile administrativ-teritoriale, se constata ca, din totalul de 18.698 de sectii de votare organizate pentru care au fost primite informatii, un numar de 16.100 de sectii de votare (86,11%) asigura accesul alegatorilor cu mobilitate redusa, iar un numar de 2.598 de sectii de votare (13,89%) nu il asigura.

Situatia sectiilor de votare in functie de asigurarea accesului alegatorilor cu mobilitate redusa este publicata pe site-ul www.roaep.ro.

"Precizam ca situatia descrisa mai sus este intocmita exclusiv pe baza raportarilor efectuate de primarii si ca orice inadvertenta sau situatie neraportata poate fi sesizata institutiei noastre la adresa de e-mail registratura@roaep.ro", a mai transmis AEP.

Potrivit dispozitiilor art. 44 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 370/2004, alegatorul, "in cazul in care are mobilitate redusa, poate vota la orice sectie de votare care ii asigura accesul la vot".

Potrivit legii, prin sectii de votare care asigura accesul la vot al alegatorilor cu mobilitate redusa se intelege sectiile de votare care indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele criterii minimale:

a) imobilul in care este amplasat localul de vot beneficiaza de cale de acces pietonala;

b) imobilul beneficiaza de rampa speciala pentru accesul persoanelor cu handicap locomotor;

c) localul de vot este situat la parterul cladirii ori cladirea in care se afla localul de vot este dotata cu lift, servoscari, scari rulante sau plan rulant;

d) accesul in localul de vot se realizeaza usor, fara obstacole sau trepte pe coridorul de acces;

e) usile au o deschidere de minimum 90 de cm;

f) localul de vot este iluminat adecvat

Categoria alegatorilor cu mobilitate redusa include, fara a se limita la acestea, persoanele a caror mobilitate este redusa ca urmare a unui handicap fizic, senzorial sau locomotor, permanent sau temporar, a varstei, a greutatii sau a starii de graviditate.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#alegeri prezidentiale acces persoane dizabilitati , #alegeri prezidentiale 2019